Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
3ASC269Ekmekçilik3+2+025

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Bölümü / Programı Aşçılık
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Ekmek ve unlu mamül çeşitlerini, Üretiminde kullanılan hammadde özelliklerini, Üretim metotlarını, Kullanılan makinelerin çalışma prensiplerini öğretmek.
Dersin İçeriği Ekmekçilikte ve unlu mamullerde hammadde, uygulanan temel işlemler. İşlem akışındaki makine ve ekipmanların çalışma prensipleri, alternatif unlu mamuller.
Dersin Yöntem ve Teknikleri 14 haftalık eğitim boyunca teorik ve pratik bilgilerin yardımıyla unlu mamüllerde ekmekçilik uygulamalarını öğrenir.
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Huriye ZAFERA
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Elgün, A., Ertugay, Z., (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 718, Erzurum
Fügen Durlu-Özkaya, Serap Coşansu ve Kamuran Ayhan 2013. Her Yönüyle Gıda. SİDAS Medya Ltd.Şti.
Ekmek ve Yemek Tarifleri( Dr. Gıda Mühendisi Teslime MAHMUTOĞLU )
•Ekmek Hamuru Hazırlama(Gıda Teknolojisi,Megep materyali)200
•Katkılı Ekmekler Hazırlama(Yiy.İç.Hiz.Al.2006
•Mayalı Hamurdan Ürünler Hazırlama (Yiy.İç.Hiz.Al.2012)
•Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları
•AÖF ders kitabı

Ders Yapısı
Sosyal Bilimler %0
Alan Bilgisi %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 30
Uygulama 1 % 20
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50
Toplam :
3
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 4 56
Sınıf Dışı Ç. Süresi 12 2 24
Ara Sınavlar 1 10 10
Uygulama 12 2 24
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 5 134

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Ekmeğin tarihçesi hakkında genel bilgiler edinme.
2 Ekmek yapımında kullanılan malzemeleri öğrenme.
3 Ekmek yaparken dikkat edilmesi gereken hususlara hakim olma
4 Ekmek çeşitlerini ayırt edebilmek ve farklı ekmek çeşitleri ile yeni tarifler ve menüler oluşturma.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Fırıncılık ve ekmekçiliğin tarihçesi
2 Unlu Mamüllerde Kullanılan Ekipmanları tanıma
3 Maya çeşitleri ve ekşi mayayı öğrenme
4 Pide ve Lavaş ekmekler, baget ekmekler öğrenme
5 Somon ve tava ekmekler öğrenme
6 Düz ekmekler, özleştirilerek hazırlanan ürün çeşitlerini öğrenme
7 Şekilli ve değişik tohumlu ekmekler öğrenme
8 ara sınav
9 Dolgulu üstü malzemeli ekmekler öğrenme
10 Dünya ekmekleri öğrenme
11 Sandaviç ve Tost Ekmekleri
12 Zenginleştirilmiş hamurdan yapılan ekmek çeşitlerini öğrenme
13 Özel gün ekmekleri öğrenme
14 Yöresel ekmekleri yapma tekniklerini öğrenme
15 Uluslararası special kuabiyeler


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12
Tüm 4 4 5 5 4 5 4 5 5 4 4 5
Ö1 4 4 3 5 4 4 5 4 5 4 3 4
Ö2 4 5 4 3 4 5 4 5 3 4 5 4
Ö3 4 5 4 3 5 4 2 3 5 4 4 5
Ö4 4 4 3 5 4 5 3 5 4 5 5 4

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=239380&curProgID=5609&lang=tr