Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
3ANE211Sporcu Beslenmesi2+0+044

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Antrenörlük Eğitimi
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bu dersin amacı; Öğrencilerin yeterli ve dengeli beslenmenin sağlık üzerine etkilerini, fiziksel aktivite ve beslenmenin ideal performansa ulaşılmasında ve bazı hastalıkların kontrolündeki rolünü kavramalarını
sağlamaktır.
Dersin İçeriği Spor, beslenme ve sağlık etkileşimi, sporcuların makro besin öğeleri, mikro besin öğeleri ve enerji ihtiyaçları, sıvı tüketiminin önemi,ergojenik yardım,vücut kompozisyonu ve ağırlık kontrolü.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Meral Candemir
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Maughan, R.J., Nutrition in Sport, MPG Books LTD, GB, 2001 Clark,N., Sports Nutrition Guidebook, (second ed.), Human Kinetics, USA, 1997 Williams, H.M., Nutrition for Fitness and Sport, Brown Benchmark, USA, 1995. Howley, E., Frank, B.D, Health and Fitness Instructor?s Handbook, third ed Human Kinetics, USA, 1997. Ersoy, G. Egzersiz ve Spor Yapanlar için Beslenme, Damla Matbaacılık, Ankara, 2000.
ViİZE/FİNAL

Ders Yapısı
Fen Bilimleri %10
Sağlık Bilimleri %80
Alan Bilgisi %10

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 5 70
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 4 102

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Temel beslenme ilkelerini açıklayabilir Temel besin öğelerinin (karbonhidrat, yağ, protein, minarel, vitamin ve su) özelliklerini, organizmadaki fonksiyonlarını ve fiziksel aktiviteye etkilerini açıklayabilir


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Sporcu Beslenmesine Giriş
2 Sporcularda Karbonhidrat İhtiyacı ve Performansa etkisi.
3 Sporcularda Yağ İhtiyacı
4 Sporcularda Protein İhtiyacı
5 Enerji metabolizması
6 Sporcularda sıvı İhtiyacı
7 Ara Sınav
8 Sporcu İçecekleri
9 Sporcu beslenmesinde Mineraller
10 Sporcu Beslenmesinde Vitaminler
11 Ergojenik Destekler
12 Vücut Kompozisyonu
13 Vücut Kompozisyonunun Saptanması


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Tüm 2 3 3 2 2 1 2 2 3 3 3 1 1 1 1 1
Ö1 2 3 3 2 2 1 2 2 3 3 3 1 1 1 1 1

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=208414&curProgID=75&lang=tr