Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
3ASC271Yöresel Mutfaklar2+2+035

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Bölümü / Programı Aşçılık
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Bu derste yöresel mutfak kültürünü araştırarak bu yörelerin yemek kültürünü öğrenmesini sağlamak, yöresel yetişen ürünleri bilmelerini sağlamak, coğrafi işaretli ürünler hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak ve yöre yemeklerini hazırlama yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği Orta Anadolu Mutfağı, Doğu Anadolu Bölgesi Mutfağı, Güneydoğu Anadolu Mutfağı, Akdeniz Mutfağı, Ege Mutfağı, Karadeniz Bölgesi Mutfağı, Trakya Mutfağı hakkında teorik ve uygulamalı eğitim ile gerçekleştirilir.

Dersin Yöntem ve Teknikleri 14 haftalık eğitim boyunca teorik ve pratik bilgilerin yardımıyla yöresel mutfak uygulamalarını öğrenir.
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Huriye ZAFERA huriye.zafera@gedik.edu.tr
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Zeynep Alkaşı- Yöresel Türk Yemekleri
Türkiye'nin Yöresel Mutfaklar- Doç. Dr. Serkan ŞENGÜL
Temel Bilgilerle Yöresel Mutfaklar- Dr. Öğr. Üyesi Hatice SARI GÖK- Öğr. Gör. İPEK ÜNAL
Sofra- Yöresel Mutfaklar

Ders Yapısı
Alan Bilgisi %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 30
Uygulama 1 % 20
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50
Toplam :
3
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 4 56
Sınıf Dışı Ç. Süresi 12 2 24
Ara Sınavlar 1 10 10
Uygulama 12 2 24
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 5 134

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Yöresel yemekler hazırlayabilme.
2 Yörelerde yetişen ürünleri gelecek mutfak yaşamlarında kullanabilme
3 Yöre kültürü hakkında bilgi sahibi olma.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Türkiye'de yöresel mutfaklarını öğrenme.
2 Marmara Bölgesi'nin yöresel mutfağını tanıma
3 Marmara Bölgesi'nin yöresel mutfağını tanıma
4 Doğu Anadolu Bölgesi Mutfağı Yemekleri.
5 İç Anadolu Mutfağı'nı tanıma
6 İç Anadolu Mutfağı'nı tanıma.
7 Karadeniz Mutfağı'nı tanıma
8 Ara Sınav
9 Karadeniz Mutfağı'nı tanıma.
10 Akdeniz Mutfağı'nı öğrenme
11 Akdeniz Mutfağı'nı öğrenme.
12 Ege Bölgesi Mutfağı'nı öğrenme
13 Ege Bölgesi Mutfağı'nı öğrenme
14 Trakya Mutfağı'nı tanıma
15 Trakya Mutfağ'ı'nı tanıma.


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12
Tüm 3 3 3 3 2 3 3 3 3 2 3 2
Ö1 3 5 2 3 1 4 2 3 5 3 4 2
Ö2 4 2 3 5 3 2 3 2 2 1 2 3
Ö3 2 2 3 2 4 4 3 3 2 2 3 2

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=239381&curProgID=5609&lang=tr