Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
6GST328Gastronomide Yeni Eğilimler3+0+036

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Değişen tüketici beklentileri doğrultusunda ortaya çıkan yeni gastronomi eğilimlerinin öğretilmesi ve bu yeni eğilimlerin yiyecek-içecek işletmeleri üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Ders; Üretim ve tüketim odaklı, beslenme odaklı ve mutfak odaklı gastronomi trendleri kavramlarının tanımlarını, tarihsel süreçlerini ve kavramlara ilişkin örnekleri kapsar.
Dersin Yöntem ve Teknikleri Anlatım, soru-cevap, tartışma, örnek olay
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Dr. Öğretim Üyesi Ela Nazlı KÖZ
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Akbaba, A. & Çetinkaya, N. (2018). Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Detay Yayıncılık, Ankara.
Mutlu Öztürk, H. (2020). Teknolojik Gelişmeler ve Gastronomi Alanına Yansımaları: Gastronomi 4.0, Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(2), 222-239.
Yıldız, E. & Davutoğlu, N. A. (2020). Turizm 4.0'dan Gastronomi 4.0'a Giden Yolda: Geleceğin Restoranları ve Yönetimi, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 109, 301-318.
Özdoğan, O. N. (2016). Yiyecek İçecek Endüstrisinde Trendler I, Detay Yayıncılık Ankara
Sarıışık, M. (2017). Tüm Yönleriyle Gastronomi Bilimi, Detay Yayıncılık Ankara.
Durlu Özkaya, F.; Özkök, F.; Sünnetçioğlu, A. & Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi, Detay Yayıncılık, Ankara.
Güner, D. & Aydoğdu, A. (2022). Gastronomi Alanındaki Teknolojik Gelişmelere Yönelik Bir Değerlendirme: Dijital Gastronomi, Aydın Gastronmy, 6(1), 17-28.
Özdoğan, O. N. (2016). Yiyecek İçecek Endüstrisinde Trendler I, Detay Yayıncılık Ankara

Ders Yapısı
Sosyal Bilimler %30
Alan Bilgisi %70

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 30
Proje 1 % 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
3
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 2 28
Sunum/Seminer Hazırlama 1 10 10
Ara Sınavlar 1 28 28
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 35 35
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 6 143

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Gastronominin tarihsel gelişimi süreci içindeki gelişmeler hakkında bilgi sahibi olur.
2 Türkiye'de sokak lezzetleri hakkında bilgi sahibi olur.
3 Sıra dışı yiyecekler hakkında bilgi sahibi olur.
4 Etnik ve tematik restoranların üretim, yönetim ve pazarlama yapıları hakkında bilgi sahibi olur.
5 Meyhane kültürü hakkında bilgi sahibi olur. Yeni nesil meyhaneleri üretim, yönetim ve pazarlama açısından yorumlar.
6 Yiyecek fotoğrafçılığı ve çekim yöntem/teknikleri hakkında bilgi sahibi olur.
7 Yeni beslenme eğilimleri bilir ve tüketici davranışlarına yansımalarını yorumlar.
8 Gastronomi ve tarım ilişkisini yorumlar ve modern tarım uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur.
9 Gastronomide sürdürülebilir uygulamalar ve yeşil restoran hakkında bilgi sahibi olur.
10 Turistik bir ürün olarak gastronominin kullanımını bilir ve gastronomi turizmi hakkında bilgi sahibi olur.
11 Somut olmayan kültürel miras ve gastronomi ilişkisini bilir. Gastronominin uluslararası ilişkilerde kullanımı hakkında bilgi sahibi olur.
12 Coğrafi işaretleme hakkında bilgi sahibi olur.
13 Gastronomi ve teknoloji ilişkisini bilir. Gastronomide dijital uygulamalar hakkında bilgi sahibi olur.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Gastronomide tarihsel gelişim ve yeni eğilimler
2 Gastronomi Tarihi ve Yiyecek İçecek İşletmelerinin Gelişimi Akbaba, A. & Çetinkaya, N. (2018). Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Detay Yayıncılık, Ankara.
3 Gastronomi Akımları Akbaba, A. & Çetinkaya, N. (2018). Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Detay Yayıncılık, Ankara. Özdoğan, O. N. (2016). Yiyecek İçecek Endüstrisinde Trendler I, Detay Yayıncılık Ankara
4 Sokak lezzetleri / Sıra dışı yiyecekler / Yenilebilir Çiçekler ve Yenilebilir Böcekler Akbaba, A. & Çetinkaya, N. (2018). Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Detay Yayıncılık, Ankara. Özdoğan, O. N. (2016). Yiyecek İçecek Endüstrisinde Trendler I, Detay Yayıncılık Ankara
5 Etnik ve tematik restoranlar Akbaba, A. & Çetinkaya, N. (2018). Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Detay Yayıncılık, Ankara.
6 Yeni nesil meyhaneler Akbaba, A. & Çetinkaya, N. (2018). Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Detay Yayıncılık, Ankara.
7 Yiyecek stilistliği ve fotoğrafçılığı Akbaba, A. & Çetinkaya, N. (2018). Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Detay Yayıncılık, Ankara.
8 ARA SINAV
9 Yeni Beslenme Eğilimleri Sarıışık, M. (2017). Tüm Yönleriyle Gastronomi Bilimi, Detay Yayıncılık Ankara.
10 Gastronomi ve Tarım Durlu Özkaya, F.; Özkök, F.; Sünnetçioğlu, A. & Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi, Detay Yayıncılık, Ankara.
11 Sürdürülebilir Gastronomi ve Yeşil Restoranlar Durlu Özkaya, F.; Özkök, F.; Sünnetçioğlu, A. & Sünnetçioğlu, S. (2021). Sürdürülebilir Gastronomi, Detay Yayıncılık, Ankara.
12 Gastronomi Turizmi Akbaba, A. & Çetinkaya, N. (2018). Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Detay Yayıncılık, Ankara.
13 Kültürel miras kapsamında gastronomi ve uluslararası ilişkilere yansımaları Akbaba, A. & Çetinkaya, N. (2018). Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Detay Yayıncılık, Ankara.
14 Coğrafi İşaretleme Akbaba, A. & Çetinkaya, N. (2018). Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Detay Yayıncılık, Ankara.
15 Gastronomi ve Dijitalleşme Güner, D. ve Aydoğdu, A. (2022). Gastronomi Alanındaki Teknolojik Gelişmelere Yönelik Bir Değerlendirme: Dijital Gastronomi, Aydın Gastronmy, 6(1), 17-28. Mutlu Öztürk, H. (2020). Teknolojik Gelişmeler ve Gastronomi Alanına Yansımaları: Gastronomi 4.0, Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(2), 222-239. Yıldız, E. ve Davutoğlu, N. A. (2020). Turizm 4.0'dan Gastronomi 4.0'a Giden Yolda: Geleceğin Restoranları ve Yönetimi, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 109, 301-318.


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Ö1 5 5 1 1 1 3 1 1 1 1 1 1 1 5 1
Ö2 5 5 1 3 2 5 1 2 3 3 3 2 1 5 1
Ö3 5 5 1 3 2 5 1 2 3 3 3 2 1 5 1
Ö4 5 5 1 3 2 5 1 2 3 3 3 4 5 5 1
Ö5 5 5 1 3 2 5 1 2 3 3 3 4 5 5 1
Ö6 5 5 1 5 5 5 1 4 1 1 1 2 1 5 1
Ö7 5 5 1 2 2 5 1 2 1 3 3 3 1 5 1
Ö8 5 5 1 5 2 5 1 2 1 3 3 3 1 5 1
Ö9 5 5 1 2 2 5 1 2 3 3 3 4 5 5 1
Ö10 5 5 1 2 2 5 1 2 1 3 3 1 1 5 1
Ö11 5 5 1 2 2 5 1 2 1 3 1 1 1 5 1
Ö12 5 5 1 2 2 5 1 2 1 3 4 1 1 5 1
Ö13 5 5 1 5 4 5 1 2 1 3 3 1 1 5 1

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=211173&curProgID=5713&lang=tr