Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
5BES371Besin Duyarlılığı ve Alerjilerinde Beslenme2+0+024

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Hemşirelik
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Besin duyarlılığı ve alerjilerini irdeleyip, neden olan besinleri, uygulanan beslenme tedavisi ve korunma yollarını öğretmektir.
Dersin İçeriği Besin hassasiyetleri ve besin alerjilerinde uygulanan beslenme tedavisi, neden olan besinleri, altında yatan mekanizmalar ve korunma yolları
Dersin Yöntem ve Teknikleri Sözlü anlatım
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Yok
Dersin Yardımcıları Arş.Gör. Rabia Melda Erdoğan
Arş.Gör. Merve Özvar
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Mahan, L. K., Raymond, J.L. (2019), Krause Besin ve Beslenme Bakım Süreci (Çeviri Ed: Prof. Dr. Gamze AKBULUT), Ankara Nobel Tıp Kitabevleri Yayınları, Ankara.
Haftalık olarak verilir.
Vize/Final

Ders Yapısı
Sağlık Bilimleri %50
Alan Bilgisi %50

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 2 28
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 4 101

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Besin alerjisi ve duyarlılığını tanımlar ve sınıflandırır
2 Besin alerjisi tanısında kullanılan testleri öğrenir
3 Besin alerjisi ve duyarlılığına neden olan besinleri tanır
4 Besin alerjisi ve duyarlılığında uygulanan diyetleri öğrenir ve uygular
5 Gerekli beslenme tedavisini pekiştirir
6 Konu ile ilgili güncel yayınları tarar ve değerlendirir


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Genel giriş
2 Besin Alerjisi ve duyarlılığının tanımı ve sınıflandırması
3 Besin Alerjisi ve duyarlılığının mekanizmaları
4 Besin Alerjisi ve duyarlılığının mekanizmaları
5 Besin Alerjisi tanısında kullanılan testler
6 Besin Alerjisi ve duyarlılığına neden olan besinler (Süt, buğday)
7 Besin Alerjisi ve duyarlılığına neden olan besinler (Yumurta, balık, kabuklu deniz canlıları, sert kabuklu yemişler)
8 Vize Haftası
9 Besin Alerjisi ve duyarlılığı ile ilgili güncel bir makaleyi sunma ve interaktif olarak tartışma
10 Besin Alerjisi ve duyarlılığı ile ilgili güncel bir makaleyi sunma ve interaktif olarak tartışma
11 Besin Alerjisi ve duyarlılığından korunma yolları
12 Besin Alerjisi ve duyarlılığında Beslenme Tedavisi (Eliminasyon Diyetleri)
13 Besin Alerjisi ve duyarlılığı ile ilgili bir vakanın diyetini interaktif olarak tartışma
14 Besin Alerjisi ve duyarlılığı ile ilgili bir vakanın diyetini interaktif olarak tartışma
15 Genel Tekrar Haftası
16 Final Sınav Haftası


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12
Tüm 5 4 5 3 3 5 4 4 3 4 4 4
Ö1 4 4 5 5 5 4 4 4 5 4 4 4
Ö2 5 5 5 3 3 5 3 4 3 4 4 4
Ö3 5 5 5 4 4 5 4 3 3 4 4 4
Ö4 5 5 5 4 4 5 4 4 3 4 4 4
Ö5 5 5 5 3 3 4 4 4 3 4 4 4
Ö6 5 4 5 3 4 5 4 4 3 4 4 4

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=153992&curProgID=5634&lang=tr