Course Information
SemesterCourse Unit CodeCourse Unit TitleT+P+LCreditNumber of ECTS Credits
1FEL101Introduction To Philosophy3+0+036

Course Details
Language of Instruction Turkish
Level of Course Unit Bachelor's Degree
Department / Program Psychology
Mode of Delivery Face to Face
Type of Course Unit Compulsory
Objectives of the Course What is political thought or political philosophy? It simply looks like a branch of political science. One could argue that political thought is yet another subfield of political science just like Turkish politics, international relations, or comparative politics. However, as its purpose is to lay bare the fundamental problems, concepts, and categories which frame the study of politics, political thought is actually the oldest and most fundamental part of political science. In this respect, it constitutes the foundation of the entire discipline. Without grasping the stakes involved in the history of political thought, students of politics could adopt shallow and reductionist positions with respect to contemporary politics.
When it is interpreted as the study of the great books or great thinkers of the past, political thought could easily degenerate into a kind of antiquarianism, which risks overlooking the issues of our contemporary world. Students of political science study the classical texts of political thought because they provide us with the most basic questions that continue to guide our field. They remain in many ways constitutive of our most basic outlooks and attitudes regarding the deepest problems of political life. They provide us with a repository of fundamental questions that political scientists still continue to rely on in their work. Among the great thinkers, however, there is profound disagreement over the answers to even the most fundamental questions of political science concerning justice, politics, morality, liberty, and so on and so forth and it is precisely this disagreement that makes it possible for us to enter into their conversation.
Course Content This course has a double focus. It attempts to convey to undergraduate students the content of the political ideas of some leading thinkers in the history of western political philosophy. It also tries to relate this content to the historical context from which these ideas emerged. Therefore, this course features political concepts and ideas in relation to their context. Instead of representing the tradition of Western political philosophy as a series of “great ideas” by canonical figures, we shall recontextualize the history of political ideas within their historical (economic, social, political, intellectual) framework.
Course Methods and Techniques Course Format: Students are required to do the assigned readings and to participate in class discussions every week. While assigned readings involve selected parts from the canonical books of western political philosophy, additional readings provide introductory texts on the related subjects.
Prerequisites and co-requisities None
Course Coordinator None
Name of Lecturers Asist Prof. Ahmet Özcan
Assistants None
Work Placement(s) No

Recommended or Required Reading
Resources Yunanlıların Trajik Çağında Felsefe, Friedrich Nietzsche. Sonsuz Düşünce, Alain Badiou.
Felsefe Tarihi, Macit Gökberk Çağın Olayları Arasında, İoanna Kuçuradi
The fact that we have uncovered the historical “embeddedness” of a theory does not preclude us from questioning the internal logic of this theory. Nonetheless, the importance of Western political thinkers does not only consist in the cogency of their views but also their historical meaning. To give an example, we shall discuss Plato’s idea of the “philosopher king” as a critique of the Athenian democracy which was, at that time, on the brink of collapse after the end of the Peloponnesian war. With this contextual approach, students will grasp the organic relationship between political ideas and political history.
Derste 1 ara sınav 1 dönem sonu sınavının yanısıra, 1 ödev ve 1 sunum yapılacaktır. Sınıf içi derse etkin katılım beklenmektedir.

Course Category
Social Sciences %100

Planned Learning Activities and Teaching Methods
Activities are given in detail in the section of "Assessment Methods and Criteria" and "Workload Calculation"

Assessment Methods and Criteria
In-Term Studies Quantity Percentage
Mid-terms 1 % 40
Final examination 1 % 60
Total
2
% 100

 
ECTS Allocated Based on Student Workload
Activities Quantity Duration Total Work Load
Course Duration 14 3 42
Hours for off-the-c.r.stud 14 3 42
Presentation 14 2 28
Mid-terms 1 1 1
Final examination 1 1 1
Total Work Load   Number of ECTS Credits 4 114

Course Learning Outcomes: Upon the successful completion of this course, students will be able to:
NoLearning Outcomes
1 Felsefi düşünmeyi kavrar
2 Bilgisel ile bilgisel olmayan yargıların ayrımını yapar
3 Teorik alanda araştırma nesnesini doğru belirler
4 Felsefe ile sosyal bilimler arasındaki ilişkiyi açıklar
5 Felsefe ile sosyoloji arasındaki fark ve benzerlikleri açıklar
6 Araştırma ve tartışmada temellendirme yapar


Weekly Detailed Course Contents
WeekTopicsStudy MaterialsMaterials
1 SOKRATES: SORGULANMAMIŞ HAYAT YAŞANMAYA DEĞMEZ! Bu derste Sokrates’in “bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir” ile “sorgulanmamış hayat yaşamaya değmez” şeklindeki meşhur vecizeleri tahlil edilecektir. Homeros’un epik şiir geleneğine karşı aklı ve muhakemeyi öne çıkaran Sokrates, felsefeyi kozmosu açıklayan bir büyük-anlatıdan günlük hayatta doğrudan karşılığı olan, toplumu siyasi, psikolojik ve sosyolojik açılardan iyileştiren bir araca dönüştürmeyi hedeflemiştir. Sokrates’e göre felsefe, yaşamımızı çarpıcı biçimde değiştirme yeterliğine sahiptir. Zorunlu Okuma: Platon, Sokrates’in Savunması.
2 PLATON: METAFİZİĞİN VE İKİCİ BAKIŞIN DOĞUŞU Bu ders, felsefe tarihinin en eski ve en büyük çalışmalarından biri olan Devlet’i tanıtmaktadır. Platon’un “adalet”i ülkedeki ve ruhtaki uyum olarak kavramsallaştırması, Sokrates’in tüm erdemlerin temellerinde bilgiye ve düşünceye gereksindiği şeklindeki meşhur tezi üzerinden incelenecektir. “Filozof kral” düşüncesine ilave olarak Platon’un mağara alegorisine odaklanılacak, filozofun “iki dünya” fikri metafizik düşüncenin doğuşu olarak yorumlanacaktır. Zorunlu Okuma: Platon, Devlet. (Seçme Parçalar)
3 ARISTOTELES: İNSAN POLİTİK BİR HAYVANDIR! Aristoteles, Politika adlı eserinde insanı “politik bir hayvan” olarak tanımlar. Bu tanımdan hemen sonra insanı “dile sahip tek hayvan” olarak tarif ederek politikayı dile bağlar. Aristoteles, dili tüm hayvanlar tarafından acıyı ve zevki belirtmek için kullanılan sesten ayırarak iyinin ve kötünün, haklının ve haksızın ilanı olarak tanımlar. Böylece şehrin kuruluşunu sesten dile geçişe yerleştirir. Bu derste dil, siyaset ve ahlak arasındaki ilişkiye ilave olarak Aristoteles’in Politika adlı eserinde dile getirdiği temel düşünceler incelenecektir. Zorunlu Okuma: Aristoteles, Politika. (Seçme Parçalar)
4 MACHIAVELLI: GÜÇ OKULU Machiavelli’nin yaşamı ve düşüncelerini Rönesans Floransa’sı bağlamında tanıtarak başlayan bu ders, filozofun ahlaki alanda yaptığı devrimi inceleyecektir. Platoncu ve Hristiyan ahlakının üstü kapalı bir eleştirisini içeren Machiavelli’nin Prens adlı eserinde “korku”nun siyasi iktidarın temelini oluşturduğu iddiasına odaklanılacak, “fortuna” kavramı ile birlikte düşünürün yiğitlik, güç ve hırs ile ilişkilendirdiği “virtu” kavramı tartışılacaktır. Zorunlu Okuma: Machiavelli, Prens. (Seçme Parçalar)
5 HOBBES, LOCKE, ROUSSEAU: SOSYAL SÖZLEŞMECİLER Modern devletin doğuşunu açıklamaya çalışan sosyal sözleşmeciler, devlet öncesi durumu tasavvur etmek amacıyla “doğa durumu” ve “doğa yasaları” kavramlarını icat etmiştir. Siyasal felsefeyle ilişkili olan bu derste Thomas Hobbes, John Locke ve Jean-Jacques Rousseau’nun sosyal sözleşme kuramları karşılaştırmalı olarak açıklanacaktır. Zorunlu Okuma: Rousseau, Sosyal Sözleşme. (Seçme Parçalar)
6 ROUSSEAU: ADAB-I MUAŞERETİN ELEŞTİRİSİ Jean-Jacques Rousseau, İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Kaynağı adlı eserinde Avrupa medeniyetini acımasız bir eleştiriye tabi tutar. Yabanıl insanın samimiyetinin aksine medeni Avrupalıların “adap” olarak kodlanan karmaşık davranış kurallarının arkasında toplumsal bir ikiyüzlülük tespit eder. Bu derste adab-ı muaşeretin tarihi, Rousseau’nun eleştirel bakış açısı ışığında ortaya koyulacaktır. Zorunlu Okuma: Rousseau, İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Kaynağı. (Seçme Parçalar)
7 KANT: AYDINLANMA NEDİR? Bu ders, Immanuel Kant’ın “Aydınlanma Nedir?’ Sorusuna Bir Yanıt” adlı makalesini ele almaktadır. Aydınlanma düşüncesinin temel özellikleri tartışılacak, Kant’ın “aydınlanmış despot” fikri Platon’un “filozof kral”ıyla karşılaştırılacaktır. Aydınlanma projesinin başarıya ulaşıp ulaşmadığı sorusu ortaya koyulacaktır. Zorunlu Okuma: Kant, “Aydınlanma Nedir?’ Sorusuna Bir Yanıt.”
8 BURKE: “YÜCE” KAVRAMI İLE ŞÖVALYELİK ÇAĞININ KAPANIŞI Edmund Burke, Yüce ve Güzel adlı eserinde “yüce” (süblime) kavramının ahlaki-estetik gücünü ortaya koyar. Bu derste Burke’ün “yüce” anlayışı, Machiavelli’nin “korku” kavramsallaştırmasıyla ilişki içinde incelenecektir. Ayrıca Burke’ün Fransız Devrimi’ne ahlaki olarak karşı çıkışı, devrimin “şövalyelik ahlakı”nın ölümü anlamına geldiğini iddia edişi, filozofun Fransa Devrimi Üzerine Düşünceler adlı eseri üzerinden tartışılacaktır. Zorunlu Okuma: Burke, Fransa Devrimi Üzerine Düşünceler. (Seçme Parçalar)
9 MILL: YAŞAMI VE DÜŞÜNCELERİ Felsefe tarihindeki en berrak zihinlerden biri olan John Stuart Mill’in düşünme ve yaşama deneyimini kendi kaleminden okuyucusunun hizmetine sunan Otobiyografi, Mill’in çocukluk yıllarında aldığı olağanüstü eğitimi, bu eğitimin yol açtığı derin varoluşsal buhranı, sürekli öğrenmeye açık bir zihnin gelişim evrelerini ve düşünsel ve ahlaki anlamda beslendiği kaynakları duru bir dille hikâyeleştiren kelimenin tam anlamıyla klasik bir metindir. Bu derste Mill’in düşünceleri, Otobiyografi adlı eseri ışığında yaşam öyküsüyle birlikte ele alınacaktır. Zorunlu Okuma: Mill, Otobiyografi. (Seçme Parçalar)
10 MILL: ÖZGÜRLÜK NEDİR? John Stuart Mill, “çoğunluğun tiranlığı” kavramıyla modern demokrasinin radikal bir eleştirisini yapmış, babası James Mill ile onun en yakın dostu ve felsefi müttefiki Jeremy Bentham’ın on sekizinci yüzyılın Aydınlanma düşüncesine dayanan faydacılık kuramını on dokuzuncu yüzyılın Romantizmi ve tarihselciliği ile harmanlayarak çok daha yüksek bir aşamaya taşımıştır. Bu derste Mill’in Özgürlük Üstüne adlı eserinden hareketle filozofun “özgürlük” kavramsallaştırması incelenecektir. Zorunlu Okuma: Mill, Özgürlük Üstüne. (Seçme Parçalar)
11 MILL: KADINLARIN KÖLELEŞTİRİLMESİ John Stuart Mill’in Kadınların Köleleştirilmesi adlı eseri, “cinsiyetler arası eşitsizliğe” Aydınlanmacı ve faydacı bir felsefi bakış açısı üzerinden karşı çıkan ilk metinlerden biridir, ancak XXI. Yüzyıl’da kadınların yasal haklarının IXX. Yüzyıl’a kıyasla iyileştirilmiş olması ne Mill’in ortaya koyduğu savların “radikalliğini” azaltır ne de metnin kendisini eskimiş kılar. Tam tersine ortaya koyulan savların yakıcılığının günümüz dünyasında da devam ettiği görülecektir. Bu derste Mill’in Kadınların Köleleştirilmesi adlı eseri üzerinden cinsiyetler arası eşitsizlik sorunsallaştırılacaktır. Zorunlu Okuma: Mill, Kadınların Köleleştirilmesi. (Seçme Parçalar)
12 NIETZSCHE: YAŞAMI VE FELSEFESİ Bu derste başta Sigmund Freud, Carl Jung ve Michel Foucault olmak üzere modern felsefi, sosyolojik ve psikolojik bakış açısının esas kaynağını oluşturan Friedrich Nietzsche’nin yaşam öyküsü ışığında “übermench,” “bengi dönüş,” “amor fati” ve “güç istenci” gibi filozofun önde gelen görüşleri ortaya koyulacaktır. Nietzsche’nin “Tanrı öldü!” kavramsallaştırması üzerinden filozofun nihilizme karşı açtığı savaş açıklanacaktır. Zorunlu Okuma: Nietzsche, Ahlakın Soykütüğü Üstüne. (Birinci Makale)
13 NIETZSCHE: AHLAKIN SOYKÜTÜĞÜ Friedrich Nietzsche’nin Ahlakın Soykütüğü Üzerine adlı çalışmasının Birinci Makalesi üzerinden filozofun efendi ve köle ahlakları arasında yaptığı ayrım ortaya koyulacaktır. “Güç istenci” kavramı tartışılacak, filozofun “değerlerin yeniden değerlendirilmesi” tasarısı incelenecektir. Zorunlu Okuma: Nietzsche, Ahlakın Soykütüğü Üstüne. (Birinci Makale)
14 NIETZSCHE: CEZANIN SOYKÜTÜĞÜ Friedrich Nietzsche’nin Ahlakın Soykütüğü Üzerine adlı çalışmasının İkinci Makalesi üzerinden filozofun cezanın soykütüğünü nasıl tahlil ettiği ortaya koyulacaktır. Nietzsche’nin bu ikinci soykütük çalışmasının Michel Foucault’nun Hapishanenin Doğuşu adlı eserini müjdelediği vurgulanacaktır. Zorunlu Okuma: Nietzsche, Ahlakın Soykütüğü Üstüne. (İkinci Makale)


Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13
C1
C2
C3
C4
C5
C6

bbb


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=201985&curProgID=5593&lang=en