Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
2ASC130Menü Planlama ve Maliyet Analizi2+1+035

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Bölümü / Programı Aşçılık
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Yiyecek içecek maliyet kontrol kavramını kavrayabilmek. Ekonomik hedeflere ulaşmada maliyetleri kontrol altında tutabilmek. Yiyecek içecek işletmelerinde standart-ürün, standart-verim metotlarını tanıyabilmek. Menü, özel menüler ve menü planlama hakkında gerekli bilgilere sahip olmak.
Dersin İçeriği Maliyet Kavramı ve Konaklama Sektöründeki Önemi, Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Fiyatlama, Menü, Özel Menüler, Menü Planlama
Dersin Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay İnceleme
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. Merve OKTAY
Dersi Verenler Öğr.Gör. Merve OKTAY
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar 1
2
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Kontolü-Prof. Dr. Mehmet Sarıışık
Menü Yönetimi ve Menü Planlama- Hüseyin Altınel
Beslenme İlkeleri ve Menü Planlaması - Ayşe Baysal& Nazife Küçükaslan
Menü Yönetimi ve Menü Planlama- Hüseyin Altınel

Ders Yapısı
Matematik ve Temel Bilimler %70
Sosyal Bilimler %20
Alan Bilgisi %80

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Ödev 1 % 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50
Toplam :
3
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 2 28
Ödevler 8 2 16
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 5 116

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Yiyecek İçecek maliyet kontrol sisteminin önemini kavrar ve kontrol süreçlerini açıklar.
2 Maliyet kontrol sisteminin işletmeye faydalarını ekonomik açıdan bilir ve hesaplar.
3 Maliyetlerin hesaplanmasını yapar
4 Menü Kavramı, Menü Planlama ve Menü Fiyatlandırma hakkında bilgi sahibi olur.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Yüzde Problemleri
2 Oran- Orantı Problemleri
3 Karışım Problemleri
4 Maliyet İle İlgili Temel Kavramlar- Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet kontrolü
5 Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gelir Yönetimi
6 Yiyecek İçecek İşletmelerinde Satın Alma Süreci
7 Yiyecek İçecek İşletmelerinde Teslim Alma Süreci
8 ARA SINAV
9 Yiyecek İçecek İşletmelerinde Depolama Süreci
10 Yiyecek İçecek İşletmelerinde Üretim Süreci
11 Yiyecek İçecek İşletmelerinde Maliyet Hesaplama ve Menü Fiyatlandırma
12 Standart Reçete ve Standart Reçete Oluşturma
13 Menü Kavramı ve Menü Türleri
14 Menü Planlama
15 Menü Mühendisliği


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12
Tüm 5 3 3 3 3 4 2 3 2 4 3 5
Ö1 5 3 2 3 1 4 1 3 2 3 4 5
Ö2 5 2 3 4 3 3 1 3 2 4 3 5
Ö3 4 2 4 3 4 3 1 2 2 4 3 5
Ö4 5 3 4 3 5 5 5 2 2 4 3 5

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=237164&curProgID=5609&lang=tr