Course Information
SemesterCourse Unit CodeCourse Unit TitleT+P+LCreditNumber of ECTS Credits
5GST425Food And Sustainability3+0+036

Course Details
Language of Instruction Turkish
Level of Course Unit Bachelor's Degree
Department / Program Gastronomy and Culinary Arts
Mode of Delivery Face to Face
Type of Course Unit Elective
Objectives of the Course The aim of this course; to teach the philosophy of sustainability and to examine sustainable practices in the context of gastronomy.
Course Content
Course Methods and Techniques Lecture, question-answer, discussion, case study
Prerequisites and co-requisities None
Course Coordinator None
Name of Lecturers Asist Prof. Ela Nazlı KÖZ
Assistants None
Work Placement(s) No

Recommended or Required Reading
Resources Bozloğan, R. (2005). Sürdürülebilir gelişme düşüncesinin tarihsel arka planı, Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, 50, 1011-1028.
Can, B., Bayram, H.M. ve Öztürkcan, S.A. (2021). Çevresel sorunlara karşı çözüm önerileri: Güncel sürdürülebilir beslenme uygulamalarına genel bakış, Gıda Teknolojisi Dergisi, 46(5), 1138-1157.
Adanacıoğlu H., Saner, G. ve Ağır, H. B. (2018). Sürdürülebilir gıda değer zinciri yaklaşımı, KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 21, 221-226.
Durlu Özkaya, F., Özkök,F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara.
Akdağ, G. ve Üzülmez, M. (2017). Sürdürülebilir gastronomi turizmi kapsamında otantik yiyeceklere yönelik bir inceleme, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5, 301-309.
Turhan, Ş. (2005). Tarımda sürdürülebilirlik ve organik tarım, Tarım Ekonomisi Dergisi, 11(1), 13-24.
Durlu Özkaya, F., Sünnetçioğlu, S. ve Can, A. (2013). Sürdürülebilir gastronomi turizmi hareketliliğinde coğrafi işaretlemenin rolü, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 1(1), 13-20.

Course Category
Social Sciences %30
Field %70

Planned Learning Activities and Teaching Methods
Activities are given in detail in the section of "Assessment Methods and Criteria" and "Workload Calculation"

Assessment Methods and Criteria
In-Term Studies Quantity Percentage
Mid-terms 1 % 30
Project 1 % 10
Final examination 1 % 60
Total
3
% 100

 
ECTS Allocated Based on Student Workload
Activities Quantity Duration Total Work Load
Course Duration 14 3 42
Hours for off-the-c.r.stud 14 3 42
Presentation 1 10 10
Mid-terms 1 20 20
Final examination 1 28 28
Total Work Load   Number of ECTS Credits 6 142

Course Learning Outcomes: Upon the successful completion of this course, students will be able to:
NoLearning Outcomes
1 Sürdürülebilirlik felsefesi hakkında bilgi sahibi olur.
2 Sürdürülebilir beslenme modellerini öğrenir; bunları üretim faaliyetleri ve tüketici davranışları ile ilişkilendirir.
3 Sürdürülebilir gıda üretimi ve uygulamalarını öğrenir.
4 Sürdürülebilir gastronomi faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olur.
5 Sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi hakkında bilgi sahibi olur.
6 Sürdürülebilir restoran faaliyetleri uygulamalarını öğrenir.


Weekly Detailed Course Contents
WeekTopicsStudy MaterialsMaterials
1 Dersin tanıtılması ve içeriğin anlatılması
2 Sürdürülebilirlik Felsefesi ve Sürdürülebilir Gastronomi Durlu Özkaya, F., Özkök,F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara. Bozloğan, R. (2005). Sürdürülebilir gelişme düşüncesinin tarihsel arka planı, Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, 50, 1011-1028.
3 Akıllı Tarım ve Sürdürülebilirlik Durlu Özkaya, F., Özkök,F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara. Turhan, Ş. (2005). Tarımda sürdürülebilirlik ve organik tarım, Tarım Ekonomisi Dergisi, 11(1), 13-24.
4 Sürdürülebilir Beslenme Modelleri Can, B., Bayram, H.M. ve Öztürkcan, S.A. (2021). Çevresel sorunlara karşı çözüm önerileri: Güncel sürdürülebilir beslenme uygulamalarına genel bakış, Gıda Teknolojisi Dergisi, 46(5), 1138-1157.
5 Sürdürülebilir Beslenme Modelleri Can, B., Bayram, H.M. ve Öztürkcan, S.A. (2021). Çevresel sorunlara karşı çözüm önerileri: Güncel sürdürülebilir beslenme uygulamalarına genel bakış, Gıda Teknolojisi Dergisi, 46(5), 1138-1157.
6 Sürdürülebilir Gıda Üretimi Durlu Özkaya, F., Özkök,F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara. Durlu Özkaya, F., Sünnetçioğlu, S. ve Can, A. (2013). Sürdürülebilir gastronomi turizmi hareketliliğinde coğrafi işaretlemenin rolü, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 1(1), 13-20.
7 Yerel Yemek Ritüelleri ve Sürdürülebilir Gastronomiye Etkisi Durlu Özkaya, F., Özkök,F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara. Akdağ, G. ve Üzülmez, M. (2017). Sürdürülebilir gastronomi turizmi kapsamında otantik yiyeceklere yönelik bir inceleme, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5, 301-309. Durlu Özkaya, F., Sünnetçioğlu, S. ve Can, A. (2013). Sürdürülebilir gastronomi turizmi hareketliliğinde coğrafi işaretlemenin rolü, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 1(1), 13-20.
8 ARA SINAV
9 Sürdürülebilir Gastronomide Sivil Toplum Kuruluşları Durlu Özkaya, F., Özkök,F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara.
10 Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Yönetimi Durlu Özkaya, F., Özkök,F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara. Adanacıoğlu H., Saner, G. ve Ağır, H. B. (2018). Sürdürülebilir gıda değer zinciri yaklaşımı, KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 21, 221-226.
11 Sürdürülebilir Restoran Faaliyetleri Durlu Özkaya, F., Özkök,F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara.
12 Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi Faaliyetleri Durlu Özkaya, F., Özkök,F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara.
13 Sürdürülebilir Gıda Hareketleri Durlu Özkaya, F., Özkök,F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara.
14 Sürdürülebilir Gastronomi ve Tüketici Davranışları Durlu Özkaya, F., Özkök,F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara.
15 Genel tekrar


Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
All 4 5 1 3 2 5 2 2 3 4 5 4 4 5 1 1
C1 5 5
C2 5 2 2 1 1
C3 5 2 2 1 1
C4 3 3 3
C5 5 2 1 2 1 1
C6 5 2 2 1 1 2 1 1 1 1 1 2

bbb


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=211171&curProgID=5713&lang=en