Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
1GST107Yiyecek Tarihi ve Kültürü3+0+035

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı İnsanların gıda seçiminde etkili faktörlerin tarihsel ve kültürel açıdan değerlendirilmesinin öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Bu ders, insanların geleneksel gıda seçimlerinin beslenme, sosyal ilişkiler ve kültür açısından araştırmasıdır. Bu ders, gıda üretimi, hazırlığı ve tüketiminin sosyo-kültürel boyutlarını, bireylerin, ailelerin, toplumun ve toplumsal yapıların boyutlarını, cinsiyet, ırk, etnisite ve sosyoekonomik statüde somutlaşan ideolojik, dini ve kültürel kimlikleri içerecek şekilde tartışmak üzere tasarlanmıştır.
Dersin Yöntem ve Teknikleri Tartışma, Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma ve Grup Çalışması
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Doç.Dr. Nihan YARMACI GÜVENÇ
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar EUROFIR Synthesis Report No:6 Traditional Foods in Europe
Ma, G. (2015). Food, eating behavior, and culture in Chinese society. Journal of Ethnic Foods, 2(4), 195-199.
Gabriel, A. S., Ninomiya, K., & Uneyama, H. (2018). The Role of the Japanese Traditional Diet in Healthy and Sustainable Dietary Patterns around the World. Nutrients, 10(2), 173.
Önçel, S. (2015). Türk Mutfağı ve Geleceğine İlişkin Değerlendirmeler. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3(4), 33-44.
Tez, Z. 2018. Lezzetin tarihi, Hayygrup Yayıncılık A.Ş., İstanbul.
Gabriel, A. S., Ninomiya, K., & Uneyama, H. (2018). The Role of the Japanese Traditional Diet in Healthy and Sustainable Dietary Patterns around the World. Nutrients, 10(2), 173.
EUROFIR Synthesis Report No:6 Traditional Foods in Europe.
Önçel, S. (2015). Türk Mutfağı ve Geleceğine İlişkin Değerlendirmeler. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3(4), 33-44.
Tez, Z. 2018. Lezzetin tarihi, Hayygrup Yayıncılık A.Ş., İstanbul
1)Yavaş Yemek Hareketi (Slow Food) 2)Akdeniz Yemek Kültürü 3)Gıda Göçü (The Migration of Food) 4)Füzyon Mutfağı 5)Türk Mutfak Kültürü
1 Arasınav, 1 Sınıf İçi Çalışma, 1 Final

Ders Yapısı
Sosyal Bilimler %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 3 42
Ara Sınavlar 1 20 20
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 5 134

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Farklı toplumların mutfak kültürlerini tanır.
2 Osmanlı ve Türk mutfağına ait yiyecek kültürü hakkında bilgi sahibi olur.
3 Yiyecek kültürünün gıda sanayisine etkisini ve gıda sanayisinin gelişimini öğrenir.
4 Farklı beslenme ve yaşam biçimlerinin yiyecek kültürü üzerine etkisi hakkında bilgi sahibi olur.
5 İnsanoğlunun yiyecek bulma ve üretme süreci içinde kat ettiği aşamaları tarih öncesi çağlardan ilk medeniyetlerin ortaya çıkış süreci içinde irdeler
6 Antik dünyada Ortadoğu, Akdeniz ve Uzak Doğu’da ortaya çıkan yemek kültürlerini inceler
7 Ortaçağ dünyasında İslam, Bizans ve Orta Asya Türk kültürlerinde oluşan yemek alışkanlıklarını karşılaştırır
8 Buğday, pirinç, mısır gibi temel tahılların, sebze, meyve, baharat ve içeceklerin tarihini ve yayılma sürecini öğrenir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Dersin tanıtılması ve proje konularının öğrencilere aktarılması - -
2 Paleolitik Çağ Neolitik Çağ Mezopotamya Sümerler Akadlar Asurlular Babilliler - Ders notları
3 Eski Mısır İlk Anadolu Uygarlıkları - Tez, Z. 2018. Lezzetin Tarihi, Hayygrup Yayıncılık A.Ş., İstanbul
4 İran ve Orta Asya Mutfak Kültürü - Tez, Z. 2018. Lezzetin Tarihi, Hayygrup Yayıncılık A.Ş., İstanbul
5 Antik Yunan, Roma ve Bizans - Ders notları
6 Çin ve Hindistan Mutfak Kültürü - EUROFIR Synthesis Report No:6 Traditional Foods in Europe
7 Orta Çağ Avrupası - EUROFIR Synthesis Report No:6 Tradtional Foods in Europe
8 ARASINAV - -
9 Anadolu Beylikleri Mutfak Kültürleri - Ma, G. (2015). Food, eating behavior, and culture in Chinese society. Journal of Ethnic Foods, 2(4), 195-199.
10 Erken Osmanlı Mutfak Kültürü - İgüs, E. Balkanlar'dan Anadolu'ya Boza ve Türleri ile Türkiye’deki Balkan Kökenli Bozacılar. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6, 101-111.
11 Avrupa Mutfağı 1500-1700 - Tez, Z.2018. Lezzetin Tarihi, Hayygrup Yayıncılık A. Ş., İstanbul
12 İstanbul'un Fethi Sonrası Osmanlı Mutfağı - Tez, Z. 2018. Lezzetin Tarihi, Hayygrup Yayıncılık A. Ş., İstanbul
13 Avrupa Mutfağı 1700-1900 - Tez, Z. 2018. Lezzetin Tarihi, Hayygrup Yayıncılık A. Ş., İstanbul
14 Son Dönem Osmanlı Mutfağı - Tez, Z. 2018. Lezzetin Tarihi, Hayygrup Yayıncılık A.Ş., İstanbul
15 Cumhuriyet Dönemi Türk Mutfağının Gelişimi - Ders notları


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Ö1 3 2 2 1 1 1 5
Ö2 3 2 2 1 1 1 5
Ö3 3 2 2 1 1 1 5
Ö4 3 2 2 1 1 1 5
Ö5
Ö6
Ö7
Ö8

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=208985&curProgID=5713&lang=tr