Course Information
SemesterCourse Unit CodeCourse Unit TitleT+P+LCreditNumber of ECTS Credits
5GST339Oenology2+0+026

Course Details
Language of Instruction Turkish
Level of Course Unit Bachelor's Degree
Department / Program Gastronomy and Culinary Arts
Mode of Delivery Face to Face
Type of Course Unit Elective
Objectives of the Course The aim of this course is to provide information to the students on grape varieties, viticulture, wine production, necessary equipment, classification of wines, wine tasting, wine-food compatibility and wine-health relationship.
Course Content Grape varieties, viticulture, wine production, necessary equipment, wine classification, wine tasting, wine-food compatibility and wine-health relationship.
Course Methods and Techniques
Prerequisites and co-requisities None
Course Coordinator None
Name of Lecturers Asist Prof. Barış Yalınkılıç
Assistants None
Work Placement(s) No

Recommended or Required Reading
Resources Selma Guven (2008). Wine production and quality control. Çanakkale Onsekiz Mart University, Faculty of Engineering and Architecture, Department of Food Engineering, Publication no:003, Çanakkale.
Nihat Aktan & Hatice Kalkan Yıldırım (2000). Şarap teknolojisi. Kavaklıdere Eğitim Yayınları, Ankara.
Selma Güven (2008). Şarap üretimi ve kalite kontrolü. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Yayın no:003, Çanakkale.

Course Category
Engineering %30
Social Sciences %20
Science %30
Health %10
Field %10

Planned Learning Activities and Teaching Methods
Activities are given in detail in the section of "Assessment Methods and Criteria" and "Workload Calculation"

Assessment Methods and Criteria
In-Term Studies Quantity Percentage
Mid-terms 1 % 40
Final examination 1 % 60
Total
2
% 100

 
ECTS Allocated Based on Student Workload
Activities Quantity Duration Total Work Load
Course Duration 14 3 42
Hours for off-the-c.r.stud 14 4 56
Mid-terms 1 15 15
Final examination 1 30 30
Total Work Load   Number of ECTS Credits 6 143

Course Learning Outcomes: Upon the successful completion of this course, students will be able to:
NoLearning Outcomes
1 Can comprehend the importance of grape varieties and viticulture.
2 Can explain the basic concepts of wine and wine production.
3 Can explain alcohol fermentation.
4 Can explain the wine-food compatibility.
5 Can discuss the wine-health relationship.
6 Can explain how wine tasting should be done.
7 Can define domestic and foreign wine varieties.


Weekly Detailed Course Contents
WeekTopicsStudy MaterialsMaterials
1 Introduction to wine science Selma Güven (2008). Şarap üretimi ve kalite kontrolü. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Yayın no:003, Çanakkale.
2 Wine production history – Viticulture in Turkey and in the world Selma Güven (2008). Şarap üretimi ve kalite kontrolü. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Yayın no:003, Çanakkale.
3 Grape maturity – Composition of grapes and must Selma Güven (2008). Şarap üretimi ve kalite kontrolü. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Yayın no:003, Çanakkale.
4 Equipment and materials used in Wine Production Selma Güven (2008). Şarap üretimi ve kalite kontrolü. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Yayın no:003, Çanakkale.
5 Fermantation Selma Güven (2008). Şarap üretimi ve kalite kontrolü. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Yayın no:003, Çanakkale.
6 Wine production I Selma Güven (2008). Şarap üretimi ve kalite kontrolü. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Yayın no:003, Çanakkale.
7 Wine production II Selma Güven (2008). Şarap üretimi ve kalite kontrolü. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Yayın no:003, Çanakkale.
8 Midterm exam
9 Classification of wines I Selma Güven (2008). Şarap üretimi ve kalite kontrolü. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Yayın no:003, Çanakkale.
10 Classification of wines II Selma Güven (2008). Şarap üretimi ve kalite kontrolü. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Yayın no:003, Çanakkale.
11 Defects in wine Selma Güven (2008). Şarap üretimi ve kalite kontrolü. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Yayın no:003, Çanakkale.
12 Sensory evaluation of wines Selma Güven (2008). Şarap üretimi ve kalite kontrolü. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Yayın no:003, Çanakkale.
13 Wine and food combination Selma Güven (2008). Şarap üretimi ve kalite kontrolü. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Yayın no:003, Çanakkale.
14 Wine and Health Selma Güven (2008). Şarap üretimi ve kalite kontrolü. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Yayın no:003, Çanakkale.
15 Genel tekrar


Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
C1 5
C2 5 3
C3 5 2
C4 5 3 5 2
C5 5 2 2
C6 5 2 2 3 1
C7 5 2

bbb


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=211162&curProgID=5713&lang=en