Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
8ÜNİ080Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon3+0+036

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Beslenme ve Diyetetik
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu dersin amacı sağlık hizmetlerinde kalite kavramı, sağlık hizmetlerinde kalite iyileştirmenin tarihçesi, kalitenin özellikleri kavramları hakkında bilgi vermektir.
Dersin İçeriği Kalite Yönetim Sistemi ve standartlara yönelik bilgilendirme ve uygulama yapılması.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Uzman Nevin Sanem SEÇMENOĞLU
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Ali Özdemir, Kalite Güvence ve Standartlar
Sağlık Hizmetlerinde Sürekli Kalite İyileştirme, Doç. Dr. Sıdıka Kaya, Pelikan Yayınları, 2005.
Toplam Kalite Yönetimi Fakat Nasıl?, Ahmet Kovancı, Sistem Yayıncılık, 2004.
Ders sunumları.

Ders Yapısı
Sosyal Bilimler %90
Sağlık Bilimleri %10

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 7,50 105
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 6 151

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Kalite kavramını ve bileşenlerini açıklayabilir.
2 Sağlıkta kalite standartlarını uygulayabilir.
3 Kalite yönetim sisteminin altyapısını oluşturabilir.
4 Standardizasyon, sertifikasyon ve kalite ödüllendirilmesi konularını bilir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Sağlıkta Neden Kalite Önemlidir
2 Kalite Yaklaşımının Gelişimi
3 Mükemmellik
4 Sıfır Hata
5 Süreç Odaklılık
6 Standardın Üretim ve Hizmet Sektöründe Önemi
7 Yönetim Kalitesi ve Standartları
8 Ara Sınav
9 Toplam Kalite Yönetimi, ISO 9001 Standartları
10 Toplam Kalite Yönetimi, ISO 9001 Standartları
11 Ekip Çalışması
12 Sağlık Kurumlarında Akreditasyon
13 Kalite Kontrol Çemberleri
14 Örnek Çalışmalar
15 Final Sınavı


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Tüm 2 2 3 1 2 1 2 3 2 2
Ö1 1 1 3 1 1 1 2 3 1 2
Ö2 3 3 3 1 2 1 3 3 3 2
Ö3 1 2 3 1 2 1 2 3 1 2
Ö4 1 1 2 1 1 1 2 2 1 1

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=204096&curProgID=5610&lang=tr