Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
7GST407Yiyecek İçecek Maliyet Kontrolü3+0+036

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Yiyecek içecek işletmelerinde maliyet kontrolünün nasıl uygulanacağının öğretilmesi.
Dersin İçeriği Yiyecek içecek maliyet kontrolü kavramının, maliyet kontrolü sürecinin ve fiyatlama politikaları üzerine etkilerini ve kontrol yönetimleri incelenerek maliyet ve satışlarda kullanılabilecek analiz yöntemlerinin aktarılması, ayrıca stok kontrolü ve maliyet kontrolünün otomasyon sisteminde uygulamalı olarak kullanımını içermektedir.
Dersin Yöntem ve Teknikleri Sözlü anlatım, pratik, soru cevap
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Necdet Koç
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Ahmet Aktaş, Ağırlama Hizmet İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Livane Matbaası, Antalya, 2001.

Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontrolü

Ders Yapısı
Matematik ve Temel Bilimler %30
Alan Bilgisi %70

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 4 56
Ara Sınavlar 1 20 20
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 6 148

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Maliyet kontrolünün önemini açıklayabilir.
2 Maliyet kontrol yöntemlerini uygulayabilir.
3 Maliyet kontrolü ile ilgili analizler yapabilir.
4 Yiyecek içecek işletmelerinde fiyatlama ve fiyatlama yaklaşımlarının planlanmasını açıklayabilir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Maliyet kontrolünün tanımı, kapsamı, önemi, amacı ve temel kavramlar Ahmet Aktaş, Ağırlama Hizmet İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Livane Matbaası, Antalya, 2001.
2 Yiyecek maliyet kontrol süreci: Satın alma kontrolü Ahmet Aktaş, Ağırlama Hizmet İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Livane Matbaası, Antalya, 2001.
3 Yiyecek maliyet kontrol süreci:tesellüm kontrolü Ahmet Aktaş, Ağırlama Hizmet İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Livane Matbaası, Antalya, 2001.
4 Yiyecek maliyet kontrol süreci:Depolama ve dağıtım kontrolü Ahmet Aktaş, Ağırlama Hizmet İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Livane Matbaası, Antalya, 2001.
5 Yiyecek maliyet kontrol süreci:Üretim kontrolü Ahmet Aktaş, Ağırlama Hizmet İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Livane Matbaası, Antalya, 2001.
6 Yiyecek maliyet kontrol süreci: Gelir kontrolü Ahmet Aktaş, Ağırlama Hizmet İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Livane Matbaası, Antalya, 2001.
7 İçecek maliyet kontrol süreci: Satın alma, depolama ve dağıtım kontrolü Ahmet Aktaş, Ağırlama Hizmet İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Livane Matbaası, Antalya, 2001.
8 Ara sınav Ahmet Aktaş, Ağırlama Hizmet İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Livane Matbaası, Antalya, 2001.
9 İçecek maliyet kontrol süreci: İçecek üretim kontrolü Ahmet Aktaş, Ağırlama Hizmet İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Livane Matbaası, Antalya, 2001.
10 İçecek maliyet kontrol süreci: Gelir kontrolü Ahmet Aktaş, Ağırlama Hizmet İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Livane Matbaası, Antalya, 2001.
11 İşgücü maliyet kontrolü Ahmet Aktaş, Ağırlama Hizmet İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Livane Matbaası, Antalya, 2001.
12 Yiyecek içecek işletmelerinde fiyatlama ve fiyatlama yaklaşımlarının planlanması Ahmet Aktaş, Ağırlama Hizmet İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Livane Matbaası, Antalya, 2001.
13 Yiyecek içecek maliyet kontrol yöntemleri Ahmet Aktaş, Ağırlama Hizmet İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Livane Matbaası, Antalya, 2001.
14 Maliyet ve satışların analizi Ahmet Aktaş, Ağırlama Hizmet İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Livane Matbaası, Antalya, 2001.
15 Genel tekrar Ahmet Aktaş, Ağırlama Hizmet İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Livane Matbaası, Antalya, 2001.


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Ö1 5 5
Ö2 5 5
Ö3 5 5
Ö4 5 5

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=211186&curProgID=5713&lang=tr