Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
6GST302Uluslararası Mutfaklar II1+3+034

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bu ders; Uluslararası Mutfaklar I dersinin devamı olarak, Uzak Doğu, Orta Doğu , Asya mutfak ve Afrika kıtalarında mutfak kültürünü araştırarak bu mutfaklardan yemekler hazırlanması, yeni yemek reçetelerinin tasarlanması ve mesleki gelişime ilişkin faaliyetlerin yürütülmesi yeterliklerini kazandırmayı hedefler.
Dersin İçeriği Uluslararası Mutfaklar II dersi, Dünya mutfak kültürü Coğrafi, tarihsel, ekonomik ve kültürel özelliklerini Asya ve Afrika kıtalarındaki ülkelerin mutfak kültürlerini nasıl meydana getirdiği anlamayı ve bu mutfakları uygulamalar yaparak öğrenmeyi içerir.
Dersin Yöntem ve Teknikleri Mutfak uygulamaları, sözlü anlatım.
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Günay HASDEMİR
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Ken Albala. 2011.Food Culture of the World Encyclopedia.
The Professional Chef-The Culinary Instıtude of America On Cooking Culinary Fundamentals.
R. J. Kaufmann H. Cracknell. 1999. Practical Professional Cookery.
Dünya Mutfağı , Çevirmen Nazan Sabuncu Yazar Sarah Ainley, Yayınevi İş Bankası Kültür Yayınları
Uluslararası Gastronomi ,Yazar Kolektif , Yayınevi Detay Yayıncılık
Sarrışık, M. ve Özbay, G. (2021) ULUSLARARASI GASTRONOMİ Temel Özellikler - Örnek Menüler Ve Reçeteler. Detay Yayıncılık
Ken Albala. 2011.Food Culture of the World Encyclopedia. ISBN: 978-0-313-37626-9
The Professional Chef-The Culinary Instıtude of America On Cooking Culinary Fundamentals. ISBN: 978-0-470-42 135-2
R. J. Kaufmann H. Cracknell. 1999. Practical Professional Cookery. ISBN: 9781861528735

Ders Yapısı
Alan Bilgisi %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 4 56
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 1 14
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 25 25
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 4 110

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Asya kıtasının, Orta ve Uzak Doğu ve Afrika kıtasının mutfak kültürlerini, beslenme, yiyecek hazırlama ve tüketim alışkanlıklarını öğrenir.
2 Asya kıtası, Orta ve Uzak Doğu ve Afrika kıtasının mutfaklarına özgü yiyecek hazırlama tekniklerini öğrenir.
3 Asya kıtası, Orta ve Uzak Doğu ve Afrika kıtasının mutfaklarına özgü mönüler oluşturur.
4 Asya kıtası, Orta ve Uzak Doğu ve Afrika kıtasının mutfaklarında kullanılan ürünleri bilir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Oryantasyon: Ders İçeriğinin Anlatılması/Müfredat Sarrışık, M. ve Özbay, G. (2021) ULUSLARARASI GASTRONOMİ Temel Özellikler - Örnek Menüler Ve Reçeteler. Detay Yayıncılık
2 Dünya mutfağının genel özellikleri Sarrışık, M. ve Özbay, G. (2021) ULUSLARARASI GASTRONOMİ Temel Özellikler - Örnek Menüler Ve Reçeteler. Detay Yayıncılık
3 Çin Mutfağı Sarrışık, M. ve Özbay, G. (2021) ULUSLARARASI GASTRONOMİ Temel Özellikler - Örnek Menüler Ve Reçeteler. Detay Yayıncılık
5 Japon Mutfağı Sarrışık, M. ve Özbay, G. (2021) ULUSLARARASI GASTRONOMİ Temel Özellikler - Örnek Menüler Ve Reçeteler. Detay Yayıncılık
6 Kore Mutfağı Sarrışık, M. ve Özbay, G. (2021) ULUSLARARASI GASTRONOMİ Temel Özellikler - Örnek Menüler Ve Reçeteler. Detay Yayıncılık
7 Güney Doğu AsyaI ülkeleri (Malezya, Endonezya,Tayland ) Mutfağı Sarrışık, M. ve Özbay, G. (2021) ULUSLARARASI GASTRONOMİ Temel Özellikler - Örnek Menüler Ve Reçeteler. Detay Yayıncılık
8 Vize Haftası Sarrışık, M. ve Özbay, G. (2021) ULUSLARARASI GASTRONOMİ Temel Özellikler - Örnek Menüler Ve Reçeteler. Detay Yayıncılık
9 Orta Doğu Mutfağı Sarrışık, M. ve Özbay, G. (2021) ULUSLARARASI GASTRONOMİ Temel Özellikler - Örnek Menüler Ve Reçeteler. Detay Yayıncılık
10 İran Mutfağı Sarrışık, M. ve Özbay, G. (2021) ULUSLARARASI GASTRONOMİ Temel Özellikler - Örnek Menüler Ve Reçeteler. Detay Yayıncılık
11 Kuzey Afrika ülkeleri Mutfağı Sarrışık, M. ve Özbay, G. (2021) ULUSLARARASI GASTRONOMİ Temel Özellikler - Örnek Menüler Ve Reçeteler. Detay Yayıncılık
12 Doğu Afrika ülkeleri Mutfağı Sarrışık, M. ve Özbay, G. (2021) ULUSLARARASI GASTRONOMİ Temel Özellikler - Örnek Menüler Ve Reçeteler. Detay Yayıncılık
13 Kuzey Afrika Ülkeleri Mutfağı Sarrışık, M. ve Özbay, G. (2021) ULUSLARARASI GASTRONOMİ Temel Özellikler - Örnek Menüler Ve Reçeteler. Detay Yayıncılık
14 Doğu Afrika Adalar Ülkeleri Mutfağı Sarrışık, M. ve Özbay, G. (2021) ULUSLARARASI GASTRONOMİ Temel Özellikler - Örnek Menüler Ve Reçeteler. Detay Yayıncılık
15 Uluslararası Mutfaklar Tarif Geliştirme Sarrışık, M. ve Özbay, G. (2021) ULUSLARARASI GASTRONOMİ Temel Özellikler - Örnek Menüler Ve Reçeteler. Detay Yayıncılık


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Tüm 5
Ö1 5 5 2 3 1 5
Ö2 5 5 2 5 5
Ö3 5 5 5 3 5 5
Ö4 5 2 5 2 1

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=211156&curProgID=5713&lang=tr