Course Information
SemesterCourse Unit CodeCourse Unit TitleT+P+LCreditNumber of ECTS Credits
6GST336Gastronomy And Tourism3+0+036

Course Details
Language of Instruction Turkish
Level of Course Unit Bachelor's Degree
Department / Program Gastronomy and Culinary Arts
Mode of Delivery Face to Face
Type of Course Unit Elective
Objectives of the Course It is aimed to discuss the relationship between gastronomy and tourism in detail from a broad perspective.
Course Content Gastronomic tourism within the scope of cultural tourism, Food and Tourism Relationship, Eating Out Concept, Gastronomy Concept, Historical Development of Gastronomy, Other Related Concepts, Purpose, Function and Importance of Gastronomy Tourism, Types of Gastronomy Tourism, Supply and Demand in Gastronomy Tourism, National and International Gastronomy Tourism Information will be given about its Place and Importance in the Dimension, Turkish Cuisine and Its Historical Development, and World Gastronomy.
Course Methods and Techniques Tartışma, Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma ve Grup Çalışması
Prerequisites and co-requisities None
Course Coordinator None
Name of Lecturers Associate Prof.Dr. Nihan YARMACI
Assistants None
Work Placement(s) No

Recommended or Required Reading
Resources Doç. Dr. Serkan Şengül, Doç. Dr. Alper Kurnaz GASTRONOMİ TURİZMİ Kavramlar, İlkeler ve Uygulamalar Detay Yayıncılık
JOTAGS, Süreli Yayın (Dergi).
https://www.detayyayin.com.tr/urun/gastronomi-turizmi-kavramlar-ilkeler-ve-uygulamalar#

Course Category
Social Sciences %40
Field %60

Planned Learning Activities and Teaching Methods
Activities are given in detail in the section of "Assessment Methods and Criteria" and "Workload Calculation"

Assessment Methods and Criteria
In-Term Studies Quantity Percentage
Mid-terms 1 % 40
Final examination 1 % 60
Total
2
% 100

 
ECTS Allocated Based on Student Workload
Activities Quantity Duration Total Work Load
Course Duration 14 3 42
Hours for off-the-c.r.stud 14 3 42
Assignments 1 30 30
Presentation 1 30 30
Mid-terms 1 1 1
Final examination 1 1 1
Total Work Load   Number of ECTS Credits 6 146

Course Learning Outcomes: Upon the successful completion of this course, students will be able to:
NoLearning Outcomes
1 Gastronomi Turizminin önemi, gastronomi rotaları, gastronomik kimliğin genel özellikleri üzerine tartışabilir.
2 Turizm ve gastronomi alanındaki bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, analiz eder, sentezler, yorumlar ve değerlendirebilir.
3 Turizm, turistik ürün, turistik çekicilik hakkında örnek verebilir.
4 Gastronomi ve gastronomi turizmine ilişkin kavramları tanımlayabilir.
5 Gastronomi turizmini ilgili alanlarla ilişkilendirerek tartışabilir.
6 Gastronomi turizminin bölgesel kalkınmadaki rolünü değerlendirebilir.
7 Gastronomi turizmini yönetim, pazarlama ve en iyi uygulamalar açısından analiz edebilir.


Weekly Detailed Course Contents
WeekTopicsStudy MaterialsMaterials
1 YEMEK, KÜLTÜR VE TURİZM ARASINDAKİ İLİŞKİLER
2 GASTRONOMİ TURİZMİ VE İLİŞKİLİ KAVRAMLAR
3 GASTRONOMİ TURİZMİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ
4 GASTRONOMİ TURİZMİ CAZİBE UNSURLARI
5 GASTRONOMİ TURİZMİ ROTALARI VE TURLARI
6 GASTRONOMİ UYGULAMALARI
7 GASTRONOMİ TURİZMİ SEYAHAT MOTİVASYONLARI
8 GASTRONOMİ TURİZMİNDE PAZARLAMA YAKLAŞIMLARI
9 GASTRONOMİ TURİZMİNDE GELİŞMİŞLİK GÖSTERGELERİ
10 GASTRONOMİ TURİZMİNİN BÖLGESEL KALKINMAYA ETKİLERİ
11 GASTRONOMİ TURİZMİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
12 GASTRONOMİ TURİZMİ POLİTİKA VE STRATEJİLERİ
13 GASTRONOMİ TURİZMİNİN GELECEĞİ VE YENİ EĞİLİMLER
14 Öğrenci sunumları
15 Genel tekrar


Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
All 3 2 3 1 1 5 1 2 3 5 1 3 3 4 1 2
C1 5 1 1
C2 5 5 2 2 3
C3 5 3
C4 5
C5 5 2 2 1 3
C6 5 2 1 3
C7 5 2 1 1 3 2

bbb


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=211177&curProgID=5713&lang=en