Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
1GST101Gastronomiye Giriş3+0+036

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Öğrencilerin gastronominin temel kavramlarını ve prensiplerini öğrenmesini ve sonraki dönemlerde alacağı dersler için belli bir alt yapı oluşumunu sağlamaktır.
Dersin İçeriği Gastronomi ile ilgili tanımlar ve temel kavramlar, yiyecek ve içecek işletmeleri, genel mutfak bilgisi, temel mutfak gereçleri, yiyecek ve içeceklerin hazırlanma süreçleri, gıda mikrobiyolojisi, hijyen ve sanitasyon, görgü kuralları, turizm ve gastronomi.
Dersin Yöntem ve Teknikleri Anlatım, soru-cevap, tartışma, örnek olay
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Dr. Öğretim Üyesi Ela Nazlı KÖZ
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Aktaş, Ahmet & Özdemir, Bahattin (2012). Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
Sarıışık, Mehmet (2021). Tüm Yönleriyle Gastronomi Bilimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
Spang, Rebecca L. (2020). Restoranın İcadı Paris ve Modern Gastronomi Kültürü, Dost Kitabevi.
Prof. Dr. Mehmet Sarıışık, Tüm Yönleriyle GASTRONOMİ BİLİMİ, Detay Yayıncılık

Ders Yapısı
Sosyal Bilimler %30
Alan Bilgisi %70

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 5 70
Ara Sınavlar 1 14 14
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 6 154

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Gastronomi olgusunu, temel kavramlarını ve prensiplerini bilir.
2 Dünya mutfak tarihindeki gelişmeleri bilir.
3 Pazarlama ve gastronomi ilişkisini bilir.
4 Menü ve menü çeşitleri hakkında bilgi sahibi olur.
5 Yiyecek içecek işletmelerinde mutfak, mutfak personeli hiyerarşisi ve mutfak araç-gereçleri hakkında bilgi sahibi olur.
6 Servis yöntemlerini, restoran yerleşimini ve ikram hizmetlerini bilir.
7 Gıda hijyenini ve temel gıda mikrobiyolojisini bilir.
8 Görgü kuralları ve protokol ağırlama hakkında bilgi sahibi olur.
9 Gastronomi turizmi hakkında bilgi sahibi olur.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile İlgili Temel Kavramlar, Diğer Bilimlerle İlişkisi Kitap Kaynağı (Gastronomi Bilimi)
2 Dünya Mutfak Tarihi ve Önemli Gelişmeler Kitap Kaynağı (Gastronomi Bilimi)
3 Dünden Bugüne Dünya Mutfakları Kitap Kaynağı (Gastronomi Bilimi)
4 Dünden Bugüne Dünya Mutfakları II Kitap Kaynağı (Gıda Bilimi)
5 Gıda Teknolojileri ve Gastronomi Kitap Kaynağı (Gastronomi Bilimi)
6 Pazarlama Aracı Olarak Gastronomi Kitap Kaynağı (Gastronomi Bilimi)
7 Turistik Ürün, Çekicilik ve Ağırlamanın Bir Unsuru Olarak Gastronomi Kitap Kaynağı (Gastronomi ve Yiyecek Tarihi)
8 Ara sınav
9 Gastronomi ve Menü Planlama Kitap Kaynağı (Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi)
10 Mutfak Planlaması Kitap Kaynağı (Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi)
11 Servis Yöntemleri, Restoran Yerleşimi ve Düzeni, Ziyafet ve İkram Hizmetleri Kitap Kaynağı (Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi) Makale Kaynakları
12 Temel Mikrobiyoloji ve Gıda Mikrobiyolojisi Ders Çıktıları
13 Gastronomide Hijyen ve Sanitasyon Ders Çıktıları
14 Gastronomi ve Görgü Kuralları Kitap Kaynağı (Gastronomi Bilimi)
15 Gastronomi ve Turizm Kitap Kaynağı (Gastronomi Bilimi)


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Ö1 5 3 1 3 2 2 1 1 1 2 2 1 1 4 3
Ö2 3 2 1 1 2 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1
Ö3 4 4 1 3 2 4 1 3 4 3 3 4 5 3 2
Ö4 4 3 1 3 4 3 3 3 5 4 4 4 4 2 3
Ö5 5 4 1 5 3 3 1 4 4 5 3 4 5 4 4
Ö6 5 3 1 5 4 3 3 4 1 4 3 3 4 3 3
Ö7 4 4 1 4 2 4 1 2 1 4 5 2 1 4 5
Ö8 4 3 1 3 3 1 1 2 1 1 1 1 3 3 1
Ö9 4 1 1 1 1 3 1 2 1 3 3 1 1 1 1

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=208984&curProgID=5713&lang=tr