Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
4ASC252YİYECEK İÇECEK TERMONOLOJİSİ2+0+022

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Bölümü / Programı Aşçılık
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Profesyonel mutfaklarda kullanılan uluslararası ve sektörel terimlerin doğru bir şekilde anlaşılması, kullanılması ve gerekli dil becerisinin kazandırılmasıdır.
Dersin İçeriği Temel mutfak terimleri, mutfak ekipmanları, pişirme teknikleri ve uygulama usulleri ve servise yönelik terimler.
Dersin Yöntem ve Teknikleri Anlatım, sunum ve örnek olay gösterimi.
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. Tuğçe CEBECİ
Dersi Verenler Yok
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Nevin Halıcı, 2013. Açıklamalı Yemek ve Mutfak Terimleri Sözlüğü. Oğlak Yayıncılık.
Dünya Yiyecek, İçecek ve Mutfak Terimleri Sözlüğü, T.Kunt, Değişim Yayınları, 2004.

Gastronomi Sözlüğü (A'dan Z'ye), Detay Yayıncılık, 2020.

Profesyonel Aşçılık, Wayne Gisslen, Nobel Yaşam, 2019.
Dünya Yiyecek, İçecek ve Mutfak Terimleri Sözlüğü, T.Kunt, Değişim Yayınları, 2004. Gastronomi Sözlüğü (A'dan Z'ye), Detay Yayıncılık, 2020. Profesyonel Aşçılık, Wayne Gisslen, Nobel Yaşam, 2019.

Ders Yapısı
Sosyal Bilimler %20
Alan Bilgisi %70

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Ödev 1 % 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50
Toplam :
3
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 12 1 12
Ara Sınavlar 1 8 8
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 2 63

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Yiyecek içecek sektörüne ilişkin temel terimleri tanımlama ve doğru şekilde kullanabilme.
2 Yiyecek hazırlama ve pişirme süreçlerinde kullanılan doğrama, pişirme ve sunum tekniklerine ilişkin terminolojiye hakim olma
3 Ulusal ve uluslararası menülerde yer alan yiyecek ve içecek terimlerini doğru bir şekilde algılayabilme ve kullanabilme


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Terminoloji Kavramı
2 Mutfağa İlişkin Ekipman Bilgisi
3 Mutfakta Hazırlığa İlişkin Terimler
4 Mutfakta Hijyen ve Sanitasyona İlişkin Terimler
5 Pişirme Usullerine İlişkin Terimler
6 Servis Usullerine İlişkin Terimler
7 Organizasyon Yapısına İlişkin Terimler
8 ARA SINAV
9 A'dan Z'ye Mutfak Terminolojsi
10 A'dan Z'ye Mutfak Terminolojsi
11 A'dan Z'ye Mutfak Terminolojsi
12 A'dan Z'ye Mutfak Terminolojsi
13 A'dan Z'ye Mutfak Terminolojsi
14 A'dan Z'ye Mutfak Terminolojsi
15 A'dan Z'ye Mutfak Terminolojsi


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12
Tüm 4 2 2 2 5 5 5 3 4 2 1 1
Ö1 5 2 2 3 4 4 5 3 4 3 1 1
Ö2 4 2 2 2 5 5 5 3 4 2 1 1
Ö3 4 2 2 2 5 5 5 3 3 2 1 1

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=237206&curProgID=5609&lang=tr