Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
1GST111Beslenme2+0+026

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Sağlıklı ve dengeli beslenme için beslenmenin ve besin gruplarının tüketimi hususunda temel bilgileri güncel bilgiler harmanlamak, beslenme bozukluk ve hastalıkları hakkında bilinçlenmelerini sağlamak, epigenetik ile ilgili çalışmalar ve menü planlamasını hakkında bilgi vermektir.
Dersin İçeriği Beslenme ve gastronomi bağlantısı kurularak, gelecekteki önemi vurgulanarak, gıda niteliği, besin öğe ve grupları, beslenme şekli, beslenme bozuklukları, epigenetik, beslenme programlaması hususunda teorik bilgiler verilecektir.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Nesrin Eriş
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Beslenme-Prof. Dr. Ayşe BAYSAL- Hatiboğlu yayınları-18.baskı-2018
Dr. Liz Applegate. Beslenme ve Diyet Temel İlkeleri. İSTANBUL MEDİKAL YAYINCILIK
Baysal, A. ''Genel Beslenme''. Hatiboğlu, 2019.
Baysal, A. ''Beslenme'' Hatiboğlu, 2019.

Dr. Liz Applegate. Beslenme ve Diyet Temel İlkeleri. İSTANBUL MEDİKAL YAYINCILIK

Ders Yapısı
Fen Bilimleri %10
Sağlık Bilimleri %60
Alan Bilgisi %30

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 4 56
Ara Sınavlar 1 14 14
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 6 142

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Beslenme disiplini ile ilgili temel kavramları tanımlar
2 Doğru beslenme kurallarını yorumlar
3 Makro ve mikro besin ögelerini tanır
4 Beslenme ve sağlık ilişkisini kurarak analiz ede
5 Edindiği bilgileri farklı beslenme ihtiyaçlarına göre yemek hazırlarken kullanabilir


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Beslenmeye giriş, besin ve sağlık ilişkisi
2 Proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller and water
3 Gıda grupları ve ilişkili hastalıklar
4 Katkı öğeleri ve içecekler
5 Probiyotikler ve prebiyotikler
6 Diyet posası, bitkisel kimyasallar ve işlevsel besinler
7 Özel durumlarda beslenme
8 Ara sınav
9 Gebelik ve emzirme döneminde beslenme
10 Çocuk, yetişkin, yaşlı ve sporcu beslenmesi
11 İşçi, bebek, okul döneminde ve hasta beslenme
12 Vejeteryan ve toplu beslenme
13 Menü planlama, gıda muhafazası, işlenmesi
14 Menü planlama, gıda muhafazası, işlenmesi
15 Menü planlama, gıda muhafazası, işlenmesi


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Ö1 5
Ö2 3 2 2 1 1 1 1 1
Ö3 3 1 1
Ö4 2 1 1 1
Ö5 2 1 2 1 1 3 3

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=208986&curProgID=5713&lang=tr