Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
5GST421Beslenmede Özel Gereksinimler3+0+036

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu ders ile bebeklik, çocukluk, ergenlik, gebelik, işçi, yaşlı, menopoz gibi özel durumlarda uygulanması gereken beslenme ilkelerinin, yaşanan beslenme yetersizliklerinin öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Çocuklarda beslenme, bebeklerde beslenme, ergenlikte beslenme, yaşlılıkta beslenme, işçi beslenmesi, menopoz döneminde beslenme, sporcularda beslenme
Dersin Yöntem ve Teknikleri Sözlü anlatım, soru cevap, sunum
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Dr. Öğretim Üyesi -
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Beslenme İlkeleri, Abdurrahman Aktümsek, Nobel Akademik Yayıncılık

Beslenme İlkeleri, Abdurrahman Aktümsek, Nobel Akademik Yayıncılık

Ders Yapısı
Fen Bilimleri %20
Sağlık Bilimleri %40
Alan Bilgisi %40

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 3 42
Ara Sınavlar 1 30 30
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 40 40
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 6 154

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Öğrenci beslenmenin temel ilkeleri hakkında bilgi sahibi olabilir.
2 Öğrenci bebek, çocuk, ergen, yaşı, işçi ve sporcu beslenmelerine ilişkin temel düzeyde bilgi sahibi olabilir.
3 Öğrenci bebek, çocuk, ergen, yaşlı, işçi ve sporcu beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenleri bilebilir.
4 Öğrenci edindiği teorik bilgileri pratikte uygulayabilir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Beslenmenin Temel İlkeleri I Beslenme İlkeleri, Abdurrahman Aktümsek, Nobel Akademik Yayıncılık
2 Beslenmenin Temel İlkeleri II Beslenme İlkeleri, Abdurrahman Aktümsek, Nobel Akademik Yayıncılık
3 Bebeklerde Beslenme Beslenme İlkeleri, Abdurrahman Aktümsek, Nobel Akademik Yayıncılık
4 Çocuk Beslenmesi Beslenme İlkeleri, Abdurrahman Aktümsek, Nobel Akademik Yayıncılık
5 Ergenlerde Beslenme Beslenme İlkeleri, Abdurrahman Aktümsek, Nobel Akademik Yayıncılık
6 Yaşlılarda Beslenme Beslenme İlkeleri, Abdurrahman Aktümsek, Nobel Akademik Yayıncılık
7 Ünite Tekrarı Beslenme İlkeleri, Abdurrahman Aktümsek, Nobel Akademik Yayıncılık
8 Ara Sınav
9 Farklı meslek gruplarında beslenme Beslenme İlkeleri, Abdurrahman Aktümsek, Nobel Akademik Yayıncılık
10 Sporcularda beslenme Beslenme İlkeleri, Abdurrahman Aktümsek, Nobel Akademik Yayıncılık
11 Hamilelik döneminde beslenme Beslenme İlkeleri, Abdurrahman Aktümsek, Nobel Akademik Yayıncılık
12 Menopoz döneminde beslenme Beslenme İlkeleri, Abdurrahman Aktümsek, Nobel Akademik Yayıncılık
13 Beslenme temelli hastalıklar Beslenme İlkeleri, Abdurrahman Aktümsek, Nobel Akademik Yayıncılık
14 Beslenmede özel gereksinimlere yönelik rutinler ve tarifler Beslenme İlkeleri, Abdurrahman Aktümsek, Nobel Akademik Yayıncılık
15 Genel tekrar


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Ö1 5 1 1 3
Ö2 5 1 1 1 3
Ö3 5 1 1 1 3
Ö4 5 1 1 2 1 2 1

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=211169&curProgID=5713&lang=tr