Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
7GST405Gıda Mevzuatı2+0+026

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu derste, gıda mevzuatının, gıda ile ilgili kanunlar, yönetmelikler ve tebliğiler ile ilgili bilgi verilmesi ve ayrıca HACCP ve ISO22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri hakkında bilgi verilmesi temel amaç olarak belirlenmiştir.
Dersin İçeriği Türkiye’ye ve dünyanın bölgelerine ait gıda kanunları ve düzenlemeleri. Türk Gıda Kodeksi ve Ürün Tebliğleri, gıda işyerleri ile ilgili incelemeler, restoran ve mutfak işletmeciliği ile ilgili işlemler, alet-ekipman ile ilgililer, hijyen ve gıda güvenliği ile ilgililer, sularla ilgili geziler, atıkların uzaklaştırılması ile ilgili diğerlerini içermektedir.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Dr. Öğretim Üyesi Ayşen ÇOBAN DİNÇSOY
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. AÖF Yayınları. Editör: Yrd.Doç.Dr. Elif Öztetik. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Web sayfası
Artık, N., Şanlıer, N. ve Sezgin, A. C. (2017). Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı, Detay Yayıncılık.

Ders Yapısı
Sosyal Bilimler %30
Sağlık Bilimleri %40
Alan Bilgisi %30

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 4 56
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 6 143

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Gıda mevzuatı ile ilgili genel terimleri tanımlar
2 Gıda ile ilgili kanunları açıklar.
3 Gıda ile ilgili yönetmelikleri açıklar
4 Gıda ile ilgili Tebliğleri açıklar.
5 Gıda ile ilgili talimatları açıklar.
6 Gıda işletmelerinde gıda güvenliği yönetim sistemini tanımlar.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 1. Gıda Mevzuatına Giriş1.1. Temel Kavramlar.1.2. Kanun, Yönetmelik, Tebliğ ve Talimatlar Hakkında Genel Bilgiler.1.3. Türk Gıda Kodeksi.
2 Kanunlar2.1. Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu.2.2. Su Ürünleri Kanunu.
3 Yönetmelikler3.1. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği.3.2. Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği.3.3. Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği.
4 3.4. Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Seviyeleri Yönetmeliği.3.5. Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği.3.6. Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Maddeler Yönetmeliği.3.7. Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği.
5 3.8. Gıda Hijyeni Yönetmeliği.3.9. Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği.
6 3.10. Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar Yönetmeliği.3.11. Gıda Işınlama Yönetmeliği.3.12. Su Ürünleri Yönetmeliği.3.13. Su Ürünleri Toptan ve Perakende Satış yerleri ile İlgili Yönetmelik.
7 4. Tebliğler4.1. Çiğ Kırmızı Et Tebliği.4.2. Kanatlı Eti Tebliği.4.3. Et ve Et Ürünleri Tebliği.4.4. Mekanik Olarak Ayrılmış Kırmızı Et Tebliği.4.5. Mekanik Olarak Ayrılmış Kanatlı Eti Tebliği.4.6. Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği.
8 Ara sınav
9 4.7 Fermente Süt Ürünleri Tebliği.4.8. Süt Tozu Tebliği.4.9. Okul Sütü Uygulamaları Tebliği.4.10. Tereyağı Tebliği.4.11. Sürülebilir Yağlar Tebliği.4.12. Zeytinyağı Tebliği.4.13. Bitki ile Anılan Yağlar Tebliği.
10 4.14. Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği.4.15. Buğday Unu Tebliği.4.16. Baharat Tebliği.4.17. Çay, Şeker, Zeytin, Bal, Kahve ve Reçel Tebliği.
11 4.18. Bira Tebliği.4.19. Şarap Tebliği.4.20. Alkolsüz İçecek Tebliği.4.21. Enerji İçecekleri Tebliği.
12 5. Talimatlar5.1. Kırmızı ve Beyaz Et Ürünleri Üretim Tesisi Çalışma ve Denetim Usulüne Dair Talimat.5.2. Su Ürünleri İşleme Tesisi Çalışma ve Denetim Usulüne Dair Talimat.
13 6. HACCP6.1. HACCP Önemi ve Genel Kavramlar.6.2. HACCP Prensipleri.
14 7. ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi.7.1. Gıda Güvenliği Sistemi, Önemi ve Genel Kavramlar.7.2. Gıda Güvenliği Sisteminin İçerdiği Maddeler.
15 Genel tekrar


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Tüm 3 3 4 5 4 3 3 4 5 4 5 5
Ö1 5
Ö2 5 5 2
Ö3 5 5 2
Ö4 5 5 2
Ö5 5 5 2
Ö6 5 5 5 5 2 5 5

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=211191&curProgID=5713&lang=tr