Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTSSon Güncelleme Tarihi
7GST405Gıda Mevzuatı2+0+03601.10.2025

 
Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Öğretim Şekli Yüz Yüze
Dersin Amacı Bu derste, gıda mevzuatının, gıda ile ilgili kanunlar, yönetmelikler ve tebliğiler ile ilgili bilgi verilmesi ve ayrıca HACCP ve ISO22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri hakkında bilgi verilmesi temel amaç olarak belirlenmiştir.
Dersin İçeriği Gıda kontrolü ve mevzuatı, kalite kavramı ve kalite öğeleri, Gıda Standartları, HACCP ve gıdalardaki uygulamaları, Gıda kontaminantları, gıda kontrol örgütleri, 5996 sayılı kanun, Türk Gıda Kodeksi ve kodekse bağlı yönerge ve tebliğlerin incelenmesini içermektedir.
Dersin Yöntem ve Teknikleri Sözlü ders anlatımı
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Dr. Öğretim Üyesi Barış YALINKILIÇ
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. AÖF Yayınları. Editör: Yrd.Doç.Dr. Elif Öztetik. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Web sayfası
Ders Notları Öztetik, E. (2009). Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Yayını, no: 1955

Ders Yapısı
Sosyal Bilimler %10
Fen Bilimleri %20
Sağlık Bilimleri %40
Alan Bilgisi %30

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
İş Yükü Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 4 56
Ara Sınavlar 1 25 25
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 6 153

 
Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Gıda mevzuatı ve kontrolüne ilişkin bilgi sahibi olur.
2 Mevzuat bağlamında gıda kalitesine dair çıkarımlarda bulunabilir.
3 Türk Gıda Kodeksi'ne ilişkin yönetmelik ve yönergeleri açıklar.
4 HACCP ve uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur.

 
Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 1. Gıda Mevzuatına Giriş Öztetik, E. (2009). Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Yayını, no: 1955
2 5996 Sayılı Kanun 5996 Sayılı Kanun
3 Türk Gıda Kodeksine giriş. Türk Gıda Kodeksi
4 Kalite kavramı ve kalite öğeleri; Türk Gıda Kodeski Tebliğleri Öztetik, E. (2009). Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Yayını, no: 1955; Türk Gıda Kodeksi
5 Gıda güvenliği ve gıda kodeksi; Türk Gıda Kodeksi tebliğleri Öztetik, E. (2009). Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Yayını, no: 1955; Türk Gıda Kodeksi
6 Gıda güvenliği ve gıda kodeksi; Türk Gıda Kodeksi tebliğleri Öztetik, E. (2009). Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Yayını, no: 1955; Türk Gıda Kodeksi
7 Gıda standartları ve kontrol kriterleri; Türk Gıda Kodeksi tebliğleri Öztetik, E. (2009). Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Yayını, no: 1955; Türk Gıda Kodeksi
8 Ara sınav Artık, N., Şanlıer, N. ve Sezgin, A. C. (2017). Food Safety and Food Legislation, Detay Publishing.
9 HACCP Öztetik, E. (2009). Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Yayını, no: 1955; Türk Gıda Kodeksi
10 İşletmelerde HACCP uygulamaları Öztetik, E. (2009). Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Yayını, no: 1955; Türk Gıda Kodeksi
11 Gıda Mevzuatı Açısından Gıdalarda Bulunan Kontaminatlar Öztetik, E. (2009). Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Yayını, no: 1955; Türk Gıda Kodeksi
12 Gıda Kontrol Örgütleri ve Gıda Güvenliğindeki Rolleri. Öztetik, E. (2009). Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Yayını, no: 1955; Türk Gıda Kodeksi
13 Türk Gıda Kodeksi tebliğleri Türk Gıda Kodeksi
14 Türk Gıda Kodeksi tebliğleri Türk Gıda Kodeksi
15 Genel tekrar Öztetik, E. (2009). Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Yayını, no: 1955; Türk Gıda Kodeksi

 
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Tüm 4
Ö1 5 5 5 2 5
Ö2 5 5 5 2 5
Ö3 5 5 5 2 5
Ö4 5 5 5 3 2 3 5

  Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek

  
  https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=211191&curProgID=5713&lang=tr