Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
5GST425Gıda ve Sürdürülebilirlik3+0+036

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu dersin amacı; sürdürülebilirlik felsefesini öğretmek ve gastronomi bağlamında sürdürülebilir uygulamaları incelemektir.
Dersin İçeriği Bu derste sürdürülebilirlik felsefesi, sürdürülebilir beslenme modelleri, sürdürülebilir gıda üretimi, sürdürülebilir gastronomi, sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi ve sürdürülebilir restoran faaliyetleri konuları ele alınacaktır.
Dersin Yöntem ve Teknikleri Anlatım, soru-cevap, tartışma, örnek olay
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Dr. Öğretim Üyesi Ela Nazlı KÖZ
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Bozloğan, R. (2005). Sürdürülebilir gelişme düşüncesinin tarihsel arka planı, Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, 50, 1011-1028.
Can, B., Bayram, H.M. ve Öztürkcan, S.A. (2021). Çevresel sorunlara karşı çözüm önerileri: Güncel sürdürülebilir beslenme uygulamalarına genel bakış, Gıda Teknolojisi Dergisi, 46(5), 1138-1157.
Adanacıoğlu H., Saner, G. ve Ağır, H. B. (2018). Sürdürülebilir gıda değer zinciri yaklaşımı, KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 21, 221-226.
Durlu Özkaya, F., Özkök,F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara.
Akdağ, G. ve Üzülmez, M. (2017). Sürdürülebilir gastronomi turizmi kapsamında otantik yiyeceklere yönelik bir inceleme, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5, 301-309.
Turhan, Ş. (2005). Tarımda sürdürülebilirlik ve organik tarım, Tarım Ekonomisi Dergisi, 11(1), 13-24.
Durlu Özkaya, F., Sünnetçioğlu, S. ve Can, A. (2013). Sürdürülebilir gastronomi turizmi hareketliliğinde coğrafi işaretlemenin rolü, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 1(1), 13-20.

Ders Yapısı
Sosyal Bilimler %30
Alan Bilgisi %70

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 30
Proje 1 % 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
3
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 3 42
Sunum/Seminer Hazırlama 1 10 10
Ara Sınavlar 1 20 20
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 6 142

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Sürdürülebilirlik felsefesi hakkında bilgi sahibi olur.
2 Sürdürülebilir beslenme modellerini öğrenir; bunları üretim faaliyetleri ve tüketici davranışları ile ilişkilendirir.
3 Sürdürülebilir gıda üretimi ve uygulamalarını öğrenir.
4 Sürdürülebilir gastronomi faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olur.
5 Sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi hakkında bilgi sahibi olur.
6 Sürdürülebilir restoran faaliyetleri uygulamalarını öğrenir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Dersin tanıtılması ve içeriğin anlatılması
2 Sürdürülebilirlik Felsefesi ve Sürdürülebilir Gastronomi Durlu Özkaya, F., Özkök,F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara. Bozloğan, R. (2005). Sürdürülebilir gelişme düşüncesinin tarihsel arka planı, Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, 50, 1011-1028.
3 Akıllı Tarım ve Sürdürülebilirlik Durlu Özkaya, F., Özkök,F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara. Turhan, Ş. (2005). Tarımda sürdürülebilirlik ve organik tarım, Tarım Ekonomisi Dergisi, 11(1), 13-24.
4 Sürdürülebilir Beslenme Modelleri Can, B., Bayram, H.M. ve Öztürkcan, S.A. (2021). Çevresel sorunlara karşı çözüm önerileri: Güncel sürdürülebilir beslenme uygulamalarına genel bakış, Gıda Teknolojisi Dergisi, 46(5), 1138-1157.
5 Sürdürülebilir Beslenme Modelleri Can, B., Bayram, H.M. ve Öztürkcan, S.A. (2021). Çevresel sorunlara karşı çözüm önerileri: Güncel sürdürülebilir beslenme uygulamalarına genel bakış, Gıda Teknolojisi Dergisi, 46(5), 1138-1157.
6 Sürdürülebilir Gıda Üretimi Durlu Özkaya, F., Özkök,F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara. Durlu Özkaya, F., Sünnetçioğlu, S. ve Can, A. (2013). Sürdürülebilir gastronomi turizmi hareketliliğinde coğrafi işaretlemenin rolü, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 1(1), 13-20.
7 Yerel Yemek Ritüelleri ve Sürdürülebilir Gastronomiye Etkisi Durlu Özkaya, F., Özkök,F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara. Akdağ, G. ve Üzülmez, M. (2017). Sürdürülebilir gastronomi turizmi kapsamında otantik yiyeceklere yönelik bir inceleme, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5, 301-309. Durlu Özkaya, F., Sünnetçioğlu, S. ve Can, A. (2013). Sürdürülebilir gastronomi turizmi hareketliliğinde coğrafi işaretlemenin rolü, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 1(1), 13-20.
8 ARA SINAV
9 Sürdürülebilir Gastronomide Sivil Toplum Kuruluşları Durlu Özkaya, F., Özkök,F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara.
10 Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Yönetimi Durlu Özkaya, F., Özkök,F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara. Adanacıoğlu H., Saner, G. ve Ağır, H. B. (2018). Sürdürülebilir gıda değer zinciri yaklaşımı, KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 21, 221-226.
11 Sürdürülebilir Restoran Faaliyetleri Durlu Özkaya, F., Özkök,F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara.
12 Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi Faaliyetleri Durlu Özkaya, F., Özkök,F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara.
13 Sürdürülebilir Gıda Hareketleri Durlu Özkaya, F., Özkök,F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara.
14 Sürdürülebilir Gastronomi ve Tüketici Davranışları Durlu Özkaya, F., Özkök,F., Sünnetçioğlu, A. ve Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi. Detay Yayıncılık, Ankara.
15 Genel tekrar


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Tüm 4 5 1 3 2 5 2 2 3 4 5 4 4 5 1 1
Ö1 5 5
Ö2 5 2 2 1 1
Ö3 5 2 2 1 1
Ö4 3 3 3
Ö5 5 2 1 2 1 1
Ö6 5 2 2 1 1 2 1 1 1 1 1 2

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=211171&curProgID=5713&lang=tr