Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
4GST214Restoran Tasarımı ve Yönetimi2+0+035

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Menü, mutfak tasarımı, mutfak ekipmanı, gıda alımı ve üretimi, sanitasyon, personel, pazarlama ve muhasebe yönünden restoran tasarımını ve yönetimini anlatmayı amaçlar.
Dersin İçeriği Menü, mutfak tasarımı, mutfak ekipmanı, gıda alımı ve üretimi, sanitasyon, personel, pazarlama, muhasebe.
Dersin Yöntem ve Teknikleri Ders anlatım, soru-cevap, tartışma, problem çözme
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Büşra DİKEN ÇOLAK
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Kitap Adı Restoran Yönetimi Kavramlar ve Süreçler Yazar Ebru Zencir Editör Meryem Akoğlan Kozak Yayınevi Detay Yayıncılık
Proje Yapılar 9 - Restoran ve Kafeler Yazar Kolektif Yayınevi YEM Yayın
Bingöl, Ramazan (2009). Restoran işletmeciliği: restoranlar ve lokantalar nasıl yönetilir?. Timaş Yayınları.

Ders Yapısı
Matematik ve Temel Bilimler %10
Sosyal Bilimler %20
Alan Bilgisi %70

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 30
Ödev 1 % 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
3
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 3 42
Ödevler 1 6 6
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 5 135

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Öğrenci restoran tasarımı ve işletmeciliği hakkında bilgi edinir.
2 Öğrenci restoran işletmelerini etkileyen etkenler hakkında bilgi edinir.
3 Öğrenci restoranda müşteri tatmini hakkında bilgi edinir.
4 Öğrenci restoran mutfaklarının tasarımını ve yönetimini öğrenir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Oryantasyon; Dersin İçeriği ve Değerledirme Ölçütlerini Tanıma Restoran Endüstrisi Hakkında Bilgi Bingöl, Ramazan (2009). Restoran işletmeciliği: restoranlar ve lokantalar nasıl yönetilir?. Timaş Yayınları.
2 Restoran Türleri Bingöl, Ramazan (2009). Restoran işletmeciliği: restoranlar ve lokantalar nasıl yönetilir?. Timaş Yayınları.
3 Yiyecek servis sistemleri ve Etiket (Masa servisi, Rezervasyon, Hizmet için hazırlık, Hizmet, İçecek servisi) Bingöl, Ramazan (2009). Restoran işletmeciliği: restoranlar ve lokantalar nasıl yönetilir?. Timaş Yayınları.
4 Restoran yönetimi (Çalışanlar nasıl yönetilir, Yönetim Konuları, Restoran Yönetim Sorunları ve Zorluklar) Bingöl, Ramazan (2009). Restoran işletmeciliği: restoranlar ve lokantalar nasıl yönetilir?. Timaş Yayınları.
5 Menü Planlaması, Mutfak Planlaması ve Mutfak Ekipmanları Bingöl, Ramazan (2009). Restoran işletmeciliği: restoranlar ve lokantalar nasıl yönetilir?. Timaş Yayınları.
6 Bar & İçecekler (Yiyecek ve içecek personeli) Bingöl, Ramazan (2009). Restoran işletmeciliği: restoranlar ve lokantalar nasıl yönetilir?. Timaş Yayınları.
7 Genel tekrar Bingöl, Ramazan (2009). Restoran işletmeciliği: restoranlar ve lokantalar nasıl yönetilir?. Timaş Yayınları.
8 Vize Haftası Bingöl, Ramazan (2009). Restoran işletmeciliği: restoranlar ve lokantalar nasıl yönetilir?. Timaş Yayınları.
9 Konsept, Yer and Dizayn Bingöl, Ramazan (2009). Restoran işletmeciliği: restoranlar ve lokantalar nasıl yönetilir?. Timaş Yayınları.
10 Mutfak Tasarımı ve Ergonometri Bingöl, Ramazan (2009). Restoran işletmeciliği: restoranlar ve lokantalar nasıl yönetilir?. Timaş Yayınları.
11 Otel Mutfakları Tasarım ve İşleyiş Süreci Bingöl, Ramazan (2009). Restoran işletmeciliği: restoranlar ve lokantalar nasıl yönetilir?. Timaş Yayınları.
12 Restoran Mutfakları Tasarım ve İşleyiş Süreci Bingöl, Ramazan (2009). Restoran işletmeciliği: restoranlar ve lokantalar nasıl yönetilir?. Timaş Yayınları.
13 Patisserie kitchens design and operation process Bingöl, Ramazan (2009). Restoran işletmeciliği: restoranlar ve lokantalar nasıl yönetilir?. Timaş Yayınları.
14 Genel Tekrar Bingöl, Ramazan (2009). Restoran işletmeciliği: restoranlar ve lokantalar nasıl yönetilir?. Timaş Yayınları.
15 Genel Tekrar


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Ö1 5 3 4 1 3 1 5 1 2 2 5 4 2 2 1
Ö2 5 3 4 1 3 1 5 1 2 2 5 4 2 2 1
Ö3 5 3 2 2 1 5 5 3 3 3 3 5
Ö4 5 2 5 1 5 5 3 5 5 3 1 1 1

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=209003&curProgID=5713&lang=tr