Course Information
SemesterCourse Unit CodeCourse Unit TitleT+P+LCreditNumber of ECTS Credits
3GST209Food And Beverage Management3+0+035

Course Details
Language of Instruction Turkish
Level of Course Unit Bachelor's Degree
Department / Program Gastronomy and Culinary Arts
Mode of Delivery Face to Face
Type of Course Unit Compulsory
Objectives of the Course To analyse f&b services production processes, services techniques and the factors effecting process efficiency
Course Content In this course, food and beverage departments and the organizational structure of restaurants, bars and hotels will be introduced, and menus and menu types will be explained. Beverage selection, service types and food-beverage stages in restaurants and bars, food-beverage transfer, guest relations and food-beverage marketing activities will be discussed.
Course Methods and Techniques Oral lecture
Prerequisites and co-requisities None
Course Coordinator None
Name of Lecturers Prof.Dr. Mehmet SARIIŞIK
Assistants None
Work Placement(s) No

Recommended or Required Reading
Resources Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
Türksoy, Adnan (2002) Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi, Turhan Kitabevi.
Yörükoğlu, İlknur ve Altuğ Yörükoğlu (1998), Konaklama-Ağırlama İşletmelerinde Servis Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara.
Sökmen, Alptekin (2001), Konaklama ve Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Servis Tekniği ve Uygulamaları, Detay Yayıncılık, Ankara.
Ninemeir, Jack (1995), Food And Beverage Management, 2nd Ed. AHMA Institute, Michigan.
Yılmaz, Yaşar (2004), Servis Tekniği ve Yönetimi, Detaya Yayıncılık
https://dergipark.org.tr/tr/pub/mkusbed/issue/19558/208504
https://dergipark.org.tr/tr/pub/mkusbed/issue/19558/208504
https://dergipark.org.tr/tr/pub/mkusbed/issue/19558/208504

Course Category
Mathematics and Basic Sciences %20
Engineering %0
Engineering Design %0
Social Sciences %50
Education %0
Science %0
Health %0
Field %30

Planned Learning Activities and Teaching Methods
Activities are given in detail in the section of "Assessment Methods and Criteria" and "Workload Calculation"

Assessment Methods and Criteria
In-Term Studies Quantity Percentage
Mid-terms 1 % 40
Final examination 1 % 60
Total
2
% 100

 
ECTS Allocated Based on Student Workload
Activities Quantity Duration Total Work Load
Course Duration 14 4 56
Hours for off-the-c.r.stud 14 2 28
Mid-terms 1 13 13
Final examination 1 30 30
Total Work Load   Number of ECTS Credits 5 127

Course Learning Outcomes: Upon the successful completion of this course, students will be able to:
NoLearning Outcomes
1 Knows management of f&b enterprises and marketing.
2 Able to practice service techniques.
3 Able to create a menu and do its pricing
4 Can make financial planning and analysis for food and beverage businesses.


Weekly Detailed Course Contents
WeekTopicsStudy MaterialsMaterials
1 Food Industry: Food and Beverage Services Management Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara. Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
2 Food Industry: Food&Beverage Marketing Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara. Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
3 Menu Management: Nutrition and Menu, Menu Planning Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara. Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
4 Menu Management: Menu Pricing Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara. Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
5 Menu Management: Other Features Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara. Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
6 Food and Beverage Production: Purchasing, Receiving, Storage, Production Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara. Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
7 Food and Beverage Production: Production Planning, Food Preparation Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara. Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
8 Midterm Exam
9 Service: Service Procedures Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara. Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
10 After Service Process Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara. Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
11 Sanitation and Hygiene in Food and Beverage Organizations Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara. Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
12 Food and Beverage Cost Control and Pricing Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara. Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
13 Food and Beverage Services Automation Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara. Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
14 Banquet Organizations Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara. Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
15 Overview Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara. Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.


Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
C1 5 3 3 2 3 3 4 3 3 3 2
C2 5 3 3 2 3 2 3 2
C3 3 3 2 2 3 3 2 3 2 3 2
C4 3 3 2 3 5 3 2 2 3 2

bbb


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=208997&curProgID=5713&lang=en