Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
3ASC261Dünya Mutfağı2+2+035

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Bölümü / Programı Aşçılık
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Avrupa ve Amerika kıtalarında mutfak kültürünü araştırarak bu mutfaklardan yemekler hazırlanması, yeni yemek reçetelerinin tasarlanması ve mesleki gelişime ilişkin faaliyetlerin yürütülmesi yeterliklerinin kazandırmak.
Dersin İçeriği Dünya mutfak kültürü Coğrafi, tarihsel, ekonomik ve kültürel özelliklerini Avrupa ve Amerika kıtalarındaki ülkelerin mutfak kültürlerini nasıl meydana getirdiği anlamak ve bu mutfakları uygulamalar yaparak Öğrenmek.
Dersin Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Gösterim, Uygulama.
Sınav uygulamalarında yarıyıl sonu sınavına vize konuları dahil edilmektedir.
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Huriye Zafera
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar The Professional Chef-The Culinary Instıtude of America On Cooking Culinary Fundamentals. ISBN: 978-0-470-42 135-2
AÖF Dünya Mutfakları-1
Ken Albala. 2011.Food Culture of the World Encyclopedia. ISBN: 978-0-313-37626-9
R. J. Kaufmann H. Cracknell. 1999. Practical Professional Cookery. ISBN: 9781861528735

Ders Yapısı
Alan Bilgisi %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Ödev 1 % 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50
Toplam :
3
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 2 28
Ara Sınavlar 1 10 10
Uygulama 12 2 24
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 5 124

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Avrupa kıtasının mutfak kültürlerini, beslenme, yiyecek hazırlama ve tüketim alışkanlıklarını öğrenme.
2 Amerika kıtasının mutfak kültürlerini, beslenme, yiyecek hazırlama ve tüketim alışkanlıklarını öğrenme.
3 Avrupa mutfaklarına özgü yiyecek hazırlama tekniklerini öğrenme.
4 Amerika mutfaklarına özgü yiyecek hazırlama tekniklerini öğrenme


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Fransız Mutfağı
2 Fransız Mutfağı
3 İtalyan Mutfağı
4 İtalyan Mutfağı
5 İspanyol Mutfağı
6 İspanyol Mutfağı
7 İngiliz ve Balkan Mutfağı
8 Ara Sınav
9 İskandinav ve Rus Mutfağı
10 Kuzey Amerika Ülkeleri Mutfağı
11 Orta Amerika Ülkeleri Mutfağı
12 Meksika Mutfağı
13 Güney Amerika Ülkeleri Mutfağı
14 Güney Amerika Ülkeleri Mutfağı
15 Genel Tekrar


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12
Tüm 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
Ö1 2 2 2 4 4 3 5 3 3 3 3 3
Ö2 4 5 5 5 4 4 5 4 5 5 5 5
Ö3 4 5 5 4 5 4 4 5 4 4 4 4
Ö4 5 4 4 4 4 4 4 5 4 4 4 4

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=237167&curProgID=5609&lang=tr