Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
5GST321Uluslararası Mutfaklar I1+3+035

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Avrupa ve Amerika kıtalarında mutfak kültürünü araştırarak bu mutfaklardan yemekler hazırlanması, yeni yemek reçetelerinin tasarlanması ve mesleki gelişime ilişkin faaliyetlerin yürütülmesi yeterliklerinin kazandırmak.
Dersin İçeriği Dünya mutfak kültürü Coğrafi, tarihsel, ekonomik ve kültürel özelliklerini Avrupa ve Amerika kıtalarındaki ülkelerin mutfak kültürlerini nasıl meydana getirdiği anlamak ve bu mutfakları uygulamalar yaparak öğrenmek
Dersin Yöntem ve Teknikleri Mutfak uygulamaları, sözlü anlatım
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Başak Yeğin
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar 2. The Professional Chef-The Culinary Instıtude of America On Cooking Culinary Fundamentals. ISBN: 978-0-470-42 135-2
3. R. J. Kaufmann H. Cracknell. 1999. Practical Professional Cookery. ISBN: 9781861528735
1. Ken Albala. 2011.Food Culture of the World Encyclopedia. ISBN: 978-0-313-37626-9
4.AÖF Dünya Mutfakları-1
Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2021). ULUSLARARASI GASTRONOMİ Temel Özellikler - Örnek Menüler Ve Reçeteler. Detay Yayıncılık

Ders Yapısı
Alan Bilgisi %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 1 14
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 3 42
Ara Sınavlar 1 10 10
Uygulama 14 3 42
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 5 138

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Avrupa kıtası, İskandinav, Balkan ve Amerikan mutfak kültürlerini, beslenme, yiyecek hazırlama ve tüketim alışkanlıklarını öğrenir.
2 Avrupa kıtası, İskandinav, Balkan ve Amerikan mutfaklarına özgü mönüler oluşturur.
3 Avrupa kıtası, İskandinav, Balkan ve Amerikan mutfaklarına özgü yiyecek hazırlama tekniklerini öğrenir.
4 Avrupa kıtası, İskandinav, Balkan ve Amerikan mutfak kültüründe kullanılan ürünleri bilir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Fransız Mutfağı Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2021). ULUSLARARASI GASTRONOMİ Temel Özellikler - Örnek Menüler Ve Reçeteler. Detay Yayıncılık
2 Fransız Mutfağı Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2021). ULUSLARARASI GASTRONOMİ Temel Özellikler - Örnek Menüler Ve Reçeteler. Detay Yayıncılık
3 İtalyan Mutfağı Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2021). ULUSLARARASI GASTRONOMİ Temel Özellikler - Örnek Menüler Ve Reçeteler. Detay Yayıncılık
4 İtalyan Mutfağı Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2021). ULUSLARARASI GASTRONOMİ Temel Özellikler - Örnek Menüler Ve Reçeteler. Detay Yayıncılık
5 İspanyol Mutfağı Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2021). ULUSLARARASI GASTRONOMİ Temel Özellikler - Örnek Menüler Ve Reçeteler. Detay Yayıncılık
6 İspanyol Mutfağı Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2021). ULUSLARARASI GASTRONOMİ Temel Özellikler - Örnek Menüler Ve Reçeteler. Detay Yayıncılık
7 İngiliz ve Balkan Mutfağı Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2021). ULUSLARARASI GASTRONOMİ Temel Özellikler - Örnek Menüler Ve Reçeteler. Detay Yayıncılık
8 Ara Sınav
9 İskandinav ve Rus Mutfağı Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2021). ULUSLARARASI GASTRONOMİ Temel Özellikler - Örnek Menüler Ve Reçeteler. Detay Yayıncılık
10 Kuzey Amerika Ülkeleri Mutfağı Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2021). ULUSLARARASI GASTRONOMİ Temel Özellikler - Örnek Menüler Ve Reçeteler. Detay Yayıncılık
11 Orta Amerika Ülkeleri Mutfağı Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2021). ULUSLARARASI GASTRONOMİ Temel Özellikler - Örnek Menüler Ve Reçeteler. Detay Yayıncılık
12 Meksika Mutfağı Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2021). ULUSLARARASI GASTRONOMİ Temel Özellikler - Örnek Menüler Ve Reçeteler. Detay Yayıncılık
13 Güney Amerika Ülkeleri Mutfağı Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2021). ULUSLARARASI GASTRONOMİ Temel Özellikler - Örnek Menüler Ve Reçeteler. Detay Yayıncılık
14 Güney Amerika Ülkeleri Mutfağı Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2021). ULUSLARARASI GASTRONOMİ Temel Özellikler - Örnek Menüler Ve Reçeteler. Detay Yayıncılık
15 Uluslararası Mutfaklar Tarif Geliştirme Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2021). ULUSLARARASI GASTRONOMİ Temel Özellikler - Örnek Menüler Ve Reçeteler. Detay Yayıncılık


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Tüm 5
Ö1 5 5 2 3 1
Ö2 5 5 2 5 5
Ö3 5 5 5 5 3 5 5
Ö4 5 2 5 2 1

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=209007&curProgID=5713&lang=tr