Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
5GST339Şarap Bilimi2+0+036

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu dersin amacı, üzüm çeşitleri, bağcılık, şarap üretimi, gerekli ekipmanlar, şarapların sınıflandırılması, şarap tadımı, şarap-yemek uyumu ve şarap-sağlık ilişkisi konularında öğrenciye bilgi sunmaktır.
Dersin İçeriği Üzüm çeşitleri, bağcılık, şarap üretimi, gerekli ekipmanlar, şarapların sınıflandırılması, şarap tadımı, şarap-yemek uyumu ve şarap-sağlık ilişkisi konularını içerir.
Dersin Yöntem ve Teknikleri Sözlü ders anlatımı, sunum, soru ve cevap
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Başak Yeğin
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Selma Güven (2008). Şarap üretimi ve kalite kontrolü. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Yayın no:003, Çanakkale.
Nihat Aktan & Hatice Kalkan Yıldırım (2000). Şarap teknolojisi. Kavaklıdere Eğitim Yayınları, Ankara.
Selma Güven (2008). Şarap üretimi ve kalite kontrolü. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Yayın no:003, Çanakkale.

Ders Yapısı
Mühendislik Bilimleri %30
Sosyal Bilimler %20
Fen Bilimleri %30
Sağlık Bilimleri %10
Alan Bilgisi %10

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 3 42
Ara Sınavlar 1 30 30
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 40 40
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 6 154

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Üzüm çeşitleri ve bağcılığın önemini kavrar.
2 Şarap ve şarap üretimi ile ilgili temel kavramları açıklayabilir.
3 Alkol fermantasyonunu açıklayabilir.
4 Şarap-yemek uyumunu açıklayabilir.
5 Şarap-sağlık ilişkisini tartışabilir.
6 Şarap tadımının nasıl yapılması gerektiğini açıklayabilir.
7 Yerli ve yabancı şarap çeşitlerini tanımlayabilir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Şarap bilimine giriş Selma Güven (2008). Şarap üretimi ve kalite kontrolü. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Yayın no:003, Çanakkale.
2 Şarap üretim tarihi – Türkiye’de ve dünyada bağcılık Selma Güven (2008). Şarap üretimi ve kalite kontrolü. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Yayın no:003, Çanakkale.
3 Üzüm olgunluğu – Üzüm ve şıranın bileşimi Selma Güven (2008). Şarap üretimi ve kalite kontrolü. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Yayın no:003, Çanakkale.
4 Şarap Üretiminde kullanılan ekipman ve malzemeler Selma Güven (2008). Şarap üretimi ve kalite kontrolü. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Yayın no:003, Çanakkale.
5 Fermantasyon Selma Güven (2008). Şarap üretimi ve kalite kontrolü. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Yayın no:003, Çanakkale.
6 Şarap üretimi I Selma Güven (2008). Şarap üretimi ve kalite kontrolü. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Yayın no:003, Çanakkale.
7 Şarap üretimi II Selma Güven (2008). Şarap üretimi ve kalite kontrolü. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Yayın no:003, Çanakkale.
8 Vize sınavı
9 Şarapların sınıflandırılması I Selma Güven (2008). Şarap üretimi ve kalite kontrolü. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Yayın no:003, Çanakkale.
10 Şarapların sınıflandırılması II Selma Güven (2008). Şarap üretimi ve kalite kontrolü. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Yayın no:003, Çanakkale.
11 Şarapta görülen kusur ve hatalar Selma Güven (2008). Şarap üretimi ve kalite kontrolü. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Yayın no:003, Çanakkale.
12 Şarapların duyusal değerlendirilmesi Selma Güven (2008). Şarap üretimi ve kalite kontrolü. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Yayın no:003, Çanakkale.
13 Şarap ve yemek uyumu Selma Güven (2008). Şarap üretimi ve kalite kontrolü. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Yayın no:003, Çanakkale.
14 Şarap ve Sağlık Selma Güven (2008). Şarap üretimi ve kalite kontrolü. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Yayın no:003, Çanakkale.
15 Genel tekrar


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Ö1 5
Ö2 5 3
Ö3 5 2
Ö4 5 3 5 2
Ö5 5 2 2
Ö6 5 2 2 3 1
Ö7 5 2

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=211162&curProgID=5713&lang=tr