Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
7GST427İleri Pastacılık Teknikleri1+3+036

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu ders genel olarak öğrenciyi profesyonel anlamda bir pastanedeki ekipmanların kullanımına hazırlamakla beraber, temel pastacılık tekniklerini kavrar ve pekiştirirler. Malzeme seçimlerinin önemini kavrar, reçete formüllerini geliştirirler.
Dersin İçeriği Bu ders öğrencilerin uygulanan reçeteleri düzgün bir şekilde takip etmelerini ve uygulama tekniklerini kavramalarını hedefler. Temel pastacılık reçetelerini, kurabiye, tart, pasta, muffin,dökme hamurlar, beze, makaron, marmelat yapımı ile ilgili donanım kazandırır. Doğru reçete okumayı pekiştirmelerini ve pastacılık alanında kullanılan temel ürün ve hammadeleri tanımalarını sağlar.
Dersin Yöntem ve Teknikleri Mutfak Uygulamaları, Sözlü Anlatım.
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Sefa SABIRLI
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar TATLI, PASTA VE HAMUR İŞLERİ Kavramlar, İlkeler ve Örnek Uygulamalar-Alper KURNAZ, Serkan ŞENGÜL, Detay Yayıncılık.
TATLI, PASTA VE HAMUR İŞLERİ Kavramlar, İlkeler ve Örnek Uygulamalar-Alper KURNAZ, Serkan ŞENGÜL, Detay Yayıncılık.

Ders Yapısı
Fen Bilimleri %10
Alan Bilgisi %90

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 1 14
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 3 42
Ara Sınavlar 1 20 20
Uygulama 14 3 42
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 6 148

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Öğrenciler ileri pastacılık tekniklerini kapsayan kavramları ve tanımlamaları yapabilir.
2 Pasta, çikolata, mereng yapımı öğrenilir.
3 Pastane alanında gıda hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun biçimde çalışmayı öğrenir.
4 Yaratıcı ve ileri düzey pasta ürünlerinin yapımı öğrenilir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Ders İçeriğinin Anlatılması/Müfredat TATLI, PASTA VE HAMUR İŞLERİ Kavramlar, İlkeler ve Örnek Uygulamalar-Alper KURNAZ, Serkan ŞENGÜL, Detay Yayıncılık.
2 Turta çikolata dekor hazırlama uygulama TATLI, PASTA VE HAMUR İŞLERİ Kavramlar, İlkeler ve Örnek Uygulamalar-Alper KURNAZ, Serkan ŞENGÜL, Detay Yayıncılık.
3 Mereng ve Makaron Yapımı TATLI, PASTA VE HAMUR İŞLERİ Kavramlar, İlkeler ve Örnek Uygulamalar-Alper KURNAZ, Serkan ŞENGÜL, Detay Yayıncılık.
4 Çikolata Teknikleri ve Yapımı TATLI, PASTA VE HAMUR İŞLERİ Kavramlar, İlkeler ve Örnek Uygulamalar-Alper KURNAZ, Serkan ŞENGÜL, Detay Yayıncılık.
5 Çikolata Ürünleri TATLI, PASTA VE HAMUR İŞLERİ Kavramlar, İlkeler ve Örnek Uygulamalar-Alper KURNAZ, Serkan ŞENGÜL, Detay Yayıncılık.
6 Pasta Yapımı ve Ayna Glaze Tekniği TATLI, PASTA VE HAMUR İŞLERİ Kavramlar, İlkeler ve Örnek Uygulamalar-Alper KURNAZ, Serkan ŞENGÜL, Detay Yayıncılık.
7 Pasta Kaplama ve Dekorasyonu TATLI, PASTA VE HAMUR İŞLERİ Kavramlar, İlkeler ve Örnek Uygulamalar-Alper KURNAZ, Serkan ŞENGÜL, Detay Yayıncılık.
8 Ara Sınav TATLI, PASTA VE HAMUR İŞLERİ Kavramlar, İlkeler ve Örnek Uygulamalar-Alper KURNAZ, Serkan ŞENGÜL, Detay Yayıncılık.
9 Spesiyal Pastalar TATLI, PASTA VE HAMUR İŞLERİ Kavramlar, İlkeler ve Örnek Uygulamalar-Alper KURNAZ, Serkan ŞENGÜL, Detay Yayıncılık.
10 Modern Pasta Yapım ve Süsleme Teknikleri I TATLI, PASTA VE HAMUR İŞLERİ Kavramlar, İlkeler ve Örnek Uygulamalar-Alper KURNAZ, Serkan ŞENGÜL, Detay Yayıncılık.
11 Modern Pasta Yapım ve Süsleme Teknikleri II TATLI, PASTA VE HAMUR İŞLERİ Kavramlar, İlkeler ve Örnek Uygulamalar-Alper KURNAZ, Serkan ŞENGÜL, Detay Yayıncılık.
12 Şeker Hamuru Çalışması I TATLI, PASTA VE HAMUR İŞLERİ Kavramlar, İlkeler ve Örnek Uygulamalar-Alper KURNAZ, Serkan ŞENGÜL, Detay Yayıncılık.
13 Şeker Hamuru Çalışmaları II TATLI, PASTA VE HAMUR İŞLERİ Kavramlar, İlkeler ve Örnek Uygulamalar-Alper KURNAZ, Serkan ŞENGÜL, Detay Yayıncılık.
14 İleri Düzey Yaratıcı Pastacılık Uygulamaları TATLI, PASTA VE HAMUR İŞLERİ Kavramlar, İlkeler ve Örnek Uygulamalar-Alper KURNAZ, Serkan ŞENGÜL, Detay Yayıncılık.
15 İleri Düzey Yaratıcı Pastacılık Uygulamaları TATLI, PASTA VE HAMUR İŞLERİ Kavramlar, İlkeler ve Örnek Uygulamalar-Alper KURNAZ, Serkan ŞENGÜL, Detay Yayıncılık.


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16
Tüm 5
Ö1 5
Ö2 5 3 5 5
Ö3 5 5
Ö4 5 5 5 5

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=211192&curProgID=5713&lang=tr