Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
3KMY206Gıda Kimyası2+0+024

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Bölümü / Programı Kimya Teknolojisi
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencilere gıda maddelerinin kimyasal bileşenlerini, bu bileşenlerin işleme, depolama ve tüketim sırasında nasıl değiştiğini ve bu değişimlerin gıdanın kalite ve güvenliğini nasıl etkilediğini öğretmektir.
Dersin İçeriği Suyun fiziksel ve kimyasal özellikleri, tipleri, aktivitesi; proteinlerin özellikleri ve reaksiyonları, sınıflandırılması, nicel ve nitel tayini, biyolojik değeri; lipit ve yemeklik yağların tanımı ve sınıflandırılması, yağ asitlerinin yapısı ve özellikleri, aromatik yapılı yağ alkolleri, antioksidanlar; minerallerin sınıflandırılması, doğadaki ne şekilde bulunduğu, emilime etki eden faktörler, toksik mineraller.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Dr. Öğretim Üyesi Emin Ahmet Yeşil
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Belitz, H. D., Grosch, W., & Schieberle, P. (2001). Gıda Kimyası Ders Kitabı. 5. baskı.
Saldamlı, I. "Gıda kimyası kitabı." Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 573s (2007).

Ders Yapısı
Matematik ve Temel Bilimler %10
Fen Bilimleri %40
Sağlık Bilimleri %10
Alan Bilgisi %40

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 15 3 45
Sınıf Dışı Ç. Süresi 15 3 45
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 5 115

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Gıda kimyasının kapsamını, ilgili bilim dallarını bilir.
2 Gıda bileşenlerinin kalori ve beslenmedeki önemini açıklayabilir.
3 Gıda bileşenlerinin sağlık açısından etkilerini öğrenir.
4 Gıda güvenliğinin temellerini öğrenir


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Gıda kimyasının tanımı, önemi ve ilgili bilim dalları ve gıda bileşenleri Gıda Kimyası (2021, Hacettepe, İlbilge Saldamlı) kitabının ilgili yerlerin okunması x
2 Su ve Biyolojik Önemi Gıda Kimyası (2021, Hacettepe, İlbilge Saldamlı) kitabının ilgili yerlerin okunması x
3 Karbonhidratlar Gıda Kimyası (2021, Hacettepe, İlbilge Saldamlı) kitabının ilgili yerlerin okunması x
4 Karbonhidratlar Gıda Kimyası (2021, Hacettepe, İlbilge Saldamlı) kitabının ilgili yerlerin okunması x
5 Proteinler Gıda Kimyası (2021, Hacettepe, İlbilge Saldamlı) kitabının ilgili yerlerin okunması x
6 Proteinler Gıda Kimyası (2021, Hacettepe, İlbilge Saldamlı) kitabının ilgili yerlerin okunması x
7 Lipidler Gıda Kimyası (2021, Hacettepe, İlbilge Saldamlı) kitabının ilgili yerlerin okunması x
8 Lipidler Gıda Kimyası (2021, Hacettepe, İlbilge Saldamlı) kitabının ilgili yerlerin okunması x
9 Enzimler Gıda Kimyası (2021, Hacettepe, İlbilge Saldamlı) kitabının ilgili yerlerin okunması x
10 Enzimler Gıda Kimyası (2021, Hacettepe, İlbilge Saldamlı) kitabının ilgili yerlerin okunması x
11 Vitaminler Gıda Kimyası (2021, Hacettepe, İlbilge Saldamlı) kitabının ilgili yerlerin okunması x
12 Vitaminler Gıda Kimyası (2021, Hacettepe, İlbilge Saldamlı) kitabının ilgili yerlerin okunması x
13 Beslenme Gıda Kimyası (2021, Hacettepe, İlbilge Saldamlı) kitabının ilgili yerlerin okunması x
14 Beslenme Gıda Kimyası (2021, Hacettepe, İlbilge Saldamlı) kitabının ilgili yerlerin okunması x


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Tüm 5 2 1 2 2 2 3 3 1 2
Ö1 5 2 1 2 2 2 3 3 1 2
Ö2 5 2 1 2 2 2 3 3 1 2
Ö3 5 2 1 2 2 2 3 3 1 2
Ö4 5 2 1 2 2 2 3 3 1 2

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=238166&curProgID=50&lang=tr