Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
3ASC253SERVİS VE GÖRGÜ KURALLARI2+1+034

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Bölümü / Programı Aşçılık
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencilere yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan temel servis tekniklerinin görgü ve protokol kuralları çerçevesinde bilgi ve becerileri kazandırmaktır.
Dersin İçeriği Dersi amacına yönelik olarak servisin ön hazırlıkları aşamasından itibaren misafiri karşılama, servis ekipmanlarını tanınma, farklı servis tekniklerine hâkim olma ve tüm servis aşamalarında nezaket ve görgü kurallarına uygun şekilde hareket edilmesidir.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. Tuğçe CEBECİ
Dersi Verenler Öğr.Gör. TUĞÇE CEBECİ tugce.cebeci@gedik.edu.tr
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Sökmen, Alptekin (2011) Yiyecek İçecek Servisi (Detay Yayıncılık). Şengül, Serkan (2020) YİYECEK VE İÇECEK SERVİSİ Klasik ve Modern Yaklaşım (Detay Yayıncılık). Yılmaz, Yaşar (2013) Kamusal ve Toplumsal Yaşamda GÖRGÜ VE PROTOKOL KURALLARI (Detay Yayıncılık).
Sökmen, Alptekin (2011) Yiyecek İçecek Servisi (Detay Yayıncılık).
Şengül, Serkan (2020) YİYECEK VE İÇECEK SERVİSİ Klasik ve Modern Yaklaşım (Detay Yayıncılık).
Yılmaz, Yaşar (2013) Kamusal ve Toplumsal Yaşamda GÖRGÜ VE PROTOKOL KURALLARI (Detay Yayıncılık).
Sökmen, Alptekin (2011) Yiyecek İçecek Servisi (Detay Yayıncılık). Şengül, Serkan (2020) YİYECEK VE İÇECEK SERVİSİ Klasik ve Modern Yaklaşım (Detay Yayıncılık). Yılmaz, Yaşar (2013) Kamusal ve Toplumsal Yaşamda GÖRGÜ VE PROTOKOL KURALLARI (Detay Yayıncılık).

Ders Yapısı
Sosyal Bilimler %50
Alan Bilgisi %50

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Ödev 1 % 10
Devam 14 % 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50
Toplam :
17
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 2 28
Ara Sınavlar 1 10 10
Uygulama 3 6 18
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 4 104

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Servis usullerinin işleyişini ve servis çeşitlerindeki farkları ortaya koyar.
2 Servis ekipmanlarının kullanım usullerini kavrar.
3 Servis hazırlık aşamalarının detayları hakkında bilgi sahibi olur.
4 Toplum içerisinde uyulması gereken sosyal davranış kuralları, görgü kuralları ve sofra adabını öğrenir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Yiyecek İçecek İşletmelerinde Servis Süreci
2 Kuver Açma I Sökmen, Alptekin (2011) Yiyecek İçecek Servisi (Detay Yayıncılık). Şengül, Serkan (2020) YİYECEK VE İÇECEK SERVİSİ Klasik ve Modern Yaklaşım (Detay Yayıncılık). Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3288, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 2151.
3 Kuver Açma II Sökmen, Alptekin (2011) Yiyecek İçecek Servisi (Detay Yayıncılık). Şengül, Serkan (2020) YİYECEK VE İÇECEK SERVİSİ Klasik ve Modern Yaklaşım (Detay Yayıncılık). Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3288, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 2151.
4 Servis Çeşitleri Sökmen, Alptekin (2011) Yiyecek İçecek Servisi (Detay Yayıncılık). Şengül, Serkan (2020) YİYECEK VE İÇECEK SERVİSİ Klasik ve Modern Yaklaşım (Detay Yayıncılık). Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3288, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 2151.
5 Kahvaltı Servis Çeşitleri Sökmen, Alptekin (2011) Yiyecek İçecek Servisi (Detay Yayıncılık). Şengül, Serkan (2020) YİYECEK VE İÇECEK SERVİSİ Klasik ve Modern Yaklaşım (Detay Yayıncılık). Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3288, Açıköğretim Fakültesi.
6 Servis Aşamaları ve Peçeteleri Katlama MEB- Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Servis Hazırlıkları Çavuş, Şenol, Karamustafa, Kurtuluş ve Sarıışık, Mehmet (2010) Profesyonel Restoran Yönetimi (Detay Yayıncılık).
7 Sosyal Davranış Kuralları Yılmaz, Yaşar (2013) Kamusal ve Toplumsal Yaşamda GÖRGÜ VE PROTOKOL KURALLARI (Detay Yayıncılık). Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2871, Açıköğretim Fakültesi.
8 VİZE SINAVI
9 Sosyal Yaşamda Saygı, Görgü ve Nezaket Yılmaz, Yaşar (2013) Kamusal ve Toplumsal Yaşamda GÖRGÜ VE PROTOKOL KURALLARI (Detay Yayıncılık). Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2871, Açıköğretim Fakültesi.
10 Sosyal Yaşamda Saygı, Görgü ve Nezaket Yılmaz, Yaşar (2013) Kamusal ve Toplumsal Yaşamda GÖRGÜ VE PROTOKOL KURALLARI (Detay Yayıncılık). Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2871, Açıköğretim Fakültesi.
11 Sosyal Merasim ve Kutlamalar Yılmaz, Yaşar (2013) Kamusal ve Toplumsal Yaşamda GÖRGÜ VE PROTOKOL KURALLARI (Detay Yayıncılık). Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2871, Açıköğretim Fakültesi.
12 Sosyal ve Kurumsal Yaşamda Ziyaretler ve Hediyeler Yılmaz, Yaşar (2013) Kamusal ve Toplumsal Yaşamda GÖRGÜ VE PROTOKOL KURALLARI (Detay Yayıncılık). Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2871, Açıköğretim Fakültesi.
13 Davetler ve Ziyafetler Yılmaz, Yaşar (2013) Kamusal ve Toplumsal Yaşamda GÖRGÜ VE PROTOKOL KURALLARI (Detay Yayıncılık). Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2871, Açıköğretim Fakültesi.
14 Kamusal ve Kurumsal Yaşamda Protokol Yılmaz, Yaşar (2013) Kamusal ve Toplumsal Yaşamda GÖRGÜ VE PROTOKOL KURALLARI (Detay Yayıncılık). Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2871, Açıköğretim Fakültesi.
15 Sofra Adabı Yılmaz, Yaşar (2013) Kamusal ve Toplumsal Yaşamda GÖRGÜ VE PROTOKOL KURALLARI (Detay Yayıncılık). Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2871, Açıköğretim Fakültesi.


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12
Tüm 5 4 4 3 5 3 3 4 3 4 4 1
Ö1 5 5 4 3 5 3 3 3 2 2 3 1
Ö2 5 2 4 3 5 3 3 4 2 5 3 1
Ö3 5 4 4 3 5 3 4 4 3 5 4 2
Ö4 5 4 5 5 4 2 4 4 5 3 5 1

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=237203&curProgID=5609&lang=tr