Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
6GST310Menü Planlama3+0+033

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Öğrencilere menü planlama ilke ve yöntemleri, farklı yaş gruplarının özelliklerine ve risk gruplarına göre menü planlama, özel menüleri hazırlama ve hazırlanan menülerin yönetimi ve denetimi ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmaktır.
Dersin İçeriği Öğün planlama ve menü tanımı, modern menünün gelişimi, Alakart ve set menüler, Menü planlamada içsel ve dışsal etmenler, Menü planlama süreci, Menü planlamada maliyet kontrolü ve fiyatlandırma, Menü tasarımı ve etkinlik menülerinin düzenlenmesini içermektedir.
Dersin Yöntem ve Teknikleri Anlatım, soru-cevap, tartışma, örnek olay
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Dr. Öğretim Üyesi Ela Nazlı KÖZ
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Ninemeier, J. D. (2008). Menu Planning, Design, and Evaluation: Managing for Appeal and Profit. Second Edition. McCutchan Pub Corp.
Baysal A., Küçükaslan N. (2003). Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama. Ekin Kitabevi, Bursa, 2003.

Ders Yapısı
Alan Bilgisi %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 30
Ödev 1 % 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
3
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 1 14
Sunum/Seminer Hazırlama 1 6 6
Ara Sınavlar 1 12 12
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 14 14
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 3 88

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Menü kavramını ve menünün yiyecek içecek işletmeleri için önemini bilir.
2 Beslenme ilkeleri ve menü ilişkisi hakkında bilgi sahibi olur.
3 Menü planlama hakkında bilgi sahibi olur.
4 Standart reçeteler ve menü fiyatlandırma hakkında bilgi sahibi olur.
5 Özel durumlar ve etkinlikler için menü planlamayı bilir.
6 Menüde analiz yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
7 Menü kartlarının tasarımı hakkında bilgi sahibi olur.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Menü kavramı, menü türleri
2 Menü ve işletme (yeni bir menünün işletme dizaynını nasıl etkilediği veya mevcut işletme olanaklarının menüyü nasıl etkilediği)
3 Beslenme ilkelerinin gözden geçirilmesi
4 Menü planlama süreci
5 Menü planlama süreci
6 Standart reçeteler
7 Menü fiyatlandırma yöntemleri
8 Ara Sınav
9 Menü yazımının ilke ve prosedürleri
10 Menü kartlarının tasarımı
11 Menü planlama ve tasarımının pazarlama yönü
12 Menü değerlendirme stratejileri
13 Teknoloji ve menü planlama ve menü tasarımı
14 Teknoloji ve menü planlama ve menü tasarımı
15 Genel tekrar


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Tüm 5 4 1 3 3 5 3 4 5 4 4 4 5 5 1 4
Ö1 5 5
Ö2 5 5
Ö3 5 5
Ö4 5 5 5
Ö5 5 5 2
Ö6 5 5
Ö7 5 2 5 2

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=211157&curProgID=5713&lang=tr