Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
3GST209Yiyecek İçecek Yönetimi 3+0+035

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Yiyecek-içecek hizmetleri üretim süreçleri, uygulamalar ve servis usullerini öğretmek, süreçlerin verimliliğini etkileyen değişkenleri analiz etmek.
Dersin İçeriği Bu derste yiyecek içecek departmanlarını ve restoran, bar ve otellerin organizasyon yapısını tanıtılacak, menü, menü tipleri anlatılacaktır. Restoran ve barlarda içecek seçimi, servis çeşitleri ve yiyecek-içecek aşamaları, yiyecek-içecek devri, konuk ilişkileri, yiyecek-içecek pazarlama çalışmaları ele alınacaktır.
Dersin Yöntem ve Teknikleri Sözlü ders anlatımı
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Prof.Dr. Mehmet SARIIŞIK
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
Yörükoğlu, İlknur ve Altuğ Yörükoğlu (1998), Konaklama-Ağırlama İşletmelerinde Servis Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara.
Sökmen, Alptekin (2001), Konaklama ve Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Servis Tekniği ve Uygulamaları, Detay Yayıncılık, Ankara.
Ninemeir, Jack (1995), Food And Beverage Management, 2nd Ed. AHMA Institute, Michigan.
Yılmaz, Yaşar (2004), Servis Tekniği ve Yönetimi, Detaya Yayıncılık
https://dergipark.org.tr/tr/pub/mkusbed/issue/19558/208504
https://dergipark.org.tr/tr/pub/mkusbed/issue/19558/208504
https://dergipark.org.tr/tr/pub/mkusbed/issue/19558/208504

Ders Yapısı
Matematik ve Temel Bilimler %20
Mühendislik Bilimleri %0
Mühendislik Tasarımı %0
Sosyal Bilimler %50
Eğitim Bilimleri %0
Fen Bilimleri %0
Sağlık Bilimleri %0
Alan Bilgisi %30

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 4 56
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 2 28
Ara Sınavlar 1 13 13
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 5 127

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Yiyecek-içecek hizmetlerinin yönetimi ve pazarlaması konusunda bilgi sahibi olur.
2 Servis tekniklerini bilerek usulüne uygun yiyecek servisi yapabilir.
3 Menü tasarlayarak ve menüleri fiyatlandırabilir.
4 Yiyecek içecek işletmelerine ilişkin finansal planlama ve analiz yapabilir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Yiyecek Endüstrisi: Yiyecek-İçecek Hizmetleri Yönetimi Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara. Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
2 Yiyecek Endüstrisi: Yiyecek-İçecek Pazarlaması Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara. Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
3 Menü Yönetimi: Beslenme ve Menü, Menü Planlama Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara. Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
4 Menü Yönetimi: Menü Fiyatlama Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara. Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
5 Menü Yönetimi: Diğer Unsurlar Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara. Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
6 Yiyecek-İçecek Üretimi: Satın Alma, Teslim Alma, Depolama, Üretim Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara. Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
7 Yiyecek-İçecek Üretimi: Üretim Planlama, Yiyeceklerin Üretim Ön Hazırlığı Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara. Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
8 Ara Sınav
9 Servis: Servis Usulleri Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara. Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
10 Servis Sonrası İşlemler Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara. Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
11 Yiyecek İçecek Organizasyonlarında Sanitasyon ve Hijyen Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara. Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
12 Yiyecek-İçecek Maliyet Kontrolü ve Fiyatlandırma Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara. Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
13 Yiyecek İçecek Hizmetleri Otomasyonu Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara. Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
14 Banket Organizasyonu Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara. Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.
15 Genel Tekrar Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara. Sarıışık, M., Çavuş, Ş., Karamustafa, K. (2019). Profesyonel Restoran Yönetimi. Detay Yayıncılık, Ankara.


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Ö1 5 3 3 2 3 3 4 3 3 3 2
Ö2 5 3 3 2 3 2 3 2
Ö3 3 3 2 2 3 3 2 3 2 3 2
Ö4 3 3 2 3 5 3 2 2 3 2

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=208997&curProgID=5713&lang=tr