Dersin Dili
|
Türkçe
|
Dersin Düzeyi
|
Ön Lisans
|
Bölümü / Programı
|
Aşçılık
|
Öğrenim Türü
|
Örgün Öğretim
|
Dersin Türü
|
Zorunlu
|
Dersin Amacı
|
Beslenme ve besin öğesi tanımları, tarihsel gelişimi, günlük enerji gereksinimi hesaplamaları, Beslenme piramidi, Besin öğeleri; karbonhidratlar, lipitler, proteinler, su ve mineraller, vitaminler, Enerji metabolizması, Sindirim, emilim ve taşıma, Besin grupları, Besinlerin hazırlanması, saklanması ve işlenmesi, Özel durumlarda beslenme.
|
Dersin İçeriği
|
Beslenme ve sağlık, besin öğeleri; karbonhidratlar, lipitler, proteinler, su ve mineraller, vitaminler , nükleik asitler, enzimler, enerji metabolizması, hormonlar ve metabolizma, antioksidanlar, besin grupları, besinlerin hazırlanması ,saklanması,işlenmesi,yemek planlama,özel durumlarda beslenme (şişmanlık ve zayıflık, gebe ve emzikli kadınların beslenmesi, bebek ve çocukların beslenmesi )
|
Dersin Yöntem ve Teknikleri
|
Anlatım, Sunum, Soru- Cevap. Sınav uygulamalarında yarıyıl sınavına vize konuları dahil edilmektedir.
|
Ön Koşulları
|
Yok
|
Dersin Koordinatörü
|
Yok
|
Dersi Verenler
|
Öğr.Gör. Elif YILDIZ TOHUMCU elif.tohumcu@gedik.edu.tr
|
Dersin Yardımcıları
|
Yok
|
Dersin Staj Durumu
|
Yok
|
Ders Kaynakları
Kaynaklar
|
Prof. Dr. Ayşe BAYSAL- Nazife KÜÇÜKASLAN-Beslenmenin Temel İlkeleri ve Menü Planlaması Beslenmenin Temel İlkeleri-https://www.aof.tc/beslenmenin-temel-ilkeleri-asc104u-ders-kitabi.html
|
|
Prof. Dr. Sıdıka Bulduk- Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYINI NO: 3212 AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ YAYINI NO: 2083
|
|
Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama
|
|
|
|
|
Ders Yapısı
Matematik ve Temel Bilimler
|
%0
|
|
Mühendislik Bilimleri
|
%0
|
|
Mühendislik Tasarımı
|
%0
|
|
Sosyal Bilimler
|
%30
|
|
Eğitim Bilimleri
|
%0
|
|
Sağlık Bilimleri
|
%20
|
|
Alan Bilgisi
|
%50
|
|
|