Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
5GST341Et ve Süt Ürünleri Teknolojisi3+0+036

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu derste; süt ve etin tanımı ile temel bileşimi verildikten sonra süt ve etin işlenmesi ile elde edilen ürünlere ilişkin detaylı bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Sütün tanımı ve bileşimi, sütün kompozisyonu, süt işleme prosesi ve işlenmiş süt ürünleri ile etin tanımı ve bileşimi, etin kompozisyonu ile işlem görmüş et ürünleri konularının anlatılması ders içeriği kapsamında yer almaktadır.
Dersin Yöntem ve Teknikleri Ders anlatımı
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Dr. Öğretim Üyesi Barış Yalınkılıç
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir.
1. Gökalp, H. Y., Kaya, M., & Zorba, Ö. (2002). Et ürünleri işleme mühendisliği. Atatürk Üniv. Yayınları: Erzurum.
Mehmet Demirci & Osman Şimşek (2004). Süt İşleme Teknolojisi. Hasad Yayıncılık, İstanbul.
Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir.
Gökalp, H. Y., Kaya, M., & Zorba, Ö. (2002). Et ürünleri işleme mühendisliği. Atatürk Üniv. Yayınları: Erzurum.

Ders Yapısı
Matematik ve Temel Bilimler %10
Mühendislik Bilimleri %20
Alan Bilgisi %70

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 3 42
Ara Sınavlar 1 30 30
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 40 40
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 6 154

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Süt ve süt ürünleri ile ilgili genel tanım, kavram ve bileşenler hakkında bilgi sahibi olur.
2 Süt ve süt ürünleri işleme prosesleri hakkında bilgi sahibi olur.
3 Et ve et ürünleri ile ilgili genel tanım, kavram ve bileşenler hakkında bilgi sahibi olur.
4 Et ve et ürünleri işleme prosesleri hakkında bilgi sahibi olur.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Ders akışı ve içeriğinin anlatılması – Sütün tanımı ve bileşimi – Sütün fizikokimyasal özellikleri Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir.
2 Sütün genel kompozisyonu Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir.
3 Sütün genel kompozisyonu Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir.
4 Süt işlemede teknolojik proses basamakları Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir.
5 İçme sütü ve peynir teknolojisi Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir.
6 Tereyağı ve fermente süt ürünleri Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir.
7 Dondurma ve süt tozu üretimi Mustafa Üçüncü (2012). Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir.
8 Ara Sınav
9 Etin tanımı ve genel kompozisyonu Gökalp, H. Y., Kaya, M., & Zorba, Ö. (2002). Et ürünleri işleme mühendisliği. Atatürk Üniv. Yayınları: Erzurum.
10 Etin genel kompozisyonu Gökalp, H. Y., Kaya, M., & Zorba, Ö. (2002). Et ürünleri işleme mühendisliği. Atatürk Üniv. Yayınları: Erzurum.
11 Karkas parçalama ürünleri Gökalp, H. Y., Kaya, M., & Zorba, Ö. (2002). Et ürünleri işleme mühendisliği. Atatürk Üniv. Yayınları: Erzurum.
12 Emülsifiye et ürünleri Gökalp, H. Y., Kaya, M., & Zorba, Ö. (2002). Et ürünleri işleme mühendisliği. Atatürk Üniv. Yayınları: Erzurum.
13 Fermante et ürünleri Gökalp, H. Y., Kaya, M., & Zorba, Ö. (2002). Et ürünleri işleme mühendisliği. Atatürk Üniv. Yayınları: Erzurum.
14 Kuru kür edilmiş et ürünleri Gökalp, H. Y., Kaya, M., & Zorba, Ö. (2002). Et ürünleri işleme mühendisliği. Atatürk Üniv. Yayınları: Erzurum.
15 Sakatatlar Gökalp, H. Y., Kaya, M., & Zorba, Ö. (2002). Et ürünleri işleme mühendisliği. Atatürk Üniv. Yayınları: Erzurum.


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Ö1 5 1
Ö2 5 3 2 1 1 1 1 1 1
Ö3 5 1
Ö4 5 3 2 1 1 1 1 1 1

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=211163&curProgID=5713&lang=tr