Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
5GST327Zeytin ve Zeytinyağı3+0+034

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu dersin amacı; zeytin ve zeytinyağının tarihçesi, üretim süreci, üreticisi ülkeleri, ekonomisi ve tüketimini öğretmektir.
Dersin İçeriği
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Dr. Öğretim Üyesi Ela Nazlı KÖZ AKÇADAĞ
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Ünsal, A. (2021). Ölmez ağacın peşinde Türkiye'de zeytin ve zeytinyağı (12.Baskı), Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.
Küçükkömürler, S. ve Zeynep, E. (2008). Barışın simgesi zeytin ve Anadolu kültürü, Canas-38, 809-820.
Eryılmaz, A. (2020). Geçmişten günümüze zeytin ve zeytinyağı Dünya-Akdeniz-Türkiye, Mart Matbaa Sistemleri.
Blatchly, R., Delen Nircan, Z. ve O'Hara, P. (2020). Zeytinlikten sofraya zeytinyağının hikayesi her üreticinin ve tüketicinin bilmesi gerekenler (2.Basım), Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul.
Yurtoğlu, N. (2019). Türkiye Cumhuriyeti'nde zeytin ve zeytinyağı üretimi ile ticareti üzerine tarihsel bir bakış (1923-1960), VAKANÜVİS-Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi, 4(1), 472-510
Göğüş, F., Özkaya, M.T. ve Ötleş, S. (Ed.) (2009). Zeytinyağı. Eflatun Yayınevi, Ankara.
Efe, R., Soykan, A., Cürebal, İ. ve Sönmez, S. (2013). Dünya'da, Türkiye'de, Edremit Körfezi Çevresinde zeytin ve zeytinyağı, Edremit Belediyesi Kültür Yayınları, Balıkesir.

Ders Yapısı
Sosyal Bilimler %80
Fen Bilimleri %10
Sağlık Bilimleri %10

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 1 14
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 4 101

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Zeytin ve zeytinyağının tarihçesi hakkında bilgi sahibi olur.
2 Zeytin ve zeytinyağı üretim süreci hakkında bilgi sahibi olur.
3 Zeytin ve zeytinyağı üretici ülkeler hakkında bilgi sahibi olur.
4 Zeytin ve zeytinyağı ekonomisi hakkında bilgi sahibi olur.
5 Zeytin ve zeytinyağı kalite kriterleri ve sınıflandırması hakkında bilgi sahibi olur.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Dersin tanıtılması ve içeriğin anlatılması
2 Zeytin ve zeytin bitkisi Blatchly, R.; Delen Nircan, Z. Ve O’hara, P. (2017). Zeytinlikten sofraya zeytinyağının hikayesi (Zeynep Delen Nircan, Çev.). Türkiye İş Bankası Yayınları, İstanbul. Göğüs, F.; Özkaya, M. T. & Ötleş, S. (Ed.) (2009). Zeytinyağı. Eflatun Yayınevi, Ankara. Küçükkömürler, S. ve Zeynep, E. (2008). Barışın Simgesi Zeytin ve Anadolu Kültürü, Canas-38, 809-820.
3 Zeytin ve zeytinyağının tarihçesi ve coğrafyası Blatchly, R.; Delen Nircan, Z. Ve O’hara, P. (2017). Zeytinlikten sofraya zeytinyağının hikayesi (Zeynep Delen Nircan, Çev.). Türkiye İş Bankası Yayınları, İstanbul. Efe, R.; Soykan, A.; Cürebal, İ ve Sönmez, S. (2013). Dünyada, Türkiye’de, Edremit Körfezi çevresinde zeytin ve zeytinyağı. Edremit Belediyesi Kültür Yayınları, Balıkesir. Eryılmaz, A. (2020). Geçmişten günümüze zeytin ve zeytinyağı Dünya-Akdeniz-Türkiye. Mart Matbaa Sistemleri. Göğüs, F.; Özkaya, M. T. & Ötleş, S. (Ed.) (2009). Zeytinyağı. Eflatun Yayınevi, Ankara.
4 Zeytin ve zeytinyağının tarihçesi ve coğrafyası Blatchly, R.; Delen Nircan, Z. Ve O’hara, P. (2017). Zeytinlikten sofraya zeytinyağının hikayesi (Zeynep Delen Nircan, Çev.). Türkiye İş Bankası Yayınları, İstanbul. Efe, R.; Soykan, A.; Cürebal, İ ve Sönmez, S. (2013). Dünyada, Türkiye’de, Edremit Körfezi çevresinde zeytin ve zeytinyağı. Edremit Belediyesi Kültür Yayınları, Balıkesir. Eryılmaz, A. (2020). Geçmişten günümüze zeytin ve zeytinyağı Dünya-Akdeniz-Türkiye. Mart Matbaa Sistemleri. Göğüs, F.; Özkaya, M. T. & Ötleş, S. (Ed.) (2009). Zeytinyağı. Eflatun Yayınevi, Ankara.
5 Zeytin ve zeytinyağı üretici ülkeler Blatchly, R.; Delen Nircan, Z. Ve O’hara, P. (2017). Zeytinlikten sofraya zeytinyağının hikayesi (Zeynep Delen Nircan, Çev.). Türkiye İş Bankası Yayınları, İstanbul. Efe, R.; Soykan, A.; Cürebal, İ ve Sönmez, S. (2013). Dünyada, Türkiye’de, Edremit Körfezi çevresinde zeytin ve zeytinyağı. Edremit Belediyesi Kültür Yayınları, Balıkesir. Eryılmaz, A. (2020). Geçmişten günümüze zeytin ve zeytinyağı Dünya-Akdeniz-Türkiye. Mart Matbaa Sistemleri. Göğüs, F.; Özkaya, M. T. & Ötleş, S. (Ed.) (2009). Zeytinyağı. Eflatun Yayınevi, Ankara.
6 Zeytin ve zeytinyağı ekonomisi ve tüketimi Blatchly, R.; Delen Nircan, Z. Ve O’hara, P. (2017). Zeytinlikten sofraya zeytinyağının hikayesi (Zeynep Delen Nircan, Çev.). Türkiye İş Bankası Yayınları, İstanbul. Efe, R.; Soykan, A.; Cürebal, İ ve Sönmez, S. (2013). Dünyada, Türkiye’de, Edremit Körfezi çevresinde zeytin ve zeytinyağı. Edremit Belediyesi Kültür Yayınları, Balıkesir. Eryılmaz, A. (2020). Geçmişten günümüze zeytin ve zeytinyağı Dünya-Akdeniz-Türkiye. Mart Matbaa Sistemleri. Göğüs, F.; Özkaya, M. T. & Ötleş, S. (Ed.) (2009). Zeytinyağı. Eflatun Yayınevi, Ankara.
7 Zeytin ve zeytinyağı ekonomisi ve tüketimi Blatchly, R.; Delen Nircan, Z. Ve O’hara, P. (2017). Zeytinlikten sofraya zeytinyağının hikayesi (Zeynep Delen Nircan, Çev.). Türkiye İş Bankası Yayınları, İstanbul. Efe, R.; Soykan, A.; Cürebal, İ ve Sönmez, S. (2013). Dünyada, Türkiye’de, Edremit Körfezi çevresinde zeytin ve zeytinyağı. Edremit Belediyesi Kültür Yayınları, Balıkesir. Eryılmaz, A. (2020). Geçmişten günümüze zeytin ve zeytinyağı Dünya-Akdeniz-Türkiye. Mart Matbaa Sistemleri. Göğüs, F.; Özkaya, M. T. & Ötleş, S. (Ed.) (2009). Zeytinyağı. Eflatun Yayınevi, Ankara.
8 ARA SINAV
9 Zeytinyağının üretimi, depolanması ve pazarlaması, coğrafi işaretler Blatchly, R.; Delen Nircan, Z. Ve O’hara, P. (2017). Zeytinlikten sofraya zeytinyağının hikayesi (Zeynep Delen Nircan, Çev.). Türkiye İş Bankası Yayınları, İstanbul. Efe, R.; Soykan, A.; Cürebal, İ ve Sönmez, S. (2013). Dünyada, Türkiye’de, Edremit Körfezi çevresinde zeytin ve zeytinyağı. Edremit Belediyesi Kültür Yayınları, Balıkesir. Eryılmaz, A. (2020). Geçmişten günümüze zeytin ve zeytinyağı Dünya-Akdeniz-Türkiye. Mart Matbaa Sistemleri. Göğüs, F.; Özkaya, M. T. & Ötleş, S. (Ed.) (2009). Zeytinyağı. Eflatun Yayınevi, Ankara.
10 Zeytinyağının üretimi, depolanması ve pazarlaması, coğrafi işaretler Blatchly, R.; Delen Nircan, Z. Ve O’hara, P. (2017). Zeytinlikten sofraya zeytinyağının hikayesi (Zeynep Delen Nircan, Çev.). Türkiye İş Bankası Yayınları, İstanbul. Efe, R.; Soykan, A.; Cürebal, İ ve Sönmez, S. (2013). Dünyada, Türkiye’de, Edremit Körfezi çevresinde zeytin ve zeytinyağı. Edremit Belediyesi Kültür Yayınları, Balıkesir. Eryılmaz, A. (2020). Geçmişten günümüze zeytin ve zeytinyağı Dünya-Akdeniz-Türkiye. Mart Matbaa Sistemleri. Göğüs, F.; Özkaya, M. T. & Ötleş, S. (Ed.) (2009). Zeytinyağı. Eflatun Yayınevi, Ankara.
11 Zeytinyağının kalite kriterleri ve sınıflandırılması Blatchly, R.; Delen Nircan, Z. Ve O’hara, P. (2017). Zeytinlikten sofraya zeytinyağının hikayesi (Zeynep Delen Nircan, Çev.). Türkiye İş Bankası Yayınları, İstanbul. Efe, R.; Soykan, A.; Cürebal, İ ve Sönmez, S. (2013). Dünyada, Türkiye’de, Edremit Körfezi çevresinde zeytin ve zeytinyağı. Edremit Belediyesi Kültür Yayınları, Balıkesir. Eryılmaz, A. (2020). Geçmişten günümüze zeytin ve zeytinyağı Dünya-Akdeniz-Türkiye. Mart Matbaa Sistemleri. Göğüs, F.; Özkaya, M. T. & Ötleş, S. (Ed.) (2009). Zeytinyağı. Eflatun Yayınevi, Ankara.
12 Zeytinyağının kalite kriterleri ve sınıflandırılması Blatchly, R.; Delen Nircan, Z. Ve O’hara, P. (2017). Zeytinlikten sofraya zeytinyağının hikayesi (Zeynep Delen Nircan, Çev.). Türkiye İş Bankası Yayınları, İstanbul. Efe, R.; Soykan, A.; Cürebal, İ ve Sönmez, S. (2013). Dünyada, Türkiye’de, Edremit Körfezi çevresinde zeytin ve zeytinyağı. Edremit Belediyesi Kültür Yayınları, Balıkesir. Eryılmaz, A. (2020). Geçmişten günümüze zeytin ve zeytinyağı Dünya-Akdeniz-Türkiye. Mart Matbaa Sistemleri. Göğüs, F.; Özkaya, M. T. & Ötleş, S. (Ed.) (2009). Zeytinyağı. Eflatun Yayınevi, Ankara.
13 Zeytinyağı ve sağlık Blatchly, R.; Delen Nircan, Z. Ve O’hara, P. (2017). Zeytinlikten sofraya zeytinyağının hikayesi (Zeynep Delen Nircan, Çev.). Türkiye İş Bankası Yayınları, İstanbul. Efe, R.; Soykan, A.; Cürebal, İ ve Sönmez, S. (2013). Dünyada, Türkiye’de, Edremit Körfezi çevresinde zeytin ve zeytinyağı. Edremit Belediyesi Kültür Yayınları, Balıkesir. Eryılmaz, A. (2020). Geçmişten günümüze zeytin ve zeytinyağı Dünya-Akdeniz-Türkiye. Mart Matbaa Sistemleri. Göğüs, F.; Özkaya, M. T. & Ötleş, S. (Ed.) (2009). Zeytinyağı. Eflatun Yayınevi, Ankara.
14 Sofralık zeytin üretimi Blatchly, R.; Delen Nircan, Z. Ve O’hara, P. (2017). Zeytinlikten sofraya zeytinyağının hikayesi (Zeynep Delen Nircan, Çev.). Türkiye İş Bankası Yayınları, İstanbul. Efe, R.; Soykan, A.; Cürebal, İ ve Sönmez, S. (2013). Dünyada, Türkiye’de, Edremit Körfezi çevresinde zeytin ve zeytinyağı. Edremit Belediyesi Kültür Yayınları, Balıkesir. Eryılmaz, A. (2020). Geçmişten günümüze zeytin ve zeytinyağı Dünya-Akdeniz-Türkiye. Mart Matbaa Sistemleri. Göğüs, F.; Özkaya, M. T. & Ötleş, S. (Ed.) (2009). Zeytinyağı. Eflatun Yayınevi, Ankara.
15 Genel tekrar


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Tüm 4 5 4 4 2 5 2 2 3 3 3 3
Ö1 5
Ö2 5 1 2 2 1
Ö3 5 2 1
Ö4 5 2 2 1
Ö5 5 5 1 1

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=211164&curProgID=5713&lang=tr