Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
5GST329Pastacılık1+3+036

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Öğrencilere pasta, kurabiye, tart, browni, muffin, kek, yaş pasta gibi pasta çeşitlerinin yapımı, dekorlanması, depolanması ve sunulmasını öğretmek amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Derste pastacılık kapsamında yer alan ürünlerin uygulamalı şekilde işlenmesine dayanan bir öğretim süreci gerçekleşmektedir. Pasta ürünleri dersin içeriğini oluşturmaktadır.
Dersin Yöntem ve Teknikleri Mutfak Uygulamaları ve Sözlü Anlatım.
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Sefa SABIRLI
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Gastronomide Modern Pastacılık - Utku Sezer, Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık.
Gastronomide Modern Pastacılık - Utku Sezer, Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık.

Ders Yapısı
Matematik ve Temel Bilimler %0
Sosyal Bilimler %0
Fen Bilimleri %0
Alan Bilgisi %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 1 14
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 5 70
Ara Sınavlar 1 10 10
Uygulama 14 3 42
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 13 13
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 6 149

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Öğrenci kek, kurabiye, pandispanya gibi temel pastacılık ürünlerinin yapımını öğrenir.
2 Öğrenci pasta ürünlerinin ve içeriklerinin depolanma sürecinde karşılaşılabilecek sorunları bilir
3 Öğrenci profesyonel fırın ve karıştırıcı gibi pastane ekipmanlarının kullanımını öğrenir.
4 Öğrenci pastane ürünü üretiminde kullanılan yumurta, süt, un gibi ürünlerin işlenişini bilir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Giriş ve tanıtım Gastronomide Modern Pastacılık - Utku Sezer, Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık.
2 Kuru Pasta ve Bisküvi Gastronomide Modern Pastacılık - Utku Sezer, Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık.
3 Kıyılarak Hazırlanan Hamurlar Gastronomide Modern Pastacılık - Utku Sezer, Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık.
4 Pişirilerek Hazırlanan Hamurlar Gastronomide Modern Pastacılık - Utku Sezer, Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık.
5 Kıyılarak Hazırlanan Hamurlar Gastronomide Modern Pastacılık - Utku Sezer, Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık.
6 Çırpılarak Yapılan Hamurlar Gastronomide Modern Pastacılık - Utku Sezer, Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık.
7 Sütlü Tatlılar Gastronomide Modern Pastacılık - Utku Sezer, Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık.
8 Ara Sınav
9 Mayalandırılarak Hazırlanan Hamurlar Gastronomide Modern Pastacılık - Utku Sezer, Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık.
10 Türk Tatlıları I Gastronomide Modern Pastacılık - Utku Sezer, Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık.
11 Türk Tatlıları II Gastronomide Modern Pastacılık - Utku Sezer, Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık.
12 Uluslararası Tatlılar I Gastronomide Modern Pastacılık - Utku Sezer, Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık.
13 Uluslararası Tatlılar II Gastronomide Modern Pastacılık - Utku Sezer, Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık.
14 Yaratıcı Pasta Uygulaması Gastronomide Modern Pastacılık - Utku Sezer, Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık.
15 Yaratıcı Pasta Uygulaması Gastronomide Modern Pastacılık - Utku Sezer, Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık.


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Tüm 5
Ö1 5 2 2 5 3 3 3 5
Ö2 5 5 3
Ö3 5 5 3
Ö4 5 5 2

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=211165&curProgID=5713&lang=tr