Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
6GST334İstanbul Mutfağı ve Meze Kültürü1+3+036

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu dersin amacı, İstanbul mutfağının tarihsel gelişimi ve İstanbul mutfağına özgü yemeklerin hazırlama, pişirme ve sunum yöntemlerinin öğretilmesidir.
Dersin İçeriği İstanbul mutfağı tarihi, İstanbul mutfağında kullanılan malzemeler, İstanbul mutfağında kullanılan pişirme teknikleri, İstanbul mutfağı tarifleri
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Günay HASDEMİR
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar İstanbul'daki Gizli Mutfak 100 İstanbul Yemeği. Ayşe A. Güzelsoy. ALFA YAYINLARI

Çok Kültürlü İstanbul Mutfağı, İlhan Eksen. Everest Yayınları

Ders Yapısı
Sosyal Bilimler %10
Alan Bilgisi %90

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ödev 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 4 56
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 3 42
Ödevler 1 40 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 27 27
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 6 165

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Öğrenci İstanbul mutfak kültürünü ve meze kültürünü bilir.
2 Öğrenci İstanbul mutfağında kullanılan gıda ürünlerini bilir.
3 Öğrenci İstanbul mutfağındaki tarifleri bilir ve uygulayabilir.
4 Öğrenciler İstanbul mutfağında kullanılan pişirme yöntemlerini ve sunum tekniklerini bilir.
5 Öğrenci Soğuk mutfağın kuralları ve işleyişi hakkında bilgi sahibi olur


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 İstanbul mutfak kültürünün tanıtılması Çok Kültürlü İstanbul Mutfağı, İlhan Eksen. Everest Yayınları
2 Meze kültürünün tanıtılması Çok Kültürlü İstanbul Mutfağı, İlhan Eksen. Everest Yayınları
3 İstanbul mutfağında kullanılan malzeme ve teknikler Çok Kültürlü İstanbul Mutfağı, İlhan Eksen. Everest Yayınları
4 İstanbul mutfağında çorbalar Çok Kültürlü İstanbul Mutfağı, İlhan Eksen. Everest Yayınları
5 İstanbul mutfağında soslar Çok Kültürlü İstanbul Mutfağı, İlhan Eksen. Everest Yayınları
6 İstanbul mutfağında mezeler Çok Kültürlü İstanbul Mutfağı, İlhan Eksen. Everest Yayınları
7 İstanbul mutfağında garnitürler Çok Kültürlü İstanbul Mutfağı, İlhan Eksen. Everest Yayınları
8 Ara Sınav
9 İstanbul mutfak kültüründe et yemekleri Çok Kültürlü İstanbul Mutfağı, İlhan Eksen. Everest Yayınları
10 İstanbul mutfak kültüründe tavuk yemekleri Çok Kültürlü İstanbul Mutfağı, İlhan Eksen. Everest Yayınları
11 İstanbul mutfak kültüründe balık yemekleri Çok Kültürlü İstanbul Mutfağı, İlhan Eksen. Everest Yayınları
12 İstanbul mutfak kültüründe pilavlar Çok Kültürlü İstanbul Mutfağı, İlhan Eksen. Everest Yayınları
13 İstanbul mutfak kültüründe tatlılar Çok Kültürlü İstanbul Mutfağı, İlhan Eksen. Everest Yayınları
14 İstanbul mutfak kültüründe sunum teknikleri Çok Kültürlü İstanbul Mutfağı, İlhan Eksen. Everest Yayınları
15 Ders tekrarı


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Tüm 4
Ö1 5
Ö2 5
Ö3 5 5 5 2 5 5
Ö4 5 5 5 2 5 5
Ö5 5 1 2 2 2 2 5

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=211176&curProgID=5713&lang=tr