Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
5GST429Gastronomi ve Sanat3+0+036

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Gastronomi ile sanatın ilişkisini ortaya koymak, gastronomi bilimi ve uygulama alanının sanatsal konularını irdelemek, sanata ilişkin genel bir görüş oluşturmak amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Gastronomide sanat, resimlerde gastronomi, fotoğraflarda gastronomi, heykel sanatında gastronomi, sanat tarihinde gastronomi.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Dr. Öğretim Üyesi -
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Sanat ve Gastronomi İlişkisinin Kısa Tarihi - Muzaffer YILMAZ, Literatürk Akademia Yayınları.
Sanat ve Gastronomi İlişkisinin Kısa Tarihi - Muzaffer YILMAZ, Literatürk Akademia Yayınları.

Ders Yapısı
Sosyal Bilimler %40
Alan Bilgisi %60

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 4 56
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 6 143

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Gastronomi bağlamında temel sanat ve kavramlar öğrenilir.
2 Gastronominin sanat içerisindeki yeri öğrenilir.
3 Resim, fotoğraf ve heykel sanatında gastronomik örnekler incelenir.
4 Öğrenci temeli itibarıyla gastronomiye sanatsal bakış açısıyla bakabilmeyi bilir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Dersin içeriği ve hedefleri hakkında bilgilendirme ve tanışma. Sanat ve Gastronomi İlişkisinin Kısa Tarihi - Muzaffer YILMAZ, Literatürk Akademia Yayınları.
2 Sanatın tanımı ve sanatla ile ilgili literatürün incelenmesi Sanat ve Gastronomi İlişkisinin Kısa Tarihi - Muzaffer YILMAZ, Literatürk Akademia Yayınları.
3 Gastronomi ve sanat ilişkisi Sanat ve Gastronomi İlişkisinin Kısa Tarihi - Muzaffer YILMAZ, Literatürk Akademia Yayınları.
4 Resim sanatında gastronomik unsurlar Sanat ve Gastronomi İlişkisinin Kısa Tarihi - Muzaffer YILMAZ, Literatürk Akademia Yayınları.
5 Fotoğrafçılıkta gastronomi unsurları Sanat ve Gastronomi İlişkisinin Kısa Tarihi - Muzaffer YILMAZ, Literatürk Akademia Yayınları.
6 Heykelcilikte gastronomi unsurları Sanat ve Gastronomi İlişkisinin Kısa Tarihi - Muzaffer YILMAZ, Literatürk Akademia Yayınları.
7 Gastronominin uygulama alanlarında sanatın yeri Sanat ve Gastronomi İlişkisinin Kısa Tarihi - Muzaffer YILMAZ, Literatürk Akademia Yayınları.
8 Ara Sınav
9 Restoranlarda sanatın kullanımı Sanat ve Gastronomi İlişkisinin Kısa Tarihi - Muzaffer YILMAZ, Literatürk Akademia Yayınları.
10 Restoran atmosferinde sanatın kullanımı Sanat ve Gastronomi İlişkisinin Kısa Tarihi - Muzaffer YILMAZ, Literatürk Akademia Yayınları.
11 Türk Mutfak Kültüründe sanatın yeri Sanat ve Gastronomi İlişkisinin Kısa Tarihi - Muzaffer YILMAZ, Literatürk Akademia Yayınları.
12 Uluslararası Mutfak Kültürlerinde sanatın kullanımı Sanat ve Gastronomi İlişkisinin Kısa Tarihi - Muzaffer YILMAZ, Literatürk Akademia Yayınları.
13 Gastronomide yeni eğilim olarak sanatın kullanımı Sanat ve Gastronomi İlişkisinin Kısa Tarihi - Muzaffer YILMAZ, Literatürk Akademia Yayınları.
14 Gastronomi ve sanatın birleşiminin sonuçları Sanat ve Gastronomi İlişkisinin Kısa Tarihi - Muzaffer YILMAZ, Literatürk Akademia Yayınları.
15 Genel tekrar


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Ö1 5 5
Ö2 5 5 3
Ö3 2 3 2 1
Ö4 2 5 3

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=211172&curProgID=5713&lang=tr