Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
4GST210İçki Kültürü2+0+025

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Alkollü ve alkolsüz içeceklerin kullanım yerlerine göre değerlendirmesi, alkollü alkolsüz içecek kültürünün öğrenilmesi
Dersin İçeriği Alkollü ve Alkolsüz İçecekler, Tarihi, Üretim Yöntemleri, Hazırlanışları, Yiyecek Üretiminde Kullanılan İçecekler, İçeceklerin Duyusal Değerlendirilmeleri
Dersin Yöntem ve Teknikleri Tartışma, Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma ve Grup Çalışması
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Doç.Dr. Nihan YARMACI
Dersin Yardımcıları Arş.Gör. Seray Evren
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Yıldız, Ö. İçki Üretimi ve Sunumu. Detay yayıncılık
Aktaş, A ve Özdemir. B. (2012). İçki teknolojisi. Detay Yayıncılık, Ankara.
içecek üretimi ile ilgili makale, kitap ve destekleyici videolar

Ders Yapısı
Alan Bilgisi %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 55
Toplam :
2
% 95

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 1 14
Ödevler 1 15 15
Sunum/Seminer Hazırlama 1 15 15
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 5 131

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Alkolsüz içeceklerin yapımı hakkında bilgi sahibi olur.
2 Alkollü içeceklerin yapımı hakkında bilgi sahibi olur.
3 İçecek kültürünün tarihsel gelişimini öğrenir.
4 Yiyecek-İçecek işletmelerinde içeceklerin önemi hakkında bilgi edinir.
5 İçecek çeşitlerinin özelliklerini öğrenir
6 Fermantasyon ve damıtma yöntemi ile elde edilen içkilerin türlerini ve özelliklerini bilir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Yiyecek içecek işletmeleri için içeceklerin önemi ve sınıflandırılması
2 Su
3 Kahve
4 Kahve
5 Çay
6 Bira
7 Bira
8 Şarap
9 Şarap
10 Viski
11 Brendi, konyak
12 Cin, votka, rom, tekila
13 Rakı ve diğer alkollü içecekler
14 Kokteyller
15 Genel tekrar


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Tüm 4 2 2 3 3 3 1 1 1 2 1 1 3 3 1 2
Ö1 5 1 1 3 3 3
Ö2 5 1 1 3 3 3
Ö3 5
Ö4 5 1 1 2 2
Ö5 5 2 3 2 2 2 2 2
Ö6 3 3 1 1

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=209002&curProgID=5713&lang=tr