Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
1ASC135Gıda Hijyeni ve Güvenliği3+0+035

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Bölümü / Programı Aşçılık
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Beslenme ve besin öğesi tanımları, tarihsel gelişimi, günlük enerji gereksinimi hesaplamaları, Beslenme piramidi, Besin öğeleri; karbonhidratlar, lipitler, proteinler, su ve mineraller, vitaminler, Enerji metabolizması, Sindirim, emilim ve taşıma, Besin grupları, Besinlerin hazırlanması, saklanması ve işlenmesi, Özel durumlarda beslenme.

Dersin İçeriği Beslenme ve sağlık, besin öğeleri; karbonhidratlar, lipitler, proteinler, su ve mineraller, vitaminler , nükleik asitler, enzimler, enerji metabolizması, hormonlar ve metabolizma, antioksidanlar, besin grupları, besinlerin hazırlanması ,saklanması,işlenmesi,yemek planlama,özel durumlarda beslenme (şişmanlık ve zayıflık, gebe ve emzikli kadınların beslenmesi, bebek ve çocukların beslenmesi )

Dersin Yöntem ve Teknikleri Sınav uygulamalarında yarıyıl sınavına vize konuları dahil edilmektedir.
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Elif YILDIZ TOHUMCU
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı- Nevzat Arık
Gıda Katkı Maddeleri (Editör Muhittin TAYFUR)
Gıda ve Personel Hijyeni -Sıdıka BULDUK
Gıda Bilimi ve Teknolojisi- Prof. Dr. Necati AKBULUT ve Doç. Dr. Cem KARAGÖZLÜ
Prof. Dr. Sıdıka Bulduk- Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama
T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYINI NO: 3212 AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ YAYINI NO: 2083
Kılıçhan, R., Erciyes Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi Turizmi: Türkiyede'ki Güncel Destinasyonlar Kurgun, H., Özşeker, D., B., 2016. Gastronomi (Kavramlar, Uygulamalar, Uluslararası Mutfaklar, Reçeteler) Ve Turizm, Detay Yayıncılık Kozak, N. Ve Diğerleri, 2015. Genel Turizm, Detay Yayıncılık Bozok, D. Ve Diğerleri, 2017. Gastronomi Üzerine Araştırmalar, Detay Yayıncılık

Ders Yapısı
Matematik ve Temel Bilimler %0
Mühendislik Bilimleri %0
Mühendislik Tasarımı %0
Sosyal Bilimler %20
Eğitim Bilimleri %0
Fen Bilimleri %0
Sağlık Bilimleri %30
Alan Bilgisi %50

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Ödev 1 % 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50
Toplam :
3
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 3 42
Ödevler 1 3 3
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 5 117

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Gıda üretim yerlerinde İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tüm süreçleri tanır ve gıda kaynaklı hastalıklar hakkında bilgi sahibi olma.
2 Gıda üretim yerlerinde İş kazaları, oluş şekilleri ve önleme mekanizmaları hakkında temel bilgiye sahip olma.
3 Gıda güvenliğinin önemi ve gıda güvenliği mevzuatını tanıma.
4 Gıda üretim yerlerinde hijyen ve sanitasyon önemini anlama.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Gıda Güvenliği ile ilgili kavramlar
2 Gıda ve Personel Hijyeni
3 Sanitasyon
4 Gıda Kaynaklı Hastalıklar
5 Gıda Mevzuatı
6 HACCP- Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizleri
7 HACCP- Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizleri
8 Ara Sınav
9 İş Sağlığı ve Güvenliği
10 Besinlerin Bozulma Nedenleri
11 Gıda Katkı Malzemeleri
12 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri
13 Gıda Güvenliği Yönetim-2
14 Gıdaların Kirlenme Sebepleri
15 Genel Tekrar


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12
Tüm 5 2 2 3 2 3 2 5 4 4 4 4
Ö1 5 2 3 4 2 2 2 5 4 4 4 4
Ö2 5 3 3 4 2 2 2 5 5 4 3 4
Ö3 5 2 2 5 2 5 2 5 4 4 4 4
Ö4 5 2 2 5 2 3 2 5 5 5 5 4

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=237175&curProgID=5609&lang=tr