Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
6GST330Duyusal Analiz3+0+034

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Öğrenciye gıda kalitesi, duyusal kalite karakteristikleri, duyusal değerlendirme laboratuvarı, panelist seçimi, duyusal değerlendirmede kullanılan testler, skalalar, doku-tat profil analizi gibi hususlarda bilgi sunmaktır.
Dersin İçeriği Ders içeriği; gıda kalitesi, duyusal kalite karakteristikleri, duyusal değerlendirme laboratuvarı, panelist seçimi, duyusal değerlendirmede kullanılan testler, skalalar, doku-tat profil analizi.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Dr. Öğretim Üyesi Barış Yalınkılıç
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Altuğ Onuğur, T. ve Elmacı, Y., 2020. Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. SİDAS, İzmir.
Altuğ Onuğur, T. ve Elmacı, Y., 2020. Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. SİDAS, İzmir.

Ders Yapısı
Matematik ve Temel Bilimler %10
Mühendislik Bilimleri %20
Fen Bilimleri %20
Alan Bilgisi %50

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 2 28
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 4 113

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Öğrenciler gıdaların duyusal kalitesi hakkında konuşabilir.
2 Öğrenciler bir duyusal panelde neler yapılması gerektiğini bilir.
3 Öğrenciler duyusal analiz ortamı ile kullanılacak alet-ekipman hakkında detaylı bilgi sahibi olur.
4 Öğrenciler doku profil analizi ile tat profil analizi hakkında tartışabilir.
5 Öğrenciler duyusal analizde kullanılan testler ve skalalar hakkında bilgi sahip olur.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Gıda kalitesi ve duyusal kalite özellikleri Altuğ Onuğur, T. ve Elmacı, Y., 2020. Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. SİDAS, İzmir.
2 Duyu değerlendirme ve gıda endüstrisinde kullanımının tanımı, tarihçesi ve önemi Altuğ Onuğur, T. ve Elmacı, Y., 2020. Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. SİDAS, İzmir.
3 İnsan duyularının duyusal değerlendirmede bir araç olarak kullanımı, duyusal algı zinciri, duyusal değerlendirmede kullanılan tekniklerin sınıflandırılması Altuğ Onuğur, T. ve Elmacı, Y., 2020. Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. SİDAS, İzmir.
4 Duyusal değerlendirme laboratuvarı, ürün ve panel kontrolleri Altuğ Onuğur, T. ve Elmacı, Y., 2020. Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. SİDAS, İzmir.
5 Duyusal değerlendirmede panelist seçimi ve panel boyutunu etkileyen faktörler Altuğ Onuğur, T. ve Elmacı, Y., 2020. Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. SİDAS, İzmir.
6 Panelistlerin duyusal değerlendirmede kararını etkileyen faktörler Altuğ Onuğur, T. ve Elmacı, Y., 2020. Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. SİDAS, İzmir.
7 Diferansiyel Testlerin Sınıflandırılması - “A” - “Test değil Altuğ Onuğur, T. ve Elmacı, Y., 2020. Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. SİDAS, İzmir.
8 Ara Sınav
9 Çift karşılaştırma testi, Çift üçlü test, Üçgen testi Altuğ Onuğur, T. ve Elmacı, Y., 2020. Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. SİDAS, İzmir.
10 Sıralama testi, Puanlama testi. Altuğ Onuğur, T. ve Elmacı, Y., 2020. Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. SİDAS, İzmir.
11 Duyusal değerlendirmede kullanılan ölçekler Altuğ Onuğur, T. ve Elmacı, Y., 2020. Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. SİDAS, İzmir.
12 Betimsel Duyusal Analiz Teknikleri - Tat Profili Analizi Altuğ Onuğur, T. ve Elmacı, Y., 2020. Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. SİDAS, İzmir.
13 Koku Profil Analizi Altuğ Onuğur, T. ve Elmacı, Y., 2020. Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. SİDAS, İzmir.
14 Duyusal testlerin tüketici seçimi çalışmalarında kullanımı Altuğ Onuğur, T. ve Elmacı, Y., 2020. Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. SİDAS, İzmir.
15 Genel tekrar


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Ö1 5 2 2 1 1
Ö2 5 3 4 5 3 5 2 5
Ö3 5 5 2
Ö4 5 5 1 2 2
Ö5 5 2 1 2 2

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=211174&curProgID=5713&lang=tr