Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
5GST343Gıda Okuryazarlığı3+0+034

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu dersin amacı Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğrencilerine bir gıdanın bileşimi, çeşitleri, sağlıkla ilişkisi, üretim sürecinde gıda bileşimine giren katkı maddeleri ile hijyen ve sanitasyonun nasıl sağlanacağı hususlarına ait bilgi ve becerilerin öğrencilere kazandırılmasıdır.
Dersin İçeriği Dersi amacını gerçekleştirmek için özel olarak seçilmiş haftalık konular dahilinde; gıda ve bileşimi, gıda ve beslenme, gıda güvenliği, mutfak hijyen ve sanitasyonu, gıda katkı maddeleri, etiket okur yazarlığı, et ve et ürünleri, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, tahıl ve tahıl ürünleri, meyve ve sebze, gıda muhafazada temel, prensipler ve gıda pişirme teknikleri anlatılacaktır.
Dersin Yöntem ve Teknikleri Ders Anlatımı, Sunum, Soru-Cevap
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Dr. Öğretim Üyesi Barış YALINKILIÇ baris.yalinkilic@gedik.edu.tr
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ
Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları
Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018
Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara.
Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir.
Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum

Ders Yapısı
Sosyal Bilimler %10
Fen Bilimleri %20
Sağlık Bilimleri %10
Alan Bilgisi %60

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 15 3 45
Sınıf Dışı Ç. Süresi 15 4 60
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 4 108

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Gıda ve bileşenleri ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir.
2 Gıda güvenliğinin sağlanmasına ilişkin temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir.
3 Gıda etiketleri ve katkı maddeleri ile ilgili ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir.
4 Gıda pişirme tekniklerini sınıflandırıp aralarındaki farkı açıklayabilir.
5 Gıda muhafaza tekniklerini sınıflandırıp konuya ilişkin temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir.
6 Gıda çeşitlerine ilişkin temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Gıda ve bileşimi. Öğretim üyesi tarafından sisteme yüklenen ders notu okunmalıdır. Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
2 Gıda ve beslenme Öğretim üyesi tarafından sisteme yüklenen ders notu okunmalıdır. Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
3 Gıda güvenliği Öğretim üyesi tarafından sisteme yüklenen ders notu okunmalıdır. Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
4 Mutfak hijyen ve sanitasyonu Öğretim üyesi tarafından sisteme yüklenen ders notu okunmalıdır. Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
5 Gıda katkı maddeleri Öğretim üyesi tarafından sisteme yüklenen ders notu okunmalıdır. Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
6 Etiket okuryazarlığı Öğretim üyesi tarafından sisteme yüklenen ders notu okunmalıdır. Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
7 Et ve et ürünleri Öğretim üyesi tarafından sisteme yüklenen ders notu okunmalıdır. Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
8 Ara Sınav
9 Et ve et ürünleri Öğretim üyesi tarafından sisteme yüklenen ders notu okunmalıdır. Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
10 Süt ve süt ürünleri Öğretim üyesi tarafından sisteme yüklenen ders notu okunmalıdır. Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
11 Tahıl ve tahıl ürünleri Öğretim üyesi tarafından sisteme yüklenen ders notu okunmalıdır. Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
12 Meyve ve sebze Öğretim üyesi tarafından sisteme yüklenen ders notu okunmalıdır. Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
13 Gıda muhafazada temel prensipler Öğretim üyesi tarafından sisteme yüklenen ders notu okunmalıdır. Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
14 Gıda pişirme teknikleri Öğretim üyesi tarafından sisteme yüklenen ders notu okunmalıdır. Gıda Katkı Maddeleri Editör: Prof. Dr. Tomris Altuğ Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı Hacettepe Yayınları Beslenme-Prof. Dr. Ayşe Baysal- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018 Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara. Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
15 Genel tekrar


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12
Tüm 5
Ö1 4
Ö2 4 3 5 3
Ö3 4 3 3 3 4
Ö4 5 4 3
Ö5 5 3 3 3
Ö6 5 3 3

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=208426&curProgID=5606&lang=tr