Course Information
SemesterCourse Unit CodeCourse Unit TitleT+P+LCreditNumber of ECTS Credits
5GST343Food Literacy3+0+034

Course Details
Language of Instruction Turkish
Level of Course Unit Bachelor's Degree
Department / Program Gastronomy and Culinary Arts
Mode of Delivery Face to Face
Type of Course Unit Elective
Objectives of the Course The aim of this course is to provide students of the Faculty of Architecture and Design with knowledge and skills regarding the composition of a food, its types, its relationship with health, the additives that enter the food composition during the production process, and how to ensure hygiene and sanitation.
Course Content Within the weekly topics specially selected to achieve the purpose of the course; food and its composition, food and nutrition, food safety, kitchen hygiene and sanitation, food additives, label literacy, meat and meat products, meat and meat products, milk and dairy products, grain and grain products, fruits and vegetables, food preservation The basics, principles and food cooking techniques will be explained.
Course Methods and Techniques Lectures, Presentations, Questions and Answers
Prerequisites and co-requisities None
Course Coordinator None
Name of Lecturers Asist Prof. Barış YALINKILIÇ baris.yalinkilic@gedik.edu.tr
Assistants None
Work Placement(s) No

Recommended or Required Reading
Resources Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ
Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları
Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018
Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara.
Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir.
Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum

Course Category
Social Sciences %10
Science %20
Health %10
Field %60

Planned Learning Activities and Teaching Methods
Activities are given in detail in the section of "Assessment Methods and Criteria" and "Workload Calculation"

Assessment Methods and Criteria
In-Term Studies Quantity Percentage
Mid-terms 1 % 40
Final examination 1 % 60
Total
2
% 100

 
ECTS Allocated Based on Student Workload
Activities Quantity Duration Total Work Load
Course Duration 15 3 45
Hours for off-the-c.r.stud 15 4 60
Mid-terms 1 1 1
Final examination 1 2 2
Total Work Load   Number of ECTS Credits 4 108

Course Learning Outcomes: Upon the successful completion of this course, students will be able to:
NoLearning Outcomes
1 Can explain basic concepts and expressions about food and its components.
2 Can explain the basic concepts and expressions regarding ensuring food safety.
3 Can explain basic concepts and expressions regarding food labels and additives.
4 Be able to classify food cooking techniques and explain the differences between them.
5 Be able to classify food preservation techniques and explain the basic concepts and expressions on the subject.
6 Can explain basic concepts and expressions regarding food types.


Weekly Detailed Course Contents
WeekTopicsStudy MaterialsMaterials
1 Food and its composition. The course notes uploaded to the system by the instructor must be read. Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
2 Food and nutrition The course notes uploaded to the system by the instructor must be read. Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
3 Food safety The course notes uploaded to the system by the instructor must be read. Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
4 Kitchen hygiene and sanitation The course notes uploaded to the system by the instructor must be read. Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
5 Food additives The course notes uploaded to the system by the instructor must be read. Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
6 Label literacy The course notes uploaded to the system by the instructor must be read. Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
7 Meat and meat products The course notes uploaded to the system by the instructor must be read. Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
8 Midterm
9 Meat and meat products The course notes uploaded to the system by the instructor must be read. Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
10 Milk and milk products The course notes uploaded to the system by the instructor must be read. Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
11 Cereals and grain products The course notes uploaded to the system by the instructor must be read. Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
12 Fruits and vegetables The course notes uploaded to the system by the instructor must be read. Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
13 Basic principles in food preservation The course notes uploaded to the system by the instructor must be read. Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
14 Food cooking techniques The course notes uploaded to the system by the instructor must be read. Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
15 Genel tekrar


Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12
All 5
C1 4
C2 4 3 5 3
C3 4 3 3 3 4
C4 5 4 3
C5 5 3 3 3
C6 5 3 3

bbb


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=208426&curProgID=5606&lang=en