Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
5GST335Türk Mutfak Kültürü3+0+036

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Türk mutfağının tarih ve kültürünün ulusal ve bölgesel/yöresel çerçevede yiyecekler, içecekler, bunların hazırlanması, pişirilmesi, işlenmesi ile ilgili bilgiler vermek, bu işlemler için gerekli araç-gereç ve kullanılan yöntemleri öğretmek.
Dersin İçeriği Türk Mutfağının kültürel ve tarihsel gelişimi, Türk Mutfağına özgü ulusal ve bölgesel yiyecek-içecekler, hazırlama-pişirme yöntemleri, işleme- saklama yöntemleri ve kullanılan araç gereçler, bölgelere/yörelere göre mutfakların tanınması, özel gün ve etkinliklerde Türk Mutfağı uygulamaları.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Dr. Öğretim Üyesi -
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Türk Mutfak Kültürü ve Temel Tarifler - Serdar EGELİ, Erkan KIYICIOĞLU, İbrahim Levent DEMİRÇAKMAK, İGÜ Yayınları.
Türk Mutfak Kültürü ve Temel Tarifler - Serdar EGELİ, Erkan KIYICIOĞLU, İbrahim Levent DEMİRÇAKMAK, İGÜ Yayınları.

Ders Yapısı
Sosyal Bilimler %50
Alan Bilgisi %50

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 4 56
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 6 143

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Öğrenciler Türk mutfağının tarihçesini öğrenir.
2 Türk Mutfağının tanımlar ve temel prensiplerini öğrenir.
3 Türk Mutfak Kültürü ürünlerini ve geleneklerini öğrenir.
4 Türk Mutfak Kültürünün dünyadaki durumunu ve yerini öğrenir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Türk Mutfak Kültürüne Giriş Türk Mutfak Kültürü ve Temel Tarifler - Serdar EGELİ, Erkan KIYICIOĞLU, İbrahim Levent DEMİRÇAKMAK, İGÜ Yayınları.
2 Türk mutfağına özgü yiyecek-içecekler, hazırlama pişirme yöntemleri ve kullanılan araç-gereçler, sofra düzeni Türk Mutfak Kültürü ve Temel Tarifler - Serdar EGELİ, Erkan KIYICIOĞLU, İbrahim Levent DEMİRÇAKMAK, İGÜ Yayınları.
3 Türk mutfağında geleneksel ve bölgesel/yöresel besin işleme ve saklama uygulamaları Türk Mutfak Kültürü ve Temel Tarifler - Serdar EGELİ, Erkan KIYICIOĞLU, İbrahim Levent DEMİRÇAKMAK, İGÜ Yayınları.
4 İç Anadolu bölgesi mutfak kültürü ve uygulamaları Türk Mutfak Kültürü ve Temel Tarifler - Serdar EGELİ, Erkan KIYICIOĞLU, İbrahim Levent DEMİRÇAKMAK, İGÜ Yayınları.
5 Doğu Anadolu bölgesi mutfak kültürü ve uygulamaları Türk Mutfak Kültürü ve Temel Tarifler - Serdar EGELİ, Erkan KIYICIOĞLU, İbrahim Levent DEMİRÇAKMAK, İGÜ Yayınları.
6 Güneydoğu Anadolu bölgesi mutfak kültürü ve uygulamaları Türk Mutfak Kültürü ve Temel Tarifler - Serdar EGELİ, Erkan KIYICIOĞLU, İbrahim Levent DEMİRÇAKMAK, İGÜ Yayınları.
7 Ege Bölgesi mutfak kültürü ve uygulamaları Türk Mutfak Kültürü ve Temel Tarifler - Serdar EGELİ, Erkan KIYICIOĞLU, İbrahim Levent DEMİRÇAKMAK, İGÜ Yayınları.
8 Ara Sınav
9 Akdeniz Bölgesi mutfak kültürü ve uygulamaları Türk Mutfak Kültürü ve Temel Tarifler - Serdar EGELİ, Erkan KIYICIOĞLU, İbrahim Levent DEMİRÇAKMAK, İGÜ Yayınları.
10 Karadeniz Bölgesi mutfak kültürü ve uygulamaları Türk Mutfak Kültürü ve Temel Tarifler - Serdar EGELİ, Erkan KIYICIOĞLU, İbrahim Levent DEMİRÇAKMAK, İGÜ Yayınları.
11 Marmara Bölgesi mutfak kültürü ve uygulamaları Türk Mutfak Kültürü ve Temel Tarifler - Serdar EGELİ, Erkan KIYICIOĞLU, İbrahim Levent DEMİRÇAKMAK, İGÜ Yayınları.
12 Özel gün ve etkinliklerde Türk mutfak kültürü ve uygulamaları Türk Mutfak Kültürü ve Temel Tarifler - Serdar EGELİ, Erkan KIYICIOĞLU, İbrahim Levent DEMİRÇAKMAK, İGÜ Yayınları.
13 Dini Gün ve Bayramlarda Türk Mutfak Kültürü Türk Mutfak Kültürü ve Temel Tarifler - Serdar EGELİ, Erkan KIYICIOĞLU, İbrahim Levent DEMİRÇAKMAK, İGÜ Yayınları.
14 Dünyada Türk Mutfak Kültürü Türk Mutfak Kültürü ve Temel Tarifler - Serdar EGELİ, Erkan KIYICIOĞLU, İbrahim Levent DEMİRÇAKMAK, İGÜ Yayınları.
15 Genel tekrar


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Ö1 5
Ö2 5 3 2 2
Ö3 5 3 2 2
Ö4 5 3 2 2 2 2

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=211167&curProgID=5713&lang=tr