Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
4GİT220Fotoğraf II1+2+024

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Görsel İletişim Tasarımı
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Fotoğraf sanatının teknik ve estetik öğeleri hakkında bilgi edinilmesi, konuya yaklaşım metotları hakkında pratik edinilmesi. Basılı ve internet ortamlarında fotorğafın etkin kullanımına yönelik pratikler edinmek ve konu anlatımında görsel düşünme yetisi kazandırmak.
Dersin İçeriği Fotoğraf dilini farklı yaklaşımlarla etkili kullanmayı kavratmak, seçilen konuların görsel düşünme yolu ile anlatılır kılınmasını sağlamak. Fotoğraf sanatının estetik ve teknik gücünü ifade edilmek istenen projede kullanabilme becerisi edindirmek amaçlanmaktadır.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Onur ÇAKMAK
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar A’dan Z’ye Fotoğraf İnternet kaynakları.
SABİT KALFAGİL, Fotoğrafın Yapısal Öğeleri ve Fotoğraf Sanatında Kompozisyon
DAVID PRAKEL, Fotoğrafta Işık
MICHAEL LANGFORD, Yaratıcı Fotoğrafçılık.

Ders Yapısı
Mühendislik Tasarımı %20
Alan Bilgisi %80

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 4 56
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 3 42
Ara Sınavlar 1 4 4
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 4 4
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 4 106

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Dijital fotoğraf terimleri öğrenilerek uygulama süreçlerinde bunların etkin kullnılması sağlanacak.
2 Bir temanın konu haline getirilerek antatım dili oluşturulması sağlanacak.
3 Fotoğraf makinesinin etkin kullanılması için gerekli teknik eğitim edinilecek.
4 Seçilen konuya fotoğraf dili ve görsel dilde farklı yaklaşımlar üzerine uygulamalı çalışmalar yapılacak.
5 Kompozisyon eğitimi alınarak doğru kadrajlama teknikleri edinilecek ve özgün anlatımın geliştirilebilmesi sağlanacak.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Tanışma ve derse giriş. Fotorğafın tarihsel gelişimi, günümüz teknolojisi ile karşılaştırılması örnekler üzerinden yeni imkanların neler olabileceği hakkında tartışma. MICHAEL LANGFORD, Yaratıcı Fotoğrafçılık. Özer Kanburoğru, A’dan Z’ye Fotoğraf İnternet kaynakları.
2 Kompozisyon bilgisine giriş. Altın oranın kavranması. Komposizyonun fotoğraflarımızda yarattığı duygusal algıya etkisi ve etkin kullanılmasını sağlamak SABİT KALFAGİL, Fotoğrafın Yapısal Öğeleri ve Fotoğraf Sanatında Kompozisyon
3 Fotoğraf makinesinin fiziksel olarak doğru tutulması. Profesyonel makinelerde bulunan kullanım modlarının kavranması. Diyafram, Obtüratör gibi temel değişkenlerin fotoğraflarımıza etkisini kavramak ÖZER KANBUROĞLU, A’dan Z’ye Fotoğraf İnternet kaynakları.
4 Farklı objektif tiplerinin konularımızdaki etkilerini inceleme. Anlatım imkanları üzerinde düşünme ve objektif seçimi. Proje geliştirme ve öğrenci fotoğraflarının incelenmesi. ÖZER KANBUROĞLU, A’dan Z’ye Fotoğraf İnternet kaynakları.
5 Objektiflerin fotoğrafik sonuçlara etkilerini ve lenslerin odak uzaklıklarındaki değişimin sağladığı imkanları araştırma. Öğrenci projeleri üzerine pratik çalışmalar ve fotoğraf değerlendirmeleri MICHAEL LANGFORD, Yaratıcı Fotoğrafçılık. Özer Kanburoğru, A’dan Z’ye Fotoğraf İnternet kaynakları.
6 Yayın fotoğraflarında gerekli teknik bilginin edinilmesi. Fotoğarf boyutları çeşitli dosya formatları çözünürlük ve yeniden boyutlandırma konularının kavranması. MICHAEL LANGFORD, Yaratıcı Fotoğrafçılık. Özer Kanburoğru, A’dan Z’ye Fotoğraf İnternet kaynakları.
7 Işık bilgisine giriş. Işığın etkin kullanılması için gerekli pozlama sistemlerinin kavranması. DAVID PRAKEL, Fotoğrafta Işık ÖZER KANBUROĞLU, A’dan Z’ye Fotoğraf İnternet kaynakları.
8 Fotoğraf makinemize ve objektiflerimize ilaveten bize yardımcı olacak gereçlerin tanıtılması. MICHAEL LANGFORD, Yaratıcı Fotoğrafçılık İnternet kaynakları.
9 Fotoğrafta alan derinliği kavramının edinilmesi ve bunun için gerekli teknik ekipmanın doğru seçilmesi hakkında yetkinlik kazanılması. ÖZER KANBUROĞLU Fotoğrafın Temel Prensipleri. İnternet kaynakları.
10 Işık türlerinin fotoğraflarımıza etkisini incelemek, yanal, cephe,tepe ışıklarının kullanılmasını kavrama MICHAEL LANGFORD, Yaratıcı Fotoğrafçılık. İnternet Kaynakları.
11 Röportaj fotoğraflarının incelenmesi. Fotoğrafın röportaj yazılarına eşlik ederken nasıl kullanılacağının kavranması. YGS yayınları RÖPORTAJ. Özer Kanburoğru, A’dan Z’ye Fotoğraf İnternet kaynakları.
12 Ters ışığın kavranması.HDR tekniğinin kavranması poz telafileri ve poz taraması tekniklerinin öğrenilmesi. DAVID PRAKEL, Fotoğrafta Işık İnternet Kaynakları
13 Fotoğraf akımlarına genel bakış. Öğrenci fotoğraflarının değerlendirilmesi ve tartışılması. MICHAEL FREEMAN,Fotoğrafçının Zihni İnternet kaynakları
14 Bu haftaya kadar öğrendiklerimizi uygulanan fotoğraflar üzerinden tekrar çalışma. Nedenler ve nasıllar üzerinden tartışarak konuların tekrar edilmesi. MICHAEL FREEMAN,Fotoğrafçının Zihni İnternet kaynakları


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12
Tüm 3 3 4 3 5 4 3 4 3 2 4 3
Ö1 4 3 3 2 4 4 3 5 3 3 3 3
Ö2 3 2 4 2 3 4 3 4 3 2 4 3
Ö3 3 2 5 3 5 4 3 5 4 3 3 3
Ö4 3 3 5 3 5 3 3 4 4 2 4 4
Ö5 3 4 4 3 5 3 3 5 3 3 3 4

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=208848&curProgID=5717&lang=tr