Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
2GST106Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu2+0+036

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Öğrenciye hijyenik ve güvenilir gıda ile ilgili bilgiler, kontaminasyon ile ilgili prensipler, temizlik maddeleri,temizleme ekipmanı ile gıda işleme ve hazırlamada gerekli olan hijyen ve sanitasyona ait temel bilgi ve becerileri kazandırmaktır.
Dersin İçeriği Gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon kavramları ile ilgili hususlar ele alınmaktadır.
Dersin Yöntem ve Teknikleri Ders anlatım, soru-cevap, tartışma, problem çözme.
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Büşra DİKEN ÇOLAK
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara.
Prof. Dr. Mustafa Tayyar – Velaadin Kılıç / Dora Basım Yayın, Gıda Endüstrisinde Hijyen ve Sanitasyon

Prof. Dr. Ayşe Baysal/Hatipoğlu Yayıncılık, Beslenme ve Diyet Genel Beslenme

Prof. Dr. Semra Karaardı / SİDAŞ, Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu

Ders Yapısı
Mühendislik Bilimleri %20
Sosyal Bilimler %10
Fen Bilimleri %10
Sağlık Bilimleri %30
Alan Bilgisi %30

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 5 70
Ara Sınavlar 1 20 20
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 6 162

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Sanitasyon ve hijyenin tanımını yapabilir, gıda endüstrisindeki rolü ve mikroorganizmalarla olan ilişkisini açıklayabilir.
2 Mikrobiyal çoğalma üzerinde çevresel faktörlerin etkisi, gıda kaynaklı hastalıklar ve mikroorganizmaların kontrol altına alınması ile ilgili kavramları açıklayabilir.
3 Kontaminant tipleri ve özellikleri ile kontaminasyona yol açan kaynaklar ve korunma konularını açıklayabilir.
4 Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP)’in tanımını yapabilir, ilkeleri ve yararları konusunda bilgi verebilir.
5 Gıda işletme binalarında hijyenik tasarım ve ilgili temel kavramları açıklayabilir.
6 Gıda işletmelerinde temizlik ve kullanılan temizlik maddeleri, dezenfeksiyon metotları ve kullanılan dezenfektanlar hakkında bilgi verebilir.
7 Gıda güvenliği ve güvenli gıda ile ilgili terimleri açıklayabilir


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Sanitasyon ve hijyenin tanımı, gıda endüstrisindeki rolü ve mikroorganizmalarla olan ilişkisi Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara.
2 Kişisel hijyen uygulamaları Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara.
3 Temiz suyun sağlanması ve sanitasyon Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara.
4 Hijyenik temizlik uygulamaları ve kullanılan maddeler Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara.
5 Personel hijyeni Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara.
6 Gıda hijyeni Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara.
7 Gıda işletme hijyeni Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara.
8 Vize Sınavı
9 Gıda işletme hijyeni Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara.
10 Gıda üretiminde temizlik Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara.
11 Sanitizerler Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara.
12 Gıda tesislerinin dezenfeksiyonu Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara.
13 Bazı gıda tesislerinde sanitasyon. Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara.
14 Güncel literatür okuma Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara.
15 Genel tekrar Erkmen, O., Sağlam, H., Bozoğlu, T.F., 2022. Gıda Hijyen ve Sanitasyonu. Nobel, Ankara.


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Tüm 5
Ö1 5 2 2 2 5
Ö2 2 2 2 2 5
Ö3 2 2 2 2 5
Ö4 3 5 2 1 1 3 3 3 5
Ö5 2 3 1 1 1 1 5
Ö6 2 3 2 5
Ö7

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=208992&curProgID=5713&lang=tr