Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
5ÜNİ081İnsan Kaynakları Yönetimi3+0+036

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Dersin amacı öğrencilere iş sağlığı ve güvenliği alanında temel teorik bilgilerin, mevzuatta bulunan temel yükümlülüklerin, bilhassa işveren vekili konumundaki gastronomistlerin görev yetki ve sorumluluklarının öğretilmesi ve yiyecek içecek sektöründe yaşanan iş kazaları ve meslek hastalıkları nedenleri sonuçları ve önlenmesi ile ilgili bilgilerin verilmesidir.
Dersin İçeriği Bu derste iş sağlığı ve güvenliği profesyonelliği, iş sağlığı ve güvenliği kapsamında yapılması zorunlu olan faaliyetler, eğitimler, ilgili kanun ve yönetmelikler, hazırlanacak dökümanlar anlatılacak ve iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemleri, bu sistemlerin özellikleri ve işletilmesi, farklı sektörlere özgü sektörel örnekler ve nasıl uygulanacakları hakkında bilgiler verilecektir
Dersin Yöntem ve Teknikleri Sözlü ders anlatımı ve sunum
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Tanımsız This course is not open in this term.
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar İlgili dönemde ders açılmamıştır.
iş sağlığı ve güvenliği İSG temel konular / Doktor öğretim üyesi Hasan Selçuk Selek / Seçkin Yayıncılık

Ders Yapısı
Sosyal Bilimler %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Veri yok

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 4 56
Ara Sınavlar 1 20 20
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 6 148

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 İş Güvenliği ve İşçi sağlığı ile ilgili temel kavramları öğrenir.
2 Öğrenciler iş kazaları ve meslek hastalıklarının sebeplerini ve alınacak önlemleri öğrenir.
3 Öğrenciler risk önleme ve güvenlik kültürünü öğrenir.
4 Öğrenciler bir gastronomisinin iş güvenliği bakımından sorumluluklarını öğrenir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 işçi, işveren, işveren vekili, iş yeri alt işveren, iş kazası, meslek hastalığı tanımı, kapsamı ve hukuki sonuçları iş sağlığı ve güvenliği İSG temel konular / Doktor öğretim üyesi Hasan Selçuk Selek / Seçkin Yayıncılık
2 işçi, işveren, işveren vekili, iş yeri alt işveren, iş kazası, meslek hastalığı tanımı, kapsamı ve hukuki sonuçları iş sağlığı ve güvenliği İSG temel konular / Doktor öğretim üyesi Hasan Selçuk Selek / Seçkin Yayıncılık
3 İSG ile ilgili Tüzük ve yönetmelikler, İşçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğü iş sağlığı ve güvenliği İSG temel konular / Doktor öğretim üyesi Hasan Selçuk Selek / Seçkin Yayıncılık
4 İSG ile ilgili Tüzük ve yönetmelikler, İşçi sağlığı ve iş güvenliği tüzüğü iş sağlığı ve güvenliği İSG temel konular / Doktor öğretim üyesi Hasan Selçuk Selek / Seçkin Yayıncılık
5 Ağır ve tehlikeli işler yönetmeliği, İSG eğitimleri hakkında yönetmelik, iş yeri sağlık ve güvenlik birimleri ile ortak sağlık ve güvenlik birimleri hakkında yönetmelik iş sağlığı ve güvenliği İSG temel konular / Doktor öğretim üyesi Hasan Selçuk Selek / Seçkin Yayıncılık
6 Ağır ve tehlikeli işler yönetmeliği, İSG eğitimleri hakkında yönetmelik, iş yeri sağlık ve güvenlik birimleri ile ortak sağlık ve güvenlik birimleri hakkında yönetmelik iş sağlığı ve güvenliği İSG temel konular / Doktor öğretim üyesi Hasan Selçuk Selek / Seçkin Yayıncılık
7 İşveren ve işveren vekilinin iş kazası iş kazası ve meslek hastalığı durumunda sorumluluğu ve örnek olaylar iş sağlığı ve güvenliği İSG temel konular / Doktor öğretim üyesi Hasan Selçuk Selek / Seçkin Yayıncılık
8 Ara sınav iş sağlığı ve güvenliği İSG temel konular / Doktor öğretim üyesi Hasan Selçuk Selek / Seçkin Yayıncılık
9 İş kazaları ve meslek hastalıkları ile ilgili istatistiklerin incelenmesi, sık görülen kaza ve hastalıklar ve önlemler iş sağlığı ve güvenliği İSG temel konular / Doktor öğretim üyesi Hasan Selçuk Selek / Seçkin Yayıncılık
10 İş kazaları ve meslek hastalıkları ile ilgili istatistiklerin incelenmesi, sık görülen kaza ve hastalıklar ve önlemler iş sağlığı ve güvenliği İSG temel konular / Doktor öğretim üyesi Hasan Selçuk Selek / Seçkin Yayıncılık
11 İş kazaları ile ilgili örnek Yargıtay kararlarının incelenmesi iş sağlığı ve güvenliği İSG temel konular / Doktor öğretim üyesi Hasan Selçuk Selek / Seçkin Yayıncılık
12 İş kazaları ile ilgili örnek Yargıtay kararlarının incelenmesi iş sağlığı ve güvenliği İSG temel konular / Doktor öğretim üyesi Hasan Selçuk Selek / Seçkin Yayıncılık
13 İSG yönetimi ve İSG eğitimleri iş sağlığı ve güvenliği İSG temel konular / Doktor öğretim üyesi Hasan Selçuk Selek / Seçkin Yayıncılık
14 İSG kapsamında denetleme ve kontrol faaliyetleri iş sağlığı ve güvenliği İSG temel konular / Doktor öğretim üyesi Hasan Selçuk Selek / Seçkin Yayıncılık
15 Genel tekrar iş sağlığı ve güvenliği İSG temel konular / Doktor öğretim üyesi Hasan Selçuk Selek / Seçkin Yayıncılık


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Tüm 1
Ö1
Ö2
Ö3
Ö4

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=210103&curProgID=5713&lang=tr