Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
5GST331İş Sağlığı ve Güvenliği3+0+036

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Öğrencilere İş sağlığı ve güvenliği alanında temel teorik bilgilerin, mevzuatta bulunan temel yükümlülüklerin; bilhassa işveren vekili konumundaki gastronomistlerin görev yetki ve sorumluluklarının öğretilmesi. Yiyecek-İçecek sektöründe yaşanan iş kazaları ve meslek hastalıkları, nedenleri, sonuçları ve önlenmesiyle ilgili bilgilerin verilmesi.
Dersin İçeriği Bu derste, iş sağlığı ve güvenliği profesyonelliği, iş sağlığı ve güvenliği kapsamında yapılması zorunlu olan faaliyetler, eğitimler, ilgili kanun ve yönetmelikler, hazırlanacak dokümanlar anlatılacak, iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemleri, bu sistemlerin özellikleri ve işletilmesi, farklı sektörlere özgü sektörel örnekler ve nasıl uygulanacakları hakkında bilgiler verilecektir.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. -
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar İş Sağlığı ve Güvenliği İSG – Temel Konular/Dr. Öğr. Üyesi Hasan Selçuk SELEK, Seçkin Yayıncılık.
İş Sağlığı ve Güvenliği İSG – Temel Konular/Dr. Öğr. Üyesi Hasan Selçuk SELEK, Seçkin Yayıncılık.

Ders Yapısı
Matematik ve Temel Bilimler %10
Mühendislik Bilimleri %10
Sosyal Bilimler %20
Fen Bilimleri %10
Sağlık Bilimleri %30
Alan Bilgisi %20

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 4 56
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 6 143

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Öğrenciler iş güvenliği ve işçi sağlığı ile ilgili temel kavramları öğrenecek.
2 Öğrenciler iş kazaları ve meslek hastalıklarının sebeplerini ve alınacak önlemleri bilecek.
3 Öğrenciler risk, önleme ve güvenlik kültürünü benimseyecek.
4 Öğrenciler bir gastronomistin iş güvenliği bakımından sorumluluklarını anlayacak.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 İşçi, İşveren, İşveren Vekili, İşyeri, Alt İşveren, İş Kazası, Meslek Hastalığı tanımı, kapsamı ve hukuki sonuçları İş Sağlığı ve Güvenliği İSG – Temel Konular/Dr. Öğr. Üyesi Hasan Selçuk SELEK, Seçkin Yayıncılık.
2 İşçi, İşveren, İşveren Vekili, İşyeri, Alt İşveren, İş Kazası, Meslek Hastalığı tanımı, kapsamı ve hukuki sonuçları İş Sağlığı ve Güvenliği İSG – Temel Konular/Dr. Öğr. Üyesi Hasan Selçuk SELEK, Seçkin Yayıncılık.
3 İSG ile ilgili tüzük ve yönetmelikler: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü. İş Sağlığı ve Güvenliği İSG – Temel Konular/Dr. Öğr. Üyesi Hasan Selçuk SELEK, Seçkin Yayıncılık.
4 İSG ile ilgili tüzük ve yönetmelikler: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü. İş Sağlığı ve Güvenliği İSG – Temel Konular/Dr. Öğr. Üyesi Hasan Selçuk SELEK, Seçkin Yayıncılık.
5 Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği, İSG Eğitimleri Hk. Yönetmelik, İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimleri ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri Hk. Yönetmelik İş Sağlığı ve Güvenliği İSG – Temel Konular/Dr. Öğr. Üyesi Hasan Selçuk SELEK, Seçkin Yayıncılık.
6 Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği, İSG Eğitimleri Hk. Yönetmelik, İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimleri ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri Hk. Yönetmelik İş Sağlığı ve Güvenliği İSG – Temel Konular/Dr. Öğr. Üyesi Hasan Selçuk SELEK, Seçkin Yayıncılık.
7 İşveren ve İşveren Vekilinin (mühendisin-iş güvenliği uzmanının) iş kazası ve meslek hastalığı durumunda sorumluluğu-örnek olaylar. İş Sağlığı ve Güvenliği İSG – Temel Konular/Dr. Öğr. Üyesi Hasan Selçuk SELEK, Seçkin Yayıncılık.
8 Ara Sınav
9 İş kazaları ve meslek hastalıklarıyla ilgili istatistiklerin incelenmesi, sık görülen kaza ve hastalıklar ve önlemler. İş Sağlığı ve Güvenliği İSG – Temel Konular/Dr. Öğr. Üyesi Hasan Selçuk SELEK, Seçkin Yayıncılık.
10 İş kazaları ve meslek hastalıklarıyla ilgili istatistiklerin incelenmesi, sık görülen kaza ve hastalıklar ve önlemler İş Sağlığı ve Güvenliği İSG – Temel Konular/Dr. Öğr. Üyesi Hasan Selçuk SELEK, Seçkin Yayıncılık.
11 İş kazalarıyla ilgili örnek Yargıtay kararlarının incelenmesi. İş Sağlığı ve Güvenliği İSG – Temel Konular/Dr. Öğr. Üyesi Hasan Selçuk SELEK, Seçkin Yayıncılık.
12 İş kazalarıyla ilgili örnek Yargıtay kararlarının incelenmesi. İş Sağlığı ve Güvenliği İSG – Temel Konular/Dr. Öğr. Üyesi Hasan Selçuk SELEK, Seçkin Yayıncılık.
13 İSG Yönetimi ve İSG Eğitimleri İş Sağlığı ve Güvenliği İSG – Temel Konular/Dr. Öğr. Üyesi Hasan Selçuk SELEK, Seçkin Yayıncılık.
14 İSG Kapsamında Denetleme ve Kontrol Faaliyetleri. İş Sağlığı ve Güvenliği İSG – Temel Konular/Dr. Öğr. Üyesi Hasan Selçuk SELEK, Seçkin Yayıncılık.
15 Genel tekrar


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Ö1
Ö2
Ö3
Ö4

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=211166&curProgID=5713&lang=tr