Course Information
SemesterCourse Unit CodeCourse Unit TitleT+P+LCreditNumber of ECTS Credits
5GST425Food And Sustainability3+0+036

Course Details
Language of Instruction Turkish
Level of Course Unit Bachelor's Degree
Department / Program Gastronomy and Culinary Arts
Mode of Delivery Face to Face
Type of Course Unit Elective
Objectives of the Course The aim of this course; to teach the philosophy of sustainability and to examine sustainable practices in the context of gastronomy.
Course Content In this course, sustainability philosophy, sustainable nutrition models, sustainable food production, sustainable gastronomy, sustainable supply chain management and sustainable restaurant activities will be discussed.
Course Methods and Techniques
Oral lecture, presentation, discussion, question and answer
Prerequisites and co-requisities None
Course Coordinator None
Name of Lecturers Asist Prof. Ela Nazlı KÖZ
Assistants None
Work Placement(s) No

Recommended or Required Reading
Resources Bozloğan, R. (2005). Sürdürülebilir gelişme düşüncesinin tarihsel arka planı, Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, 50, 1011-1028.
Can, B., Bayram, H.M. ve Öztürkcan, S.A. (2021). Çevresel sorunlara karşı çözüm önerileri: Güncel sürdürülebilir beslenme uygulamalarına genel bakış, Gıda Teknolojisi Dergisi, 46(5), 1138-1157.
Adanacıoğlu H., Saner, G. ve Ağır, H. B. (2018). Sürdürülebilir gıda değer zinciri yaklaşımı, KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 21, 221-226.
Durlu Özkaya, F., Özkök,F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara.
Akdağ, G. ve Üzülmez, M. (2017). Sürdürülebilir gastronomi turizmi kapsamında otantik yiyeceklere yönelik bir inceleme, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5, 301-309.
Turhan, Ş. (2005). Tarımda sürdürülebilirlik ve organik tarım, Tarım Ekonomisi Dergisi, 11(1), 13-24.
Durlu Özkaya, F., Sünnetçioğlu, S. ve Can, A. (2013). Sürdürülebilir gastronomi turizmi hareketliliğinde coğrafi işaretlemenin rolü, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 1(1), 13-20.
Adanacıoğlu H., Saner, G. ve Ağır, H. B. (2018). Sürdürülebilir gıda değer zinciri yaklaşımı, KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 21, 221-226.

Course Category
Social Sciences %30
Field %70

Planned Learning Activities and Teaching Methods
Activities are given in detail in the section of "Assessment Methods and Criteria" and "Workload Calculation"

Assessment Methods and Criteria
In-Term Studies Quantity Percentage
Assignment 1 % 40
Final examination 1 % 60
Total
2
% 100

 
ECTS Allocated Based on Student Workload
Activities Quantity Duration Total Work Load
Course Duration 14 3 42
Hours for off-the-c.r.stud 14 3 42
Assignments 1 30 30
Final examination 1 40 40
Total Work Load   Number of ECTS Credits 6 154

Course Learning Outcomes: Upon the successful completion of this course, students will be able to:
NoLearning Outcomes
1 Gains knowledge about the philosophy of sustainability.
2 Learns sustainable eating patterns; relates them to production activities and consumer behavior.
3 Learns sustainable food production and practices.
4 Gains information about sustainable gastronomy activities.
5 Gains knowledge about sustainable supply chain management.
6 Learns sustainable restaurant operations practices.


Weekly Detailed Course Contents
WeekTopicsStudy MaterialsMaterials
1 Introducing the course and explaining the content
2 Philosophy of Sustainability and Sustainable Gastronomy Durlu Özkaya, F., Özkök,F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara. Bozloğan, R. (2005). Sürdürülebilir gelişme düşüncesinin tarihsel arka planı, Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, 50, 1011-1028.
3 Smart Agriculture and Sustainability Durlu Özkaya, F., Özkök,F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara. Turhan, Ş. (2005). Tarımda sürdürülebilirlik ve organik tarım, Tarım Ekonomisi Dergisi, 11(1), 13-24.
4 Sustainable Nutrition Models Can, B., Bayram, H.M. ve Öztürkcan, S.A. (2021). Çevresel sorunlara karşı çözüm önerileri: Güncel sürdürülebilir beslenme uygulamalarına genel bakış, Gıda Teknolojisi Dergisi, 46(5), 1138-1157.
5 Sustainable Nutrition Models Can, B., Bayram, H.M. ve Öztürkcan, S.A. (2021). Çevresel sorunlara karşı çözüm önerileri: Güncel sürdürülebilir beslenme uygulamalarına genel bakış, Gıda Teknolojisi Dergisi, 46(5), 1138-1157.
6 Sustainable Food Production Durlu Özkaya, F., Özkök,F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara. Durlu Özkaya, F., Sünnetçioğlu, S. ve Can, A. (2013). Sürdürülebilir gastronomi turizmi hareketliliğinde coğrafi işaretlemenin rolü, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 1(1), 13-20.
7 Local Food Rituals and Their Impact on Sustainable Gastronomy Durlu Özkaya, F., Özkök,F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara. Durlu Özkaya, F., Sünnetçioğlu, S. ve Can, A. (2013). Sürdürülebilir gastronomi turizmi hareketliliğinde coğrafi işaretlemenin rolü, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 1(1), 13-20.
8 Midterm
9 Non-Governmental Organizations in Sustainable Gastronomy Durlu Özkaya, F., Özkök,F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara.
10 Sustainable Supply Chain Management Durlu Özkaya, F., Özkök,F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara. Adanacıoğlu H., Saner, G. ve Ağır, H. B. (2018). Sürdürülebilir gıda değer zinciri yaklaşımı, KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 21, 221-226.
11 Sustainable Restaurant Activities Durlu Özkaya, F., Özkök,F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara.
12 Sustainable Gastronomy Tourism Activities Durlu Özkaya, F., Özkök,F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara.
13 Sustainable Food Movements Durlu Özkaya, F., Özkök,F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara.
14 Sustainable Gastronomy and Consumer Behavior Durlu Özkaya, F., Özkök,F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara.
15 General overview


Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
C1 2 3 1 1 1 3 2 3 1 3 1 4
C2 5 4 3 3 2 5 4 3 3 4 5 4
C3 5 3 3 4 2 5 5 3 2 5 3 4
C4 5 3 2 4 3 4 4 3 2 5 4 4
C5 5 3 2 4 2 5 5 3 2 5 3 4
C6 5 5 4 4 3 5 5 3 2 5 3 4

bbb


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=211171&curProgID=5713&lang=en