Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
5GST331İş Sağlığı ve Güvenliği3+0+036

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı İş yerlerindeki fiziksel, kimyasal, biyolojik, psikososyal, ergonomik, elektriksel ve yangın tehlikeleri ve riskler için alınması gerekli tedbirleri ve kuralları öğretmek.
Dersin İçeriği Bu ders, öğrencilere, İş sağlığı ve güvenliğinin temel ilke ve kavramlarını öğretir.
Dersin Yöntem ve Teknikleri Sözlü anlatım
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Barış Yalınkılıç baris.yalinkilic@gedik.edu.tr
Dersi Verenler Yok
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Ericson, P. Practical Guide to Occupational Health and Safety. Elsevier
İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Temel Konular, Hasan Selçuk Selek Seçkin Yayıncılık, 2018
%100

Ders Yapısı
Sosyal Bilimler %60
Sağlık Bilimleri %20
Alan Bilgisi %20

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 3 42
Ara Sınavlar 1 25 25
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 35 35
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 6 144

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 İş sağlığı ve güvenliği hakkındaki temel kavramlar ve tarihsel gelişimi kavrayabilir.
2 İş Güvenliği Kanunu hakkında bilgi sahibi olur.
3 Risk, tehlike, birincil, ikincil, üçüncül koruma kavramlarını kavrayabilir.
4 Fiziksel, kimyasal, biyolojik ve psikososyal riskler hakkında bilgi sahibi olabilir.
5 Meslek hastalıklarını ve rahatsızlıklarını izah eder.
6 İş yerlerindeki sağlık ve güvenlik tehlikelerini önleme ve kontrol etmeyi açıklar.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 İş Sağlığı ve Güvenliğine Giriş Temel Kavramlar İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Temel Konular, Hasan Selçuk Selek Seçkin Yayıncılık, 2018
2 İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama İlkeleri İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Temel Konular, Hasan Selçuk Selek Seçkin Yayıncılık, 2018
3 Yiyecek İçecek Sektöründe Meslek Hastalıkları İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Temel Konular, Hasan Selçuk Selek Seçkin Yayıncılık, 2018
4 Yiyecek İçecek Sektöründe İş Kazaları İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Temel Konular, Hasan Selçuk Selek Seçkin Yayıncılık, 2018
5 Yiyecek İçecek Sektöründe Kimyasal Risk Etmenler İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Temel Konular, Hasan Selçuk Selek Seçkin Yayıncılık, 2018
6 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Temel Konular, Hasan Selçuk Selek Seçkin Yayıncılık, 2018
7 Sağlık ve Güvenlik İşaretleri İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Temel Konular, Hasan Selçuk Selek Seçkin Yayıncılık, 2018
8 Ara sınav
9 Yiyecek İçecek Sektöründe Fiziksel Risk Etmenleri İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Temel Konular, Hasan Selçuk Selek Seçkin Yayıncılık, 2018
10 Kişisel Koruyucu Donanımlar İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Temel Konular, Hasan Selçuk Selek Seçkin Yayıncılık, 2018
11 Mutfakta Acil Durumlar ve Önlemler İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Temel Konular, Hasan Selçuk Selek Seçkin Yayıncılık, 2018
12 Yanma ve Çeşitleri, Yangında Müdahale Yöntemleri İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Temel Konular, Hasan Selçuk Selek Seçkin Yayıncılık, 2018
13 Yiyecek İçecek Sektöründe Biyolojik Risk Etmenleri İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Temel Konular, Hasan Selçuk Selek Seçkin Yayıncılık, 2018
14 Mutfakta Psikososyal Risk Etmenleri ve Ergonomi İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Temel Konular, Hasan Selçuk Selek Seçkin Yayıncılık, 2018
15 Genel tekrar İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Temel Konular, Hasan Selçuk Selek Seçkin Yayıncılık, 2018


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Ö1 3 4 4
Ö2 5 4 4
Ö3 2 4 4
Ö4 3 4 4
Ö5 3 4 4
Ö6 2 4 4

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=211166&curProgID=5713&lang=tr