Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
3ASC273Butik Pastacılık2+2+035

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Bölümü / Programı Aşçılık
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Butik pastacılık sektöründe hammadde kullanımı, kişiye özel ürün tasarımı ve yaratıcılıklarının desteklenmesi konularında bilgi birikiminin artırılması hedeflenmiştir.
Dersin İçeriği Butik pastacılığın gelişimi, butik kurabiye hazırlama, royal icing ve stencil uygulamaları, duy kullanma ve sıkma teknikleri, boya çeşitleri ve kullanım teknikleri, şeker hamuru uygulamaları, doku ve boyama teknikleri, şeker hamurundan çiçek tasarımı, insan ve hayvan modelleme, maket pasta çalışmaları, özel gün pasta tasarımları.
Dersin Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Sunum, Gösterim.
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Tuğçe Cebeci tugce.cebeci@gedik.edu.tr
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Cenk Sönmezsoy, 2020. Cafe Fernando, Mundi Yayınları.
Işıl Sözer & Berna Gürşen, 2010, Butik Pastacılık, Boyut Yayınları.
Peggy Porschen, 2014, Butik Pastacılık, Remzi Kitabevi.
Duygu Tuğcu, 2018, Butik Pastacılık, Rumuz Yayınları.
Işıl Sözer & Berna Gürşen, 2010, Butik Pastacılık, Boyut Yayınları. Peggy Porschen, 2014, Butik Pastacılık, Remzi Kitabevi. Duygu Tuğcu, 2018, Butik Pastacılık, Rumuz Yayınları.

Ders Yapısı
Alan Bilgisi %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 30
Uygulama 1 % 20
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50
Toplam :
3
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 3 42
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 3 42
Ara Sınavlar 1 10 10
Uygulama 12 2 24
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 5 138

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Butik pastacılık teknikleri hakkında bilgi sahibi olur.
2 Pastacılık sektöründeki hammaddeleri kullanarak çeşitli pasta ve tatlıları yapabilme yeteneği kazanma.
3 Yaratıcılıklarını kullanarak pasta tasarımı ve sunumu konusunda yetenek kazanma.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Butik Pastacılığa Giriş
2 Butik Kurabiye Hazırlama ve Süsleme
3 Beze ve Pavlova Hazırlığı
4 Royal Icing ve Stencil Uygulamaları
5 İsomalt Teknikleri ile Ürün Tasarımı
6 Duy Kullanma ve Krema Sıkma Teknikleri
7 Boya Çeşitleri ve Kullanım Teknikleri
8 ARA SINAV
9 Şeker Hamurundan Doku Teknikleri
10 Şeker Hamurundan Çiçek Tasarımı
11 İnsan Modelleme (Başlangıç Seviyesi)
12 Şeker Hamurundan Hayvan Tasarımı
13 Maket Pasta Çalışmaları
14 Yenilebilir Kağıttan Tasarımlar
15 Özel Gün Tasarım Pasta Hazırlama (Nişan, Düğün)


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12
Tüm 3 2 4 2 5 5 4 3 1 3 3 2
Ö1 4 2 4 2 5 4 4 3 2 3 3 2
Ö2 3 2 4 2 4 5 4 3 1 3 3 2
Ö3 3 2 4 2 5 5 3 3 1 2 2 2

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=239382&curProgID=5609&lang=tr