Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
2GST102Mutfak Matematiği ve Terminolojisi2+0+026

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bu dersin amacı para hesabi ve kullanımında etkili yöntemler
geliştirmek ve bunu grup çalışması ile güçlendirmektir. Öğrencilerin
analitik düşünme becerilerini geliştirmek adına günlük hayatta
karşılaşacakları durumlarla ilgili problemleri temel matematik
yöntemlerini kullanarak çözmesi ve geliştirmesi ve öğrendikleri bu
bilgileri kendi kariyerlerinde de kullanmaları bu dersin en önemli
amacıdır.
Dersin İçeriği Yüzde Problemleri, Faiz Problemleri, Karışım Problemleri, Maliyet Muhasebesi, Yiyecek İşletmelerinde Maliyet Hesaplama Türleri, Yiyecek İçecek İşletmelerinde Menü Planlama
Dersin Yöntem ve Teknikleri Ders anlatım, soru-cevap, tartışma, problem çözme.
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Büşra DİKEN ÇOLAK
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Matematik Sıfır - Karekök Yayınları
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü - Prof. Dr. Mehmet SARIIŞIK
Culinary Math- EUNICE GRAHAM
A Dan Z Ye Gastronomi Sözlüğü- Mehmet Saıışık-Gülçin Özbay- Veli Ceylan

Ders Yapısı
Matematik ve Temel Bilimler %60
Mühendislik Bilimleri %0
Mühendislik Tasarımı %0
Sosyal Bilimler %20
Eğitim Bilimleri %0
Fen Bilimleri %0
Sağlık Bilimleri %0
Alan Bilgisi %20

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 5 70
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 25 25
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 6 152

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Yüzde problemleri ile artış azalış, kar zarar ve dönüşüm problemlerini çözer
2 Faiz problemleri ile paranın nasıl değerlendirileceği ve sektörde parayı idare etmeyi öğrenir
3 Karışım problemleri ile üretilecek yiyecek içeceklerin standart reçetelere bağlı kalarak malzeme miktarlarını oranlamayı öğrenir.
4 Yiyecek İçecek Hizmetlerinde Maliyet Muhasebesi ile hali hazırdaki işletmelerin ya da yeni kurulacak bir işletmenin zarara uğramamak için alması gereken önlemler ile kara geçmek için dikkat etmesi gereken hususları öğrenir
5 Yiyecek içecek işletmelerinde fiyatlama yöntemleri konusu ile yiyecek içecek işletmelerinin menülerinde yer alan ürünlerin hangi kriterler baz alınarak fiyatlandırıldığını öğrenir ve yapılan fiyatlandırmaların işletme çıkarları doğrultusunda nasıl belirlendiğini öğrenir
6 Genel mutfak Terminolojisine ait bilgilere sahip olur.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Yüzde Problemleri
2 Oran Orantı Problemleri
3 Karışım Problemleri
4 Maliyet İle İlgili Temel Kavramlar
5 Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü ve Gelir Yönetimi
6 Yiyecek İçecek İşletmelerinde Satın Alma Süreci
7 Yiyecek İçecek İşletmelerinde Teslim Alma Süreci
8 ARA SINAV
9 Yiyecek İçecek İşletmelerinde kullanılan terminoloji
10 Yiyecek İçecek İşletmelerinde kullanılan terminoloji
11 Yiyecek İçecek İşletmelerinde kullanılan terminoloji
12 Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrol Yöntemleri
13 Yiyecek İçecek Maliyet Hesaplama ve Menü Fiyatlandırma Yöntemleri
14 Yemek Reçetelerinin Hazırlanması ve Standart Reçete
15 Menü Mühendisliği


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Ö1 1 1 5 2
Ö2 1 5 2
Ö3 1 2 5 2
Ö4 1 5 2 3
Ö5 5 2 2 2
Ö6

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=208990&curProgID=5713&lang=tr