Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
6GST336Gastronomi ve Turizm3+0+036

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Gastronomi ve turizm ilişkisinin ayrıntılı olarak geniş perspektiften ele alınması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Kültür turizmi kapsamında gastronomi turizmi, Yiyecek ve Turizm İlişkisi, Dışarıda Yemek Yeme Kavramı, Gastronomi Kavramı, Gastronominin Tarihsel Gelişimi, Diğer İlgili Kavramları, Gastronomi Turizminin Amaç, İşlev ve önemi, Gastronomi Turizminin Çeşitleri, Gastronomi Turizminde Arz ve Talep, Gastronomi Turizminin Ulusal ve Uluslararası Boyuttaki Yeri ve Önemi, Türk Mutfağı ve Tarihsel Gelişimi ile Dünya Gastronomisi hakkında bilgiler verilecektir.
Dersin Yöntem ve Teknikleri Tartışma, Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma ve Grup Çalışması
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Doç.Dr. Nihan YARMACI
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Doç. Dr. Serkan Şengül, Doç. Dr. Alper Kurnaz GASTRONOMİ TURİZMİ Kavramlar, İlkeler ve Uygulamalar Detay Yayıncılık
JOTAGS, Süreli Yayın (Dergi).
https://www.detayyayin.com.tr/urun/gastronomi-turizmi-kavramlar-ilkeler-ve-uygulamalar#

Ders Yapısı
Sosyal Bilimler %40
Alan Bilgisi %60

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 3 42
Ödevler 1 30 30
Sunum/Seminer Hazırlama 1 30 30
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 6 146

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Gastronomi Turizminin önemi, gastronomi rotaları, gastronomik kimliğin genel özellikleri üzerine tartışabilir.
2 Turizm ve gastronomi alanındaki bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, analiz eder, sentezler, yorumlar ve değerlendirebilir.
3 Turizm, turistik ürün, turistik çekicilik hakkında örnek verebilir.
4 Gastronomi ve gastronomi turizmine ilişkin kavramları tanımlayabilir.
5 Gastronomi turizmini ilgili alanlarla ilişkilendirerek tartışabilir.
6 Gastronomi turizminin bölgesel kalkınmadaki rolünü değerlendirebilir.
7 Gastronomi turizmini yönetim, pazarlama ve en iyi uygulamalar açısından analiz edebilir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 YEMEK, KÜLTÜR VE TURİZM ARASINDAKİ İLİŞKİLER
2 GASTRONOMİ TURİZMİ VE İLİŞKİLİ KAVRAMLAR
3 GASTRONOMİ TURİZMİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ
4 GASTRONOMİ TURİZMİ CAZİBE UNSURLARI
5 GASTRONOMİ TURİZMİ ROTALARI VE TURLARI
6 GASTRONOMİ UYGULAMALARI
7 GASTRONOMİ TURİZMİ SEYAHAT MOTİVASYONLARI
8 GASTRONOMİ TURİZMİNDE PAZARLAMA YAKLAŞIMLARI
9 GASTRONOMİ TURİZMİNDE GELİŞMİŞLİK GÖSTERGELERİ
10 GASTRONOMİ TURİZMİNİN BÖLGESEL KALKINMAYA ETKİLERİ
11 GASTRONOMİ TURİZMİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
12 GASTRONOMİ TURİZMİ POLİTİKA VE STRATEJİLERİ
13 GASTRONOMİ TURİZMİNİN GELECEĞİ VE YENİ EĞİLİMLER
14 Öğrenci sunumları
15 Genel tekrar


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Tüm 3 2 3 1 1 5 1 2 3 5 1 3 3 4 1 2
Ö1 5 1 1
Ö2 5 5 2 2 3
Ö3 5 3
Ö4 5
Ö5 5 2 2 1 3
Ö6 5 2 1 3
Ö7 5 2 1 1 3 2

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=211177&curProgID=5713&lang=tr