Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
3GST217Mutfak Tasarımı ve Yönetimi 3+0+035

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde hizmet veren ayrı ayrı mutfak kuruluşlarının nasıl işlediğini ve tasarımlarının nasıl yapıldığı anlatılacaktır. Öğrenciler bir mutfak kurulumu yapabilir pozisyona geleceklerdir.
Dersin İçeriği Temel Mutfak Bilgisi, Mutfağın Örgütsel Yapısı, Mutfak Yönetimi, Yiyecek Döngüsü, Servis Sistemleri, Mutfak Tasarımı, Mutfak Tipleri, Mutfak İşleyişi
Dersin Yöntem ve Teknikleri Tartışma, Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Beyin Fırtınası, Gösterip Yaptırma
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Doç.Dr. Nihan YARMACI GÜVENÇ
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi
Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi
Mutfak Hizmetleri Yönetimi

Ders Yapısı
Sosyal Bilimler %20
Alan Bilgisi %80

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 3 42
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 25 25
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 5 124

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Konaklama ve yiyecek içecek işletmeleri yönetiminin nasıl olması gerektiği hakkında yeterli bilgiye sahiptir.
2 Yönetim sistemleri ve işleyiş süreçlerine hakim olur.
3 Mutfak tiplerini ve bunların restoranların işleyişine etkilerini bilir.
4 Mutfak tasarımının önemini kavrar.
5 Yiyecek-İçecek işletmelerinde çözüm odaklı olmayı öğrenir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Endüstriyel mutfakların tanımı, tarihi, bölümleri, hiyerarşileri Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi Mutfak Hizmetleri Yönetimi
2 Endüstriyel mutfakların hiyerarşik yapılarına göre organizasyon şemaları Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi Mutfak Hizmetleri Yönetimi
3 Endüstriyel mutfak ekipman ve araç gereçler Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi Mutfak Hizmetleri Yönetimi
4 Mutfağın yönetimi ve diğer bilimlerle ilişkisi Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi Mutfak Hizmetleri Yönetimi
5 Otel Mutfakları tasarım ve işleyiş süreci Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi Mutfak Hizmetleri Yönetimi
6 Mutfağın Planlama, Mutfağın Konumu ve Fiziksel Özellikleri Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi Mutfak Hizmetleri Yönetimi
7 Yiyecek İçecek Endüstrisinde Yer Alan Başlıca Mutfaklar Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi Mutfak Hizmetleri Yönetimi
8 Ara Sınav Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi Mutfak Hizmetleri Yönetimi
9 Mutfaklarda Üretim Süreci ve Mutfak Bölümleri Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi Mutfak Hizmetleri Yönetimi
10 Mutfakta Sağlık, Hijyen Uygulamaları Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi Mutfak Hizmetleri Yönetimi
11 Standart Maliyetler ve Standart Reçete Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi Mutfak Hizmetleri Yönetimi
12 Restoran mutfakların tasarımı ve işleyişi Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi Mutfak Hizmetleri Yönetimi
13 Mutfak tasarımı sürecinde gerçekleştirilen hatalar Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi Mutfak Hizmetleri Yönetimi
14 Mutfak tasarımı sürecinde oluşan olumsuz durumlar Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi Mutfak Hizmetleri Yönetimi
15 Genel Tekrar Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi Mutfak Hizmetleri Yönetimi


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Ö1 5 3 4 5 2 5 2 5 5 5 5 5 5
Ö2 4 3 4 5 2 5 2 5 5 5 5 5 5
Ö3 5 3 4 5 2 5 2 5 5 5 5 5 5
Ö4 4 3 4 5 2 5 2 5 5 5 5 5 5
Ö5 5 3 4 5 2 5 2 5 5 5 5 5 5

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=208998&curProgID=5713&lang=tr